Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Stanley Cup po roce získala opět Tampa Bay, slaví také Rutta s Palátem

Tampa Bay slaví obhajobu Stanley Cupu foto: Reuters

Aktualizováno
Tampa - Obránce Jan Rutta a útočník Ondřej Palát obhájili s hokejisty Tampy Bay Stanleyův pohár. Lightning v pátém finálovém duelu play off NHL porazili gólem nováčka Rosse Coltona ze 34. minuty Montreal 1:0 a sérii ovládli 4:1. Nejcennější hokejovou trofej na světě vyhráli potřetí v historii, poprvé v roce 2004. Dvakrát za sebou se z ní před floridským celkem naposledy radoval Pittsburgh v letech 2016 a 2017.
  7:06aktualizováno  7:28

Rutta s Palátem se díky dvěma prstenům za triumf ve Stanleyově poháru vyrovnali Jaromíru Jágrovi, Robertu Holíkovi, Patriku Eliášovi, Petru Sýkorovi, Dominiku Haškovi a Michalu Rozsívalovi. Rekordmany mezi českými šampiony jsou trojnásobní vítězové Jaroslav Pouzar a Jiří Hrdina.

Dvakrát za sebou se před Ruttou a Palátem podařilo zvítězit jen v letech 1984 a 1985 Pouzarovi s Edmontonem a Jágrovi a Hrdinovi v letech 1991 a 1992 s Pittsburghem.

Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů získal Andrej Vasilevskij jako první gólman od roku 2012, kdy se to povedlo Jonathanu Quickovi z Los Angeles. Šestadvacetiletý Rus, který v pátém finálovém utkání pochytal 22 střel, uzavřel všechny čtyři série tohoto play off čistým kontem, v součtu s loňským finále se mu to povedlo pětkrát za sebou. Loni trofej vyhrál jeho spoluhráč obránce Victor Hedman.

Steven Stamkos se Stanley Cupem hecuje fanoušky Tampa Bay Lightning.
Brankář Tampa Bay Lightning Andrej Vasilevskij s trofejí pro nejlepšího hráče...

Nejproduktivnějším hráčem vyřazovací části se stejně jako loni stal útočník Tampy Bay Nikita Kučerov díky 32 bodům (8+24) v 23 zápasech. Podruhé za sebou a znovu se 14 zásahy ovládl tabulku střelců jeho spoluhráč Brayden Point.

Třetí sezonu po sobě získal Stanleyův pohár útočník Pat Maroon, kterému se to nejprve v červnu 2019 podařilo s rodným St. Louis, než zamířil na Floridu. Naopak stejně jako loni v září s Dallasem ani tentokrát neuspěl útočník Corey Perry. Prvenství však šestatřicetiletý Kanaďan oslavil už v roce 2007 s Anaheimem.

Zatímco v minulém roce se svěřenci trenéra Jona Coopera radovali z trofeje v „bublině“ v Edmontonu bez fanoušků, letošní triumf si vychutnali před zraky 18.110 diváků. „Vyhrát Stanley Cup je jedna věc. Ale dokázat to před našimi fanoušky a rodinami znamená celý svět. Je to hodně výjimečné,“ citoval Hedmana web NHL. 

„Vyhrát znovu je jen potvrzením toho, že patříme do dějin. Tenhle tým dokázal něco, o čem si hodně lidí myslelo, že to není možné. To, že se nám to podařilo před rodinami, přáteli a fanoušky je úžasné,“ řekl kapitán Steven Stamkos.

Montreal se ve finále představil poprvé od roku 1993, kdy nejcennější hokejovou trofej získal počtyřiadvacáté v historii. V tomto ohledu je suverénně nejlepší.

„Bolts“ v první třetině pátého utkání přestříleli Canadiens 13:4, ale skóre zůstalo neměnné. V prostřední části trefil hostující útočník Caufield v přesilovce břevno.

Ve 34. minutě se zrodila rozhodující akce duelu. Obránce Savard našel Coltona, kterému jen stačilo nastavit hůl a zakončit do odkryté branky. Tampa Bay vstřelila v této vyřazovací části první gól už v 18. zápase, čímž vyrovnala počin Edmontonu z roku 1990.

Zkraje třetí části brankář Price vychytal zblízka Paláta. Kanadský celek zkusil v závěru power play, Caufield ale orazítkoval tyč.

„Na začátku sezony jsme si řekli, že naším cílem bude finále. Předpokládali jsme, že se do něho dostaneme, bez ohledu na to, co si o nás lidé mysleli. Vím, že jsme nejspíš překvapili spoustu lidí, ale očekávali jsme, že my budeme tím týmem, který teď bude slavit. Proto to tolik bolí. Hodně jsme si věřili. Těžko se s tím srovnává,“ prohlásil útočník Montrealu Brendan Gallagher.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!