Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Produktivní Češi Phoenix k vítězství nedotlačili

Sport

  12:30
DETROIT - Hokejisté Detroitu uspěli i ve druhém domácím utkání play off NHL a po výhře 4:3 nad Phoenixem vedou v sérii 2:0 na zápasy. Za druhý bod ve čtvrtfinále Západní konference vděčí Red Wings povedenému úvodu utkání, když ve 22. minutě vedli 4:0.

Vrbata se raduje z branky. foto: ČTK

Hostující tým zápas zdramatizoval v přesilových hrách, v nichž vstřelil všechny branky. Úvodní trefu týmu obstaral Radim Vrbata, zbývající dvě kapitán Shane Doan, jemuž u prvního zásahu asistoval Martin Hanzal, u druhého Vrbata.

Byl bych rád, kdybychom je zničili, ale důležité je, že jsme vyhráli oba zápasy. Jen to se počítá," uvedl trenér Detroitu Mike Babcock, jehož svěřenci málem prohospodařili čtyřbrankový náskok. "Postupem času jsme byli často vylučovaní a oni toho využili. Tohle si nemůžeme dovolit. Musíme být v dalších zápasech disciplinovanější," podotkl kouč Detroitu.

Hlavním tahounem Red Wings byl ruský útočník Pavel Dacjuk, který figuroval u všech branek týmu. Nejdříve v jedenácté minutě otevřel skóre, poté se přeměnil na asistenta. Zejména třetímu gólu předcházela jeho luxusní práce s holí: ve středním pásmu se zmocnil kotouče, šikovně si obhodil obránce Keitha Yandleho a kličkou, při níž si prostrčil puk mezi nohami za sebe vystřelil. Bryzgalov stačil bravurně jeho pokus vyrazit, ale dojíždějící Darren Helm gólově dokončil pohlednou akci.

Video ze zápasu Detroit - Phoenix

"Je to nechutné," komentoval hru Dacjuka obránce Yandle s obdivem. "Je krása ho sledovat, ale není to sranda hrát proti němu. V jeho podání to vypadá tak lehce, je moc dobrý. Musíme hrát kompaktněji jako celá pětice, abychom ho ubránili. Jeden nebo dva hráči to mají proti němu složité a komplikované," řekl Yandle, jenž si v utkání připsal tři asistence. První z nich zužitkoval Vrbata.

Český útočník, který dal gól v obou zápasech, se nejlépe zorientoval po závaru před brankou a skóroval do odkryté klece. I tentokrát ale jeho gólová produktivita vyšla vniveč. "Splnili doma, co chtěli. My si teď musíme v naší aréně počínat stejně a vyhrát oba zápasy," prohlásil k průběžnému vývoji Vrbata. "Konec série je ještě daleko. V pondělí na nás určitě vlítnou a v prvních deseti minutách nám předvedou bouři," dodal brankář Detroitu Jimmy Howard.

Naopak hokejisté Bostonu promarnili výhodu domácího prostředí. Ve druhém čtvrtfinálovém utkání Východní konference podlehli na svém ledě Montrealu 1:3 a v sérii prohrávají 0:2 na zápasy. Bruins nastoupili bez kapitána Zdena Cháry, který páteční noc strávil v nemocnici kvůli dehydrataci organismu, a nezvládli začátek zápasu, když už ve třetí minutě byl stav 0:2.

Chára sice absolvoval předzápasové rozbruslení, ale nakonec do střetnutí nenaskočil. Podle trenéra Bruins Claudea Juliena trpěl slovenský zadák závratěmi a nadměrným pocením. "Za to co dnes udělal, si zasloužil lepší výsledek. Bylo to z jeho strany odvážné. Chyběl nám. Udělal ale to nejlepší, co mohl. Upřímně řečeno, nebylo to ani na hraně," komentoval zdravotní stav Cháry kouč Julien, jenž si v průběhu třetí třetiny musel vyslechnout pokřiky "Vyhoďte Juliena".

Video ze zápasu Boston - Montreal

"Na rozdíl od nich se na góly moc nadřeme," litoval Julien. Boston dal v součtu obou zápasů jediný gól, když ve druhé třetině vstřelil kontaktní branku. Hosté ale i s přispěním asistence Romana Hamrlíka se před druhou přestávkou uklidnili třetím gólem. "Hrajeme jednoduše. Nahazujeme puk na Timmyho (brankář Thomas) a snažíme se do předbrankového prostoru dostat své hráče a propracovat se k dorážkám. A zatím máme štěstí," konstatoval gólman Montrealu Carey Price, který v zápase zneškodnil 34 střel.

Ve prospěch Montrealu nyní hovoří statistická čísla, neboť Boston ve své historii ještě nedokázal postoupit, pokud ztratil úvodní dva zápasy (26 sérií). V jejich vzájemných bojích v play off vyřadil Montreal Boston v 24 ze 32 sérií, doma letos v základní části zvítězil ve všech třech duelech.

"Pořád máme ale jenom dvě výhry, ne čtyři. Je před námi ještě kus práce," podotkl Price. Další dvě série, které v sobotu odehrály druhé zápasy, jsou vyrovnané. Hokejisté Philadelphie udolali doma Buffalo 5:4 a tým Los Angeles srovnal se San Jose, kde zvítězil 4:0. Hlavním strůjcem výhry Kings byl jedenadvacetiletý obránce Drew Doughty, který dal dvě branky a na zbývající dvě přihrál. Brankář Jonathan Quick zlikvidoval 34 střel Sharks.

Doughty i Quick svými výkony dali zapomenout na absenci dvou klíčových středních útočníků Jarreta Stolla a Anže Kopitara. "Dokázali jsme se dnes s nepřízní osudu vypořádat. Předpokládám, že spousta lidí nám před zápasem nevěřila, ale vyvedli jsme je z omylu. Dřeli jsme, předvedli jsme solidní týmový výkon. To vám vyhrává zápasy v play off," uvedl Doughty, první obránce Kings od roku 1992, který dal v zápase play off dva góly.

Výsledky NHL

Philadelphia - Buffalo 5:4 (3:3, 2:0, 0:1)
Branky: 4. Giroux, 8. Carcillo, 14. Van Riemsdyk, 34. Leino, 36. Briere - 7. a 10. Vanek, 13. Sekera, 47. McCormick. Střely na branku: 34:28. Diváci: 19.942. Stav série: 1:1.

Boston - Montreal 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Branky: 28. P. Bergeron - 1. Cammalleri, 3. Darche, 38. Y. Weber (Hamrlík). Střely na branku: 35:26. Diváci: 17.565. Stav série: 0:2.

Detroit - Phoenix 4:3 (3:0, 1:1, 0:2)
Branky: 11. Dacjuk, 16. Rafalski, 20. Helm, 22. Holmström - 46. a 49. Doan (na první Hanzal, na druhou Vrbata), 28. Vrbata. Střely na branku: 31:33. Diváci: 20.066. Stav série: 2:0.

San Jose - Los Angeles 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Branky: 16. a 36. Doughty, 13. Johnson, 45. Clifford. Střely na branku: 34:23. Diváci: 17.562. Stav série: 1:1.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...