130 let

Dominik Hašek a Jevgenij Kuzněcov. | foto: ww.rutube.ru

Doporučujeme

VIDEO: Veterána Haška vyškolil při nájezdech drzý ruský mladík

Sport
  •   9:00
MOSKVA/PRAHA - V Naganu si na něm vylámali zuby nejlepší hráči světa, když v semifinále nedovolil kanadským nájezdníkům ani jeden úspěch. O třináct let později při Utkání hvězd KHL ale veterána Dominika Haška s přehledem překonal mladík a největší talent ruského hokeje současnosti Jevgenij Kuzněcov.

Letos mu bude teprve 19 let. Ve starých westernech by se mu zkušení kovbojové posmívali, že mu ještě teče mléko po bradě. Jenže Jevgenij Kuzněcov by se jim jen drze podíval do tváře a vyzval na souboj. A můžete si být jisti, že by neskočil jako poražený. Brankářský fantom - šestačtyřicetiletý Dominik Hašek - by mohl vyprávět...

Před sobotním Utkáním hvězd KHL - REPORTÁŽ ZE ZÁPASU ČTĚTE ZDE - se uskutečnily tradiční dovedností soutěže. V nich vyhrál výběr Alexeje Jašina na družinou Jaromíra Jágra 4:3. I přes úspěch Kuzněcova z Jágrova týmu. Osmnáctiletý mladík v potěmnělé petrohradské aréně vyrovnal měření sil na 3:3 úspěšně provedeným nájezdem. Přestože soupeřil s věhlasným Maximem Sušinským. Jel proti legendárnímu Haškovi...

"Byla to zábava. Moc jsem si to užil," zářilo šikovné pravé křídlo, které přivezlo z letošního MS juniorů zlato po senzačním ruském obratu ve finále s Kanadou. Ale zpět do Petrohradu. Světla zhasla, je jedno míří na Kuzněcova a druhé na Haška.

Útočník Čeljabinsku se rozjíždí, bere kotouč na čepel a hází si s ním. Dominátor mu vyráží vstříc. Kuzněcov si z něj nic nedělá. Legendu přehazuje, kotouč si sklepává rukavicí a i s Haškem na zádech jej dováží do branky. Hašek, který před 13 lety nepustil ani jeden nájezd Kanaďanům v naganském olympijském semifinále, je pokořen klučíkem o 27 let mladším.

"Když jsem přišel do kabiny, řekl jsi jsem si hodně autogramů," přiznala přece jen respekt po celém dni ruským reportérům 26. letošního draftu (vybral si jej Washington Capitals, pozn. redakce). "Věřím, že to nebylo moje poslední Utkání hvězd," dodal už opět sebevědomě. Pokud bude pokračovat ve svých dosavadních výkonech, je na místě jiná otázka: Bude trápit gólmany v KHL nebo za velkou louží v NHL?

DOVEDNOSTNÍ SOUTĚŽE UTKÁNÍ HVĚZD KHL

VÝBĚR JAŠINA 4:3 VÝBĚR JÁGRA:
Nejrychlejší bruslař - Maxim Afinogenov 13,96 sekund (1:0)
Nejdelší nahození o mantinel - Janne Niskala (1:1)
Týmová štafeta: Tým Jašina (2:1)
Nejpresnější střelec (4 terče na 5 pokusů) - Chris Simon (3:1)
, neuspěl Jágr
Nejtvrdší střela
- Denis Kuljaš 177, 58 km/hod (3:2). Rekord v NHL přitom před týdnem v Raleighu vylepšil Slovák Zdeno Chára na 170,4 km/h. "Ano, právě jsem se dozvěděl, že jsme překonal Chárův světový rekord. Asi bych ho mohl pozvat na společný trénink," smál se Kuljaš.
Soutěž nájezdů: Jevgenij Kuzněcov (3:3), neuspěl Červenka
Štafeta na rychlost (i s brankáři): Tým Jašina (4:3)

Autor: Antonín Vavrda