Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vítězové Švédských her na závěr turnaje prohráli. Čeští hokejisté podlehli Rusům

Sport

  14:15
stockholm - Čeští hokejisté už s jistotou celkového triumfu zakončili Švédské hry ve Stockholmu porážkou s Ruskem 1:3. V tabulce Euro Hockey Tour tak na vedoucí sbornou po třech turnajích ztrácejí osm bodů.

Čeští hokejisté nestačili na Švédských hrách na Rusy. foto: Reuters

Hokejisté zdolali Finy 3:1 a předčasně tak ovládli Švédské hry

Další duely čekají národní tým 10. a 13. dubna v Euro Hockey Challenge proti Rakousku.

Svěřenci trenéra Miloše Říhy sice vedli od 29. minuty díky brance Tomáše Zohorny, ale ještě ve druhém dějství Rusové otočili stav dvěma góly Andreje Kuzmenka. V 54. minutě dovršil výsledek Alexandr Kadějkin.

V úvodním dějství se hrálo dlouho bez velkých šancí. Češi se ubránili při Kvapilově vyloučení a sami se také neprosadili při Burdasovově pobytu na trestné lavici. V 11. minutě prověřil Konovalova poprvé vážněji Koblížek.

Hynek Zohorna doráží před finskou brankou.
Milan Gulaš v souboji s Emilem Sylvegardem.

Češi odolali i při trestu Stránského, při kterém se ocitl ve dvou šancích Kuzmenko. Při první zasáhl Hrubec a při druhé neměl útočník Petrohradu přesnou mušku.

Hned na startu druhé části se po Arzamascevově chybě dostal sám před Konovalova kapitán Zaťovič, ale gólman Jaroslavle vytěsnil jeho střelu lapačkou. 

Při vyloučení Kagarlického zahrozili v oslabení Rusové a po přihrávce Svetlakova ztroskotal na Hrubcovi Michejev.

Česko - Rusko 1:3

Branky a nahrávky: 29. T. Zohorna (R. Koblížek, Zámorský) - 35. Kuzmenko (Okulov), 40. Kuzmenko, 54. Kadějkin (Rafikov, Alexejev). Rozhodčí: Holm, Linde - Nordlander, Löfgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 1500.
Česko: Hrubec - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, J. Galvas - Zaťovič, P. Holík, M. Kvapil - R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, Horák, Červený - M. Stránský, L. Rousek, R. Koblížek - od 33. navíc P. Zdráhal.
Rusko: Konovalov - Zub, Arzamascev, Rafikov, Jelesin, J. Kulik, Mironov, Miščenko, Bereglazov - I. Michejev, Kadějkin, Denisenko - Kagarlickij, Šipačov, Nikoncev - Okulov, Svetlakov, Kuzmenko - Burdasov, Zernov, Slepec - Alexejev.

Švédsko - Finsko 4:5 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 2:2 - 0:0)

Po 57 sekundách se navíc český výběr obral o početní výhodu špatným střídáním a při hře čtyř proti čtyřem byla blízko gólu sborná, protože Jelesin trefil tyč. 

V 29. minutě se ale radovali Češi. Po Koblížkově protečování do útočného pásma Tomáš Zohorna prostřelil Konovalenka z levého kruhu.

Vzápětí dorážel před Hrubcem osamocený Svetlakov, ale gólman Třince odolal. V 35. minutě už ale bylo vyrovnáno. Kuzmenko z pozice mezi kruhy zamířil přesně k levé tyči. Rusové měli navrch a Hrubec zlikvidoval šanci Nikonceva.

V 38. minutě ujel sám Zernov, ale jeho střela se odrazila od horní tyče před brankovou čáru, což potvrdilo video. 

Sborná otočila stav 59 sekund před koncem druhé části. Kuzmenko z levého rohu nahodil puk před branku a Doudera jej nešťastně hokejkou srazil do vlastní branky.

Češi se na přelomu druhé a třetí třetiny neprosadili při Zubově vyloučení. Ve 47. minutě se mohlo změnit skóre na obou stranách. 

Nejdříve zkoušel bekhendovým pokusem dovršit hattrick Kuzmenko, ale Hrubec úspěšně zasáhl. 

Na druhé straně byl v úniku faulovaný Kulikem Zdráhal, ale Kvapil při trestném střílení zakončil forhendový blafák do levého betonu Konovalova.

Sedm minut před koncem zlikvidoval Hrubec šanci Nikonceva. 

V 54. minutě už ale tečoval úspěšně Rafikovovu střelu Kadějkin. Snížit mohli Radim Zohorna i z dorážky jeho bratr Tomáš, který ale následně putoval na trestnou lavici. Rusové si už náskok pohlídali.

Tabulka Švédských hokejových her:

1.Česko320019:6
2.Rusko311018:7
3.Švédsko3101110:12
4.Finsko301118:103

Tabulka Euro Hockey Tour:

1.Rusko9520232:1719 
2.Finsko9312320:2413 
3.Česko9310524:2711 
4.Švédsko9302421:2911
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...