130 let
Český hokejista San Jose Tomáš Hertl

Český hokejista San Jose Tomáš Hertl | foto: ČTK

VIDEO: V NHL jdou po Hertlovi. Tentokrát už český talent zranili

Sport
  •   13:25aktualizováno  13:34
SAN JOSÉ - Odvádí daň za své góly. Tak to asi momentálně může cítit mladý český útočník ve službách San José. Tomáš Hertl vplul do vod zámořské soutěže jako dravý žralok a stal se atraktivním terčem soupeřů.

Podruhé z pěti zápasu čelil mimořádně bolestivému střetu. Tentokrát už s následky. Poslední zápas proti Ottawě nedohrál. Jeho učinkování skončilo už v první třetině po srážce s Clarkem MacArthurem. Běžela 18. minuta a Hertl měl na svém kontě jednu branku.

ČTĚTE TAKÉ

Bývalý slávista se prodíral trojicí bránících Senators. Hledal si ideální střeleckou pozici mezi kruhy. Pak však ucítil tvrdou ránu a skončil na ledě. Když se zvedl, neměl sílu pokračovat. Ani nemohl. Se zraněným ramenem zamířil rovnou do kabin.

"Byl trochu otřesený, ale myslím si, že zítra bude v pořádku," komentoval zdravotní stav svého svěřence trenér klubu z Kalifornie Todd McLellan.

Talentovaný hokejista na sebe nejvýrazněji strhl pozornost při utkání s Rangers, v němž zaznamenal čtyři úspěšné zásahy. Zejména ten poslední stál za to. Samostatný únik zakončil drzou střelou s hokejkou schovanou za bruslemi. I díky ní se prodral do čela kanadského bodování celé soutěže. Až po pěti dnech ho předstihl slavný Sidney Crosby.

Zrod nové hvězdy?

O Hertlovi od té doby padaly otázky po celém hokejovém světě. Má jen začátečnické štěstí? Chytil formu, která ho brzy opustí? Nebo snad za mořem roste další Jágr?

Na úvod nové sezony NHL prokázal, že je nebezpečný, dává góly a těžko se hlídá. I proto mu soupeři věnují zvýšenou pozornost. Tvrdý obránce Vancouveru Alexander Edler si za další dvě kola českého hráče vyhlédl na půlící čáře, nabral rychlost a nepřipraveného ho trefil do tváře.

Nešlo o běžný zákrok, kterých fanoušci během zápasů vidí desítky. Hříšník Edler za něj dostal stopku na tři zápasy. "Chtěl ho zasáhnout přímo do hlavy. Správně ale musí na hráče najíždět pod jiným úhlem a trefovat je do těla," pravil Brendan Shanahan z disciplinární komise, "jinak bude trestán". Rozhodující orgán NHL neobměkčil ani fakt, že Hertl utkání bez újmy dohrál.

Nová modla fanoušků Sharks si musí zvykat. Budovat si v devatenácti letech výsostnou pozici v nejlepší soutěži světa, mezi tvrďáky a zkušenými veterány, to zkrátka bolí...

Autor: Vojtěch Lhota