Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vítězství Švýcarů nad Kanadou: Věděli jsme, jak se jim vyrovnat

Sport

  12:21
MANNHEIM - Hokejisté Švýcarska ve středu potvrdili, že letošní světový šampionát v Německu přeje zázrakům a velkým překvapením. Ve svém závěrečném vystoupení v základní skupině B porazili Kanadu přesvědčivě 4:1, což se jim podařilo vůbec poprvé v historii mistrovství světa.

Švýcarsko - Kanada (švýcarská radost).

Úspěch a s ním spojenou vítěznou radost přinesl až pětadvacátý pokus; z předchozích 24 vzájemných utkání jich Kanada 22 vyhrála, dvě skončila remízou.

Reportáž o utkání

Švýcaři se ve středečním večeru vzepřeli všem nelichotivým statistikám, které s výběrem kolébky hokeje doposud měli. Celkové skóre z předešlých 24 měření sil vyznívalo zcela jasným poměrem 143:29 pro Kanadu. V 16 z těchto duelů vstřelilo Švýcarsko pouze jedinou branku, nebo vyšlo střelecky zcela naprázdno. A čtyři góly jako ve středu nevstřelili jeho hokejisté Kanadě na MS a olympijských hrách za uplynulých 90 let.

Shodou okolností nebo možná právě proto se Švýcaři velkého dílčího úspěchu dočkali poté, co je převzal kanadský kouč Sean Simpson. Ten mohl soupeře zaskočit už volbou brankáře. I přes dosavadní výborné výkony hvězdy týmu Martina Gerbera nasadil Simpson od úvodu mezi tyče Tobiase Stephana.

Švýcarsko - Kanada (švýcarská radost).

"Ohledně této volby bylo před utkáním pár otázek, ale já věřím, že na ně svým výkonem odpověděl," řekl Simpson deníku Blick a připomněl 31 Stephanových zákroků.

Obrovský podíl na vítězství měla vedle gólmana také první útočná formace ve složení Martin Plüss, Ivo Rüthemann, Thomas Déruns. Každý z nich zakončil zápas s totožnou bilancí jednoho vstřeleného gólu a dvou finálních přihrávek. Až doposud přitom kromě Plüsse, jenž už předtím dvakrát skóroval, na turnaji nebodovali.

Tahoun Rüthemann

"Museli jsme s Dérunsem ještě víc přidat. V prvních dvou zápasech se naší řadě nedařilo vytvořit si dostatečný tlak, abychom se více střelecky prosadili. Proti Kanadě to však fungovalo obdivuhodně."

"Museli jsme s Dérunsem ještě víc přidat. V prvních dvou zápasech se naší řadě nedařilo vytvořit si dostatečný tlak, abychom se více střelecky prosadili. Proti Kanadě to však fungovalo obdivuhodně," pochvaloval si Rüthemann. "Byli jsme na tento kanadský tým od trenérů skvěle připravení a věděli, jak se jim vyrovnat," doplnil Rüthemann. Že mohla padesátiletému Simpsonovi napomoci k úspěchu znalost kanadského hokeje jako takového, naznačil i jeho trenérský protějšek na kanadské střídačce Craig McTavish. "Viděli jsme, jak hráli první dva zápasy. Začali jsme dobře, ale nic z toho nevytěžili. A nevedlo se nám ani v přesilovkách. Sean Simpson však na nás připravil svůj tým velmi dobře," ocenil McTavish.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...