Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vítkovice doma poprvé prohrály, nestačily na mistrovské Vary

Sport

  21:55
OSTRAVA - Domácí tvrz hokejistů Vítkovic poprvé v sezoně symbolicky dobyl mistr z Karlových Varů, který dnes v dohrávce 12. kola extraligy v Ostravě zvítězil 4:3. Energie potvrdila vzestup formy a bodovala popáté v řadě. Vítězný gól zaznamenal v závěru druhé třetiny Kumstát. Nejnovější vítkovická posila Marek Malík ještě nenastoupila, domácí se navzdory porážce udrželi v čele nejvyšší soutěže.

Karlovarská radost, Vítkovický smutek. foto: ČTK

Vítkovice si pro Malíka nechávaly v zápisu volné místo do posledních minut před utkáním, ale povolení ze zámoří nedorazilo včas a urostlý bek nenastoupil. Stejně tak i nedoléčený útočník Vrána. I bez nich se domácí snažili o úvodní tlak, který se ale rozbil o soustředěnou obranu Energie.

Mistr se Ostravě představil jako kompaktní soubor. K ostražité defenzivě přidal i útočnou nadstavbu. Od druhé desetiminutovky první části se těžiště hry přesunulo mnohem blíže k vítkovické brance. Štěpánek ve 12. minutě zabránil dorážce Hluchého, ale hosty vzápětí poslal do vedení Košťál, který se bez přípravy opřel do Pechova vyhraného buly.

Domácí na přelomu první a druhé části přežili těžké dvě minuty v dvojnásobném oslabení. Soupeř sice rychle kombinoval v útočném pásmu, ale nestřílel z vyložených možností. Západočeši i přesto nadále výborným bruslením a nebezpečnými brejky dělali vítr v domácí obraně.

Podruhé udeřili dokonce v oslabení: Trnka po obtížné přihrávce od Ujčíka ztratil puk na modré čáře a rychlý výpad zakončil Kristek ukázkovým švihem pod břevno. O dva góly v jednom oslabení Kristka po několika desítkách vteřin připravila tyčka vítkovické branky, na níž skončil další průnik hostujícího útočníka.

Energie však posléze svou převahu přece korunovala potřetí, když v přesilovce napálil Čutta do sítě Pletkův pas od zadního mantinelu. Kouč Alois Hadamczik i za nepříznivého stavu postavil svůj výběr na nohy rošádami v sestavě. Tým v závěru druhého dějství chytil tempo a v rychlém sledu dostal soupeře pod tlak dvěma využitými přesilovkami.

Cestu do sítě si našel Sičákův projektil od modré čáry a za tři minuty přehodil ležícího Sáblíka Štefanka. Napětí však čtvrtým gólem znovu brzy zmírnil Kumstát, který byl nejpohotovější ve skrumáži před Štěpánkem.

Karlovarští výbornou hrou ve středním pásmu v závěru soupeře prakticky k ničemu nepustili. Třináct sekund před koncem Burger sice snížil, ale na vyrovnání už Vítkovicím nezbyl čas.

Autor: