Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Přes čtvrt kilometru. Mistr světa překonal rekord v délce přihrávky, v Guinnessově knize však nebude

Dick Axelsson při pokusu o rekord v délce přihrávky foto: Reprofoto

Jak daleko se dá po ledě poslat puk? Rány při zápasech přes celé kluziště, které má zhruba šedesát metrů, nejsou nic neobvyklého, a nebýt mantinelu, klouzaly by jistě ještě desítky metrů.
  7:04

Více než dva roky drží světový rekord v délce hokejové přihrávky minnesotský rodák Zach Lamppa, který v listopadu 2018 předvedl výkon dlouhý 275,62 metru.

Český obránce Adam Polášek a Švéd Dick Axelsson ve srážce.
Český obránce Petr Zámorský a Švéd Dick Axelsson

 Minulý měsíc uspořádali možnost toto maximum překonat dva novináři švédského deníku Aftonbladet pro známého útočníka Djurgårdenu Dicka Axelssona. 17. února mu na jedné ze zamrzlých vodních ploch ve Stockholmu připravili vyčištěnou a umetenou dráhu, aby prostředí kladlo kotouči co nejmenší odpor.

Třiatřicetiletý mistr světa z roku 2013, který je znám svou drsnou hrou i prořízlou pusou, o tom, že uspěje, snad ani nepochyboval. „Myslím, že se mi to povede. Lidé říkají, že střílím, jako když kope kůň,“ hlásil před započetím.

Salák sprostě vystartoval na sudí kvůli ledu v obličeji. Přestaň a chytej, odvětil mu Hodek

Nejprve se mu vůbec nedařilo. Jeho údery, které musely mířit do vymezeného území, kde čekal na převzetí pasu jeden z novinářů, byly slabé a nepřesné. Postupně se však zlepšoval a najednou mu chyběly jen decimetry.

Na devátý pokus přece jen uspěl. Puk provištěl metou označující dosavadní Lamppův rekord a novinář jej zachytil ve vzdálenosti 278 metrů a 23 centimetrů, což je o 2,6 metru dál.

Minulý týden zveřejnili výsledky akce na sociálních sítích, ovšem zápis do Guinnessovy knihy rekordů Axelssona nečeká, jelikož šlo o neoficiální pokus bez potřebného dohledu komisařů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...