Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Tampa zaskočila Ovečkina a spol. i podruhé

Sport

  9:51
NEW YORK/PRAHA - Hokejisté Washingtonu s Michalem Neuvirthem v brance prohráli i druhé domácí utkání semifinále Východní konference NHL, když podlehli týmu Tampa Bay 2:3 v prodloužení. Vedení 2:0 v sérii zajistil hostům v čase 66:19 svým druhým gólem v zápase Vincent Lecavalier. Český gólman kryl 20 střel. Na druhé straně nenastoupil obránce Tampy Bay Pavel Kubina, jenž minulé utkání nedohrál kvůli otřesu, který mu způsobil nárazem na mantinel Jason Chimera.

Washington - Tampa Bay (Neuvirth). foto: ČTK

Rozhodující brance předcházelo střídání domácích hráčů ve špatný moment, nedokázali pak pokrýt útočnou akci soupeře. Na jejím konci byl před Neuvirthem úplně osamocený Lecavalier, který českého brankáře překonal střelou pod horní tyčku. "Když jsem šel na led, všiml jsem si, že Teddy Purcell získal ztracený kotouč. Rychle jsem spěchal k brance a doufal, že ke mně dostane puk přes obránce. Pak jsem to zakončil střelou do horní části, to je vždy větší šance, že z toho bude gól," uvedl Lecavalier.

Na domácí straně si kvůli načasování svého odchodu z ledu sypal popel na hlavu zadák Scott Hannan. "Bylo to špatné rozhodnutí. Byl jsem už trochu unavený a předpokládal, že puk je v bezpečí a stihnu vystřídat včas. Ale nestalo se," uvedl sebekriticky Hannan. "Měl jsem zůstat na ledě, pak by to byla vyrovnaná situace dva na dva," dodal.

WASHINGTON 3:2PP TAMPA BAY

Washington, nejvýše nasazený tým Východu, měl namále už v základní hrací době, kdy musel dvakrát dotahovat jednogólový náskok soupeře. Ve druhém případě srovnal až v předposlední minutě Alexandr Ovečkin. Poprvé hosté vedli po trefě Lecavaliera z voleje, podruhé jim po střele Martina St. Louise pomohl odraz od brusle Mikea Greenea. Domácí vyrovnali skóre pokaždé díky důrazu v předbrankovém prostoru.

I hokejisté San Jose jsou v půli cesty do konferenčního finále. Sharks porazili na svém ledě Detroit i ve druhém utkání a po výhře 2:1 vedou v sérii 2:0 na zápasy. Branky vítězů vstřelili obránci Ian White a Niclas Wallin, hostující Henrik Zetterberg zdramatizoval závěr utkání v 54. minutě. Úvod zápasu poznamenala série vyloučení a v prvních deseti minutách hráli domácí jednu přesilovku a hosté tři.

NOČNÍ VÝSLEDKY

Východní konference - 2. zápas:
Washington - Tampa Bay 2:3 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)
Branky: 35. Laich, 59. Ovečkin - 20. a 67. Lecavalier, 48. St. Louis. Střely na branku: 37:23. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington celé utkání, inkasoval tři branky z 23 střel a úspěšnost zásahů měl 86,96 procenta. Diváci: 18.398. Stav série: 0:2.

Západní konference - 2. zápas:
San Jose - Detroit 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 5. I. White, 42. Wallin - 54. Zetterberg. Střely na branku: 37:34. Diváci: 17.562. Stav série: 2:0.

Zatímco San Jose tu svoji využilo střelou Whitea od modré čáry, Detroit nemohl dlouho najít recept na skvěle chytajícího gólmana Anttiho Niemiho, hlavní hvězdu zápasu. V zápase zneškodnil 33 střel a v sérii celkově 57 z 59. "Jsme rádi, že je na naší straně. Je to spolehlivý gólman, který pochytá vše, co by měl pochytat. A dokonce už předvedl i spoustu zásahů, kde jste nečekali, že by se to dalo chytit. Je schopen lámat zápasy v náš prospěch," řekl útočník San Jose Dany Heatley na adresu finského gólmana, který loni dovedl Chicago k zisku Stanleyova poháru.

"Zejména jsme ho potřebovali v prvních deseti minutách, kdy jsme šest z nich hráli v oslabení. Několikrát velmi dobře zasáhl, tým to posílilo. To, že jsme vedli 1:0, bylo z velké části jeho zásluhou," dodal trenér Todd McLellan. Niemiho během série oslabení zachránila tyčka po ráně Pavla Dacjuka, ve druhé třetině pak zastavil sólový únik Darrena Helma. Přesto mělo San Jose v prostřední části více ze hry, uklidňující druhou branku ale přidalo až v závěrečném dějství.

V jeho úvodu pronikl do útočného pásma Wallin a střelou z pravého kruhu překonal brankáře Jimmyho Howarda. Pro šestatřicetiletého obránce to byla čtvrtá trefa v jeho kariéře play off a všechny byly vítězné. Stejně tomu bylo i tentokrát, neboť Zetterberg se následně v přesilové hře prosadil z mezikruží, ale v závěrečném náporu už Red Wings nesrovnali. "Nebyli jsme dostatečně dobří. Prohráli jsme více osobních soubojů, i proto měli puk častěji než my," řekl trenér Mike Babcock.

Série se nyní přesune do Detroitu, kde bude pokračovat ve středu. "Sehráli jsme dva těsné zápasy, které se ale překlopily vždy na jejich stranu. Musíme na ty zápasy zapomenout, otočit list a soustředit se na další. To je ten nejlepší způsob. Nemůžeme se litovat. Musíme se semknout a odrazit jako tým," burcoval kapitán týmu Nicklas Lidström.

Autoři: ,