Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Soupeř mu málem usekl ruku. Nashville drží hrdina bez místa v šatně

Sport

  6:00
PRAHA - Jmenuje se Frédérick Gaudreau, je mu 24 let a neprošel draftem NHL. Přesto je to právě tento nenápadný šikula, který zapsal v obou domácích zápasech jeho Nashvillu vítězné góly ve finále Stanley Cupu proti favorizovanému Pittsburghu. Mimo jiné i díky němu je stav série 2:2.

Frédérick Gaudreau překonává ve 4. zápasu finále Stanley Cupu Matta Murrayho. foto: Reuters

Kdo je ten malý, velký muž, který dvakrát zajistil Nashvillu domácí triumf nad Pittsburghem? Tak se ptají nejen samotní „Tučňáci“, kteří si s ním příliš nevědí rady.

Když Frédérick Gaudreau patřící do čtvrté formace s P.A. Parenteauem a Harrym Zolnierczykem vleze na led, stává se z něj extrémně nebezpečná zbraň. Nevěříte?

Ve finálové sérii zatím vystřelil na branku soupeře čtyřikrát. Byly z toho tři góly. Dva vítězné, jeden vyrovnávací v divokém úvodním souboji, ve kterém stačilo Pittsburghu na výhru 5:3 vypálit pouhých dvanáct střel.

„Je pro nás neuvěřitelné, jak hraje,“ pochválil svého spoluhráče kapitán „Predátorů“ Mike Fisher po čtvrtém duelu série, který vyhrál Nashville 4:1. „Byl výborný, vždy tam, kde měl být. Myslím, že si zaslouží uznání, které se mu dostává. Je pro nás hodně důležité a všichni by si to měli uvědomit,“ dodal zkušený forvard.

Poslední trefa Gaudreaua budiž důkazem těchto slov. Pouze 183 centimetrů vysoký centr se dostal ve 24. minutě duelu za brankou Murrayho k odraženému kotouči, bleskově ji objel a černou gumu zasunul za čáru.

Gólman hostí sice předvedl skvělý zákrok, bohužel pro něj a vyrážel kotouč těsně zpoza brankové čáry. To ale odhalil až video-rozhodčí v následné pauze. „Nebyl jsem si jistý, zda to byl gól. Ale když jsem přijel ke střídačce, tak někdo říkal, že nejspíše ano, že to bude zkoumat video-rozhodčí,“ usmíval se hráč s číslem 32 na dresu.

Jenže, kdo že je to Frédérick Gaudreau?

Životní příběh rodáka z Bromont v kanadské provincii Quebec je hodně zajímavý. Nikdy nebyl draftovaný jak v NHL, tak také v juniorských zámořských soutěží.

Důvodem může být mimo jiné i zranění, které jej potkalo v šestnácti letech a na které poukázal ve svém blogu Mathias Bruner.

Frédérick Gaudreau slaví gól v síti Pittsburghu.
Filip Forsberg (9), a Frederick Gaudreau (32).

Gaudreau před osmi lety totiž málem přišel o ruku. Ještě v dresu Magog Cantonniers musel být převezen do nemocnice v Sherbrooke za špičkovým ortopedem Bernardem LaRuem.

Obě kosti v předloktí mladého klučíka byly přeražený po sekeře vedví. Zápěstí a prsty mu držela ke zbytku těla jen kůže. „Bylo to hrozivé zranění,“ vzpomíná s odstupem času LaRue, která Gaudreaua okamžitě operoval.

„Tehdy mi řekli, že moje kariéra hokejisty je u konce. Byli hodně skeptičtí, ale já se nevzdal. Po půl roce jsme se setkali znovu a požádal mě, abych udělal klik. Já jich udělal daleko více než jeden, prostě jsem klikoval, dokud mě nezastavil. Odvedl skvělou práci,“ usmíval se v rozhovoru pro Brunera před rokem Gaudreau.

Ani v té době ale ještě neměl vyhráno, byť už měl podepsanou smlouvu s týmem Milwaukee Admirals v AHL a za sebou čtyři sezony v kanadské juniorce QMJHL, kde se zlepšoval sezonu od sezony.

Gaudreau ale nebyl zvyklý se vzdávat. Nikdy. Loni si zahrál All-Star Game AHL. Kontrakt v nižší soutěži mu dal možnost nastoupit na dva týdny o patro výše, tedy v NHL.

Dočkal se loni v říjnu, kdy pět hráčů Nashvillu musel kouč Peter Laviolette vyškrtnout ze sestavy kvůli otravě jídlem. Gaudreau si tak 22. října odbyl premiéru v NHL. Soupeř? Pittsburgh Penguins.

Bodově se neprosadil a následně zamířil opět do AHL. Vrátil se o měsíc a ještě na začátku letošního ledna. Celkem odehrál za Nashville v základní části 9 zápasů s bodovou bilancí 0+1. Daleko důležitější ale pro něj ve čtvrté formaci bylo, že ve statistice +/- měl číslo +1.

„Jsem rád, že jsem dostal tuto šanci. Nejsem negativní typ člověk, chci se stát co nejlepším hokejistou budu moct. Během těch dvou týdnů v prvním týmu Nashvillu jsem se toho naučil opravdu hodně. Myslím, že jsem hrál dobře, byť jsem nesbíral body. Ty ale nejsou nejdůležitější,“ řekl k této zkušenosti, když se vrátil zpět do Milwaukee.

„Před osmi lety jsem se bál, že už nikdy nebudu hrát, ale já se nevzdal. Malý vnitřní hlas mi řekl, že mohu uspět. A to bylo to, co jsem chtěl ze všeho nejvíce. Pokud věříte v to, co děláte, můžete dokázat cokoliv. Jen si musíte věřit bez ohledu na překážky na vaší cestě,“ dodal tehdy.

O necelý půl rok později se stal teprve druhým hráčem historie, který první tři góly v NHL vstřelil ve finále Stanley Cupu (před ním to dokázal jen John Harms z Chicaga Blackhawks v roce 1944). Co na tom, že nemá v šatně Nashvillu své pevné místo, a musí sedět na židličce uprostřed kabiny.

04.června 2017 v 20:19, příspěvek archivován: 07.června 2017 v 19:27

Poor Freddy Gaudreau. Two goals in the #StanleyCup Final, still can't get a stall in the #Preds dressing room. https://t.co/qWBgMiwD5X

V hledišti Bridgestone Arena muži, který byl v obou domácích duelech „Predátorů“ vyhlášen třetí hvězdou, fandí mimo jiné jistý Renauld Légaré.

Prezident Magog Cantonniers sice fandí Montrealu Canadians, na Gaudreaua nikdy nezapomněl. „Jsem za něj nesmírně šťastný a jsem hrdý na to, že prošel naším klubem. Jeho cesta byla hodně těžká, to zranění bylo opravdu vážné, ale on se s tím porval. Je to hodný, skromný kluk a velký bojovník. Vzor pro ty, kteří mají těžký osud a chtěli by se snad vzdát,“ řekl Légaré.

Jak se s tímhle bojovníkem popasují „Tučňáci“? Zatím si s ním příliš rady neví. Pátý duel série se hraje v Pittsburghu v noci na pátek od 2:00 hodin.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...