Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vidět NHL? Jistotu dává jedině internet

Sport

  13:37
PRAHA - Chcete v televizi vidět hokejistu Jaromíra Jágra, jak si povede při obnovené premiéře v NHL? S největší pravděpodobností máte smůlu. Až v noci na pátek vyjede Philadelphia na led Bostonu, nemusíte zkoušet naladit žádný český sportovní kanál.

Petr Sýkora v New Jersey Devils foto: ČTK

Lepší bude zapnout počítač. Fanoušci, kterým nevadí sledovat NHL na internetu s anglickým komentářem, mají poprvé možnost zaplatit si na webu Nhl.com aplikaci Gamecenter Live. Za 159 dolarů (cca 2960 korun) na sezonu mohou sledovat všechny zápasy v přímém přenosu nebo i ze záznamu.

Jen se tím potvrzuje, že internet jako platforma pro sportovní přenosy získává stále větší oblibu. Trh s televizními právy naopak často trpí přemrštěnými cenami. NHL prodala v létě vysílací práva pro Evropu, Afriku a Střední východ britsko-švédskému konsorciu Medge Consulting / Advisers Media International.

A nový držitel práv chce podle zákulisních informací po evropských televizích několikanásobně vyšší částku, než jakou platily v minulosti. V Česku dosud NHL vysílal kanál Nova Sport, který by rád fanouškům nabídl špičkový hokej i v této sezoně. "Stále jednáme a podle mě to vypadá optimisticky, diváci se snad Jágra v televizi dočkají. Není to ale ve fázi, abychom mohli říct, že zítra začneme NHL vysílat," řekl LN ředitel kanálu Nova Sport Marek Kindernay.

Platí se stovky tisíc eur

Jednání přitom už probíhají řadu týdnů. Podle Kindernaye to však není nestandardní situace. "Ve chvíli, kdy práva získá někdo nový, tak se snaží získat co nejlepší podmínky. Je tedy běžné, že to na začátku trvá déle, než se všechno domluví. Problém není v počtu vysílaných zápasů za sezonu, ale ve finančních požadavcích," vysvětlil.

Nova Sport nechtěla cenu za práva komentovat. Určitou představu ale nabídl šéfredaktor kanálu Digi Sport Jaroslav Šišolák, který má o NHL také zájem. "Částku, kterou nabízela Digi Group, nevím, ale určitě bude velká, protože šlo o šest států. Nevím, jaké procento pokrývá území Česka a Slovenska. Z poslední doby a ze známých čísel mohu říci, že to byly stovky tisíc eur za sezonu. Očekávání majitele jsou ale nyní vyšší," řekl Šišolák v rozhovoru pro server Digizone.cz.

Grafika: Kde mohou čeští fanoušci sledovat slavné hokejové a fotbalové soutěže

Ve fotbale nejvíc ohroženou akcí zůstává mistrovství Evropy, které hostí příští rok Polsko s Ukrajinou. Stále není jisté, jestli práva na turnaj v Česku některá ze stanic zakoupí.

Využití internetu je u fotbalu také na vzestupu. U počítače je možné sledovat všechny zápasy české ligy, i když často trpí slabší technickou kvalitou. Ve svém oboru špičkový produkt nabízí Liga mistrů, také všechny její zápasy jsou už k dispozici na síti. S výjimkou zápasu vysílaného Českou televizí je za ně nutné pokaždé platit.

Trh s televizními právy může projít brzy výrazným otřesem. Evropský soudní dvůr v Lucemburku se tento týden totiž zastal majitelky sport baru v britském Portsmouthu, která hostům pouštěla Premier League přes řecký satelitní program, jehož provoz pro ni byl čtyřikrát levnější než u domácích televizních gigantů. Právě ti poskytují anglické lize velké sumy, nyní by mohli přijít o hlavní zdroj příjmů. To by pak změnilo i fotbal samotný.