Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Simulant Konecny zostudil Kanadu. Po jeho herecké etudě jeho tým vyrovnal

Sport

  15:30
KOLÍN NAD RÝNEM - Byl to moment, za který se zpětně stydí celá Kanada. Její útočník Travis Konecny, u nějž je podle jména na první pohled patrný český původ, ve finále světového šampionátu proti Švédsku předvedl simulaci, která se v hokeji rozhodně nenosí, a která málem přispěla k výsledkovému obratu.

Travis Konecny (vepředu) je i v Kanadě terčem posměchu za teatrální gesto. foto: AP/ČTK

,Muž velkých zápasů.’ Švedové si užívají desátý titul a velebí brankáře Lundqvista

Byl začátek třetí třetiny a Kanada stále prohrávala 0:1, když Konecny skočil ze střídačky na led a po souboji u mantinelu se teatrálně prohnul v zádech, povyskočil a chytil se za obličej.

Švýcarský rozhodčí Daniel Stricker, jenž finále mistrovství řídil, tomuhle kousku uvěřil. Nebylo divu, v té rychlosti to skutečně mohlo vypadat na vysokou hůl Švéda Eliase Lindholma.

Kanada vzápětí početní výhodu využila, vyrovnala na 1:1 a Konecny se na střídačce šibalsky usmíval. Tím jen znásobil odpor fanoušků, který se na něj za nesportovní chování poté valil.

MS v hokeji 2017, semifinále Kanada vs. Rusko: zámořští hráči slaví vítězství...
Švédská radost po posledním nájezdu, který Kanaďanům vychytal brankář Henrik...

To ještě netušil, že jeho nečestné počínání detailně zabraly televizní kamery a celá ta trapná scénka obletěla díky sociálním sítím celý svět. I proto se za něj styděli i samotní Kanaďané.

„Je smutné, že hokej začíná být v tomhle směru podobný fotbalu. Přitom všichni víme, že se právě Kanaďané snaží hrát většinou čestně. Byla to opravdu zoufalá a tragická vložka. Naštěstí se ukázalo, že spravedlnost existuje,“ vykládal vyloučený Lindholm po utkání.

To Švédové zvládli, zvítězili po samostatných nájezdech 2:1 a slaví desátý titul v historii.

Ten je těší nejenom kvůli tomu, že ho sebrali Kanadě, jež v posledních letech dominuje a které zmařili šanci dokonat na šampionátech zlatý hattrick, ale především díky tomu, že na něj dosáhli navzdory Konecného mazanosti.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.