Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Podceňovaní Flyers se nevzdávají, série s Chicagem vyrovnána

Sport

  12:44
FILADELFIE - Velkou psychickou odolnost a odhodlání prokázali ve dvou domácích utkáních ve finále Stanleyova poháru hokejisté Philadelphie. Po úvodních dvou prohrách v Chicagu dokázali Flyers kontrovat a srovnali s favoritem krok. Jako kdyby je po skvělém obratu série s Bostonem v semifinále Východní konference z 0:3 na konečných 4:3 na zápasy nemohl už vůbec žádný stav rozhodit.

Philadelphia Flayers (radost hráčů) foto: ČTK

Jen málokdo očekával, že Letci v sobě po dvou těsných porážkách o gól najdou tolik síly, aby následně dokázali doma dvakrát vyhrát. Ale ve Filadelfii si naopak nic jiného nepřipouštěli. "Když jsme opouštěli Chicago, tak jsem řekl, že jsme podle mého mohli obě utkání vyhrát," řekl kouč Peter Laviolette. "Líbí se mi naše hra a to, jak si počínáme," pochvaloval si Laviolette a ocenil hráče za jejich bojovnost. "Nic se však nemění. Na naší hře se nic nezměnilo, jen skóre je jiné," dodal.

Ve čtvrtém utkání se zdálo, že Letci mají zápas takřka od samého začátku pod kontrolou. S přispěním chybující obrany Chicaga vedli domácí 3:1 po první třetině, ve 47. minutě navíc přidali velmi šťastný čtvrtý gól, ale přesto se nakonec museli o vítězství poprat. V čase 55:50 už vedli jen 4:3.

Video ze zápasu:

"Bylo jako obvykle svízelné vést o tři góly. Jste maličko ukolébaní tím náskokem a zničehonic najednou bum, bum a je to pouze o gól. Já se ale snažil na to příliš nemyslet," připustil brankář Michael Leighton, jenž si připsal 31 úspěšných zákroků.

Bodování Play off NHL

1. Toews (Chicago)
20 27 (7+20)
2. Briere (Philadelphia)
21 25 (11+14)
3. P. Kane (Chicago)
20 23 (8+15)
4. M. Richards (Philadelphia)
21 23 (7+16)
5. Giroux (Philadelphia)
21 21 (10+11) 
------
37. Plekanec (Montreal)
19 11 (4+7)
53. Hamrlík (Montreal)
19 9 (0+9)
55. Krejčí (Boston)
9 8 (4+4)

Blackhawks v závěru hodně tlačili a několikrát sahali po vyrovnání. Halu Wachovia Center, kde byla počtem 20.304 o sedm diváků opět překonána rekordní návštěva na NHL na území státu Pennsylvánie, však 25 vteřin před vypršením základní hrací doby rozjásal střelou do prázdné branky Jeff Carter.

"Podle mého jsme tam o něco více zalezli, než jsme měli, a nenapadali jsme je tak jako v úvodních dvou třetinách," hledal příčiny návratu Chicaga do utkání Claude Giroux. "Musíme se z toho poučit, protože to samozřejmě nebyla třetí třetina, kterou bychom si představovali. Nakonec jsme však dosáhli na vítězství," dodal forvard Philadelphie.

Vítěznou trefou se nakonec ukázal být gól, který vstřelil Ville Leino v čase 46:43 za velkého přispění protihráče Krise Versteega. "Stál na správném místě, přesně před brankou, tak jsem si říkal, že nebudu střílet rovnou, ale trefím ho do zad a vyšlo to," smál se Leino, když popisoval svůj zásah. "Ta střela mi nesedla, trefila ho do zad a byl z toho šťastný gól," dodal již vážně Leino.

Hosty musel mrzet především nepovedený vstup do zápasu; v první třetině udělali možná více hrubých chyb než v dosavadním průběhu vyřazovacích bojů dohromady. Dvě zaváhání zadáka Niklase Hjalmarssona a "spící" obrana při gólu, který dal 37 vteřin před koncem prvního dějství Giroux, dopřály Philadelphii velmi snadno nabyté vedení 3:1. "Myslím, že jsme byli v první třetině opravdu hodně velkorysí," uvedl kouč Joel Quenneville.

Dosud vcelku suverénně hrající Chicago má nyní necelých 48 hodin na to, aby se vyrovnalo s oběma porážkami. Psychologická výhoda je nyní na straně soupeře. "Mají skutečně výborný tým," ocenil útočník Marián Hossa. Zároveň však tušil, jak příště uspět. "Věděli jsme, že to nebude jednoduché. Musíme hrát chytře. V první třetině jsme si to v našem obranném pásmu příliš komplikovali. Musíme být prostě mnohem chytřejší," dodal Hossa.¨

Finále play off NHL

Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 5:3 (3:1, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 5. Richards, 15. Carle, 20. Giroux (Timonen, Hartnell), 47. Leino (Briere, van Riemsdyk), 60. Carter - 19. Sharp (Keith), 53. Bolland (Keith, Kane), 56. Campbell (Ladd, Keith).

Rozhodčí: Walkom, Sutherland - Morin, Miller. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Střely na branku: 31:34. Diváci: 20.304.
Stav série: 2:2.

Autor: