Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Zápas zlomil třetí gól, shodli se Češi po prohře s Rusy

Sport

  12:00
REGINA - Čeští juniorští hokejisté nedokázali v zápase proti Rusku zachránit na světovém šampionátu postup ze skupiny a po prohře 2:5 budou v bojích o medaile chybět. Svěřence trenéra Jaromíra Šindlera tak po třech porážkách čeká v Kanadě jen boj o udržení v elitní skupině MS.

Tarasenko střílí klíčový třetí gól Rusů. foto: ČTK

 Proti sborné přitom dnes nebyli daleko od vytoužené výhry: šest minut před koncem duelu vyrovnali a k postupu jim tak chyběl jeden gól.

"Z naší strany to bylo nejlépe odehrané utkání na turnaji. Bohužel jsme ho nedotáhli do šťastného konce. Gól Rusů na 3:2 nás položil," uvedl útočník Andrej Nestrašil.

Brankář Jakub Sedláček přitom potřetí inkasoval jen 52 vteřin poté, co se jeho spoluhráčům podařilo vyrovnat na 2:2. "Vyrovnávací gól přišel ve skvělém čase, do konce zbývalo asi šest minut. Potom jsme se však nahrnuli všichni do útoku, otevřeli jsme hru a soupeř nás potrestal," konstatoval Nestrašil.

Kouč Šindel klíčový moment zápas ohodnotil lakonicky. "Stav 2:2, šest minut do konce, zatmění slunce v některých hlavách, a tak to dopadlo," řekl.

Češi přitom byli v průběhu utkání lepším týmem. Na soupeře se pečlivě připravili. Hráči věděli, na koho si mají dát pozor. "Hráli přesně tak, jak jsme od nich očekávali. Vycházejí jim brejky, úniky ve dvou na jednoho. Jsou v tom šikovní, ukázali to i dnes," pochválil sbornou Nestrašil.

Skutečnost, že český tým měl mnohem více střel než soupeř, byla podle něj zbytečná. "K čemu to je, když nedáte gól?" konstatoval český forvard. Fanoušci v Brandt Centre vesměs drželi palce českým mladíkům. Sami po zápase uznali, že nevyhrál lepší tým. "Hráli jsme nadoraz, hráči bojovali. Z přemíry snahy pak pramenily naše chyby," uvedl Šindel.

Komplikací byl i desetiminutový trest Jana Káni, který přišel v ten nejnevhodnější moment. V závěru zápasu by trenér Šindel sázel právě na něj.

"Hodně nás to oslabilo. Káňův zákrok jsem neviděl, ale myslím si, že nemusel faulovat. Stalo se to v útočné fázi, což je zbytečné. Káňa byl naším nejlepším hráčem na turnaji a potom nám chyběl," zlobil se trenér dvacítky.

Největší problém českých hokejistů v zápase s Rusy představovala koncovka.

Mladíci se hnali dopředu, ale ve většině případů ztroskotali na gólmanu Igoru Bobkovovi. Ten předváděl mezi tyčemi neuvěřitelné kousky. Po zápase byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

"Bobkov je brankář starého klasického stylu. Za stavu 1:0 vychytal neskutečné věci, v brance doslova čaroval. Měli jsme na to, abychom vyrovnali, ale místo toho jsme potom podruhé inkasovali," uvedl Šindel.

"Naše mužstvo ukázalo, že má sílu. Bohužel všichni hráči nejsou v ideální formě. Od některých jsme však čekali víc, a to je ten důvod, proč jsme nepostoupili. Ale nemůžu říct ani půl slova proti jejich nasazení. Všichni bojovali naplno," řekl Šindel ke svému výběru.

Sen o medaili se rozplynul, může však být ještě hůř. Český tým nyní čeká boj záchranu. V Credit Union Centru v Saskatoonu se reprezentanti utkají s Lotyši a se Slováky. "Musíme zachránit český juniorský hokej v elitní skupině. Jiná cesta není," řekl Šindel jasně.

Vážnost situace si uvědomují i hráči. "Máme odpovědnost vůči mladším klukům. Pro záchranu uděláme maximum," uvedl Nestrašil. Český tým vstoupí do skupiny o udržení v neděli, od 19:00 SEČ se utká s Lotyšskem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!