Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Štich si po naražení Kratěny nezahraje pět zápasů, plzeňský kapitán má otřes mozku

Sport

  14:19
PRAHA - Mladoboleslavský obránce David Štich dostal za faul na plzeňského kapitána Ondřeje Kratěnu v nedělním utkání hokejové extraligy od disciplinární komise trest na pět zápasů. Šestému týmu tabulky bude znovu k dispozici až v prosinci. Kratěna utrpěl otřes mozku a po dnešním propuštění z nemocnice jej čeká až dva týdny klidový režim.

Otřesený Ondřej Kratěna. foto: MAFRA

Štich v závěru druhé třetiny Kratěnu nebezpečně narazil zezadu na mantinel. Domácí útočník zůstal bezvládně ležet na ledě, který opustil na nosítkách. Mladoboleslavský bek dostal trest na pět minut a do konce utkání, v kterém Plzeň i bez svého kapitána udržela těsné vedení a zvítězila 1:0. Další trest mu dnes udělil předseda disciplinární komise Karel Holý.

„Před střetem si hráč musel být vědom toho, že kotouč získat nemůže a že důsledkem zákroku - vedeného mimo zorný úhel soupeře - bude pád protihráče nacházejícího se ve zranitelném postavení na hrazení. Přesto neučinil nic, aby následky střetu minimalizoval. Naopak zákrok vedl se značnou razancí, a to i přistrčením rukama pozvednutýma na úroveň hlavy a krku protihráče,“ uvedl Holý v tiskové zprávě.

Štich po utkání svého zákroku litoval. „Už jsem si vzal od ‚Vlasyho‘ (sportovní manažer a asistent trenéra Tomáš Vlasák) číslo na Ondru Kratěnu, abych se omluvil. Snad bude v pořádku, mrzí mě to,“ citoval mladoboleslavského hokejistu twitterový účet plzeňského klubu. Štich může znovu nastoupit až ve čtvrtek 1. prosince na ledě Liberce. Kratěna strávil noc ve fakultní nemocnici na Borech a dnes už mohl domů.

„Má nařízený klidový režim přibližně jeden až dva týdny,“ uvedl klubový lékař Václav Karnos. „Chtěl bych poděkovat všem fanouškům za podporu, moc si vážím všech přání k brzkému uzdravení. Doufám, že se budu moci co nejdříve opět vrátit na led,“ uvedl Kratěna.

Holý potrestal rovněž zlínského útočníka Romana Vlacha pokutou ve výši deseti procent měsíční finanční odměny za nafilmovaný pád v nedělním utkání na ledě Liberce. „Po přejetí útočné modré čáry byl atakován protihráčem Tomášem Mojžíšem. Levou rukou jeho hůl nejdříve odmítl, avšak ve chvíli, kdy zjistil, že je mimo výhodnou střeleckou pozici, využil pokračujícího kontaktu k tomu, aby se teatrálním pádem pokusil ovlivnit úsudek rozhodčích,“ uvedl Holý.

Pokutu 10 tisíc korun dostala pražská Sparta od ředitele extraligy Josefa Řezníčka za to, že neinformovala Chomutov o podání podnětu k zahájení disciplinárního řízení s jeho obráncem Ondřejem Dlapou po zákroku na útočníka Miroslava Formana z pátečního duelu na ledě Pirátů.

Autor: