Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Zničili nejlepšího gólmana ligy, do kolen je ale srazil hloupý gól

Sport

  12:00
NEW YORK/PRAHA - Kdyby se udělovala Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana již nyní, bostonský mág Tim Thomas by jen těžko hledal soupeře. Svými zákroky deptá jednoho soupeře za druhým, svou pružností a reflexem připomíná českou legendu Dominika Haška. Ovšem v nočním duelu mezi Bostonem a Philadelphii hostující Letci ukázali, že nikdo není dokonalý. Ani Thomas.

Tim Thomas v akci. foto: Reuters

Jen jednou v letošní sezoně inkasoval Boston pět branek - na úvod soutěže v Praze od Phoenixu. To ale nestál v brance fenomenální Tim Thomas. Pětatřicetiletý Američan nakouknul do NHL až v relativně pokročilém věku (31 let), ale hned ve třetí sezoně získal prestižní Vezina Trophy.

Loni mu v obhajobě zabránilo dlouhodobé zranění a slabší forma, díky které jej vytlačil z pozice jedničky Medvědů finský mladík Tuuka Rask. Jenže přes léto Thomas tvrdě potrénoval a jakmile dostal letos šanci, zářil. Vládne brankářským statistikám NHL ve třech nejprestižnějších kategoriích - průměr inkasovaných branek na zápas, procentuální úspěšnosti zákroků i počtu vychytaných nul.

BOSTON 7-5 PHILADELPHIA:

"Chytá neskutečně," slýchá od spoluhráčů. "Hráli jsme dobře, ale nedokázali jsem ho překonat, je jak zeď," zní zase od soupeřů, kteří jsou z něj často zoufalí. Jenže v noci ze čtvrtka na pátek dokázali hokejisté Philadelphie, že ani Thomas není Bůh. V úchvatném duelu (7:5 pro Boston) pokořili amerického hrdinu celkem pětkrát z pětatřiceti střel.

"Připadal jsem si jak na horské dráze," přiznal po zápase pětatřicetiletý sympaťák, jehož největším konkurentem je mladý Čech Ondřej Pavelec z Atlanty. Thomas dělal především v první třetině opět v brance téměř "psí kusy", lapil dva samostatné nájezdy, v dalších 40 minutách ale už i on neodolal. Přesto se mohl radovat z výhry.

GÓL MARKA RECCHIHO:

Jeho spoluhráči totiž soupeři nasázeli gólů hned sedm. Obrat nastartoval v poslední třetině kanadský veterán Marc Recchi dalším gólem, který udělal z gólmana hlupáka. Na červené nahodil puk na zadní mantinel, kam si pro něj vyjel Brian Boucher. Jenže kotouč se před ním odrazil směrem před branku, kam si najel Recchi a pohodlně zavěsil.

"Bylo to šílené. Nedá se nic dělat," řekl po zápase zklamaný Boucher. Ani jeho rival ale nejásal. "Musím se z dnešního duelu poučit a příště se vrátit opět do formy," uznal sebekriticky Thomas. To pro příští soupeře Bostonu se "zbraní" (jak se Thomasovi přezdívá) v brance nejsou příjemná slova.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...