Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vítkovice jsou ve finále, Růžička gratuloval Hadamczikovi

Sport

  20:56
OSTRAVA - Hokejisté Vítkovic jsou po osmi letech ve finále extraligy. Tým trenéra Aloise Hadamczika udělal rozhodující krok v pátém utkání, které dnes na domácím ledě vyhrál 3:1 a celou sérii s pražskou Slavií tak získal poměrem 4:1. Dvěma góly vítězství zařídil Viktor Ujčík, ale největší oporou Vítkovic byl opět reprezentační brankář Jakub Štěpánek, který zneškodnil několik velkých šancí soupeře.

Hadamczik a Růžička. foto: ČTK

Když loni ve čtvrtfinále vedli vítkovičtí hokejisté nad Slavií 3:1, vypadalo všechno na jednoznačný postup Ostravanů. Jenže Pražané zabojovali a obrátili sérii ve svůj prospěch. Letos už Vítkovice podobnou blamáž nepřipustily. V semifinále využily po výhře 3:1 hned první mečbol a doma oslavily postup do finále, kde na ně čekají Pardubice. Slávisty mohou aspoň trochu utěšit bronzové medaile za třetí místo.

Ostravané mohou po včerejšku oslavovat nového hrdinu. Slávistickou zkázu totiž dokonal Viktor Ujčík. Tedy útočník, který své střelecky nejpovedenější roky prožil právě ve vršovickém klubu.
V letošním play off se však Ujčík trápil, dosud měl na kontě jen jednu trefu. V pátek ale předvedl galapředstavení, dva góly dal sám, na vítězný přihrál obránci Richardu Stehlíkovi.

Štěpánek a Slipčenko.

"Čekal jsem na gól deset zápasů. Neměl jsem štěstí aani jsem nebyl v dobré psychické pohodě. Když jsem se teď trefil zprvní šance, hodně mi to pomohlo," usmíval se Ujčík před kamerou České televize.

"Slavia byla vynikající soupeř, série tak byla hodně vyrovnaná," líčil.
Jedinou slávistickou trefu si za stavu 2:0 pro domácí připsal Roman Červenka. Prsty měl ale i ve vítězném gólu Stehlíka, když puk tečoval do branky. "I pak jsem věřil, že dokážeme vyrovnat. Jenže poté jsme udělali chybu v obraně a Vítkovice už vedly o dva góly," smutnil nejproduktivnější hráč play off.

"Klíčové pro celou sérii bylo, že jsme ve Vítkovicích ze tří zápasů ani jednou nevyhráli," hledal důvody porážky trenér Slavie Vladimír Růžička. "Když chcete být úspěšní, musíte vyhrávat i venku."
Právě Růžička se svým protějškem Aloisem Hadamczikem se postarali o jedno překvapení po konci zápasu. Až dosud nesmiřitelní rivalové si na závěr podali ruce. Což je věc, kterou loni neudělali. "Někdy vyhrajete, někdy prohrajete. Bylo to sportovní gesto," vysvětlil kouč Pražanů.

Viktor Ujčík.

Vítkovice i jejich finálové soupeře nyní čeká dlouhá pauza. Boje o extraligový titul odstartují až příští sobotu na východě Čech.
A Ujčík doufá, že tentokrát prožije delší sérii než na jaře 1998. "Finále jsem zažil jednou v Třinci. Tehdy nás ale spláchl Vsetín 4:0 na zápasy," vzpomínal.

Finálová série mezi Vítkovicemi a Pardubicemi začne dvěma zápasy na východě Čech příští týden. Slavia získala bronz a po předloňském zlatu a loňském stříbru potřetí v řadě vybojovala cenný kov. Poslední naděje slávistů začaly vadnout už po šesti minutách. Za příznačných okolností, které provázely celou sérii.

5. SEMIFINÁLE O2 EXTRALIGY

Vítkovice Steel - Slavia Praha 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Ujčík (R. Hruška), 39. Stehlík (Ujčík, Burger), 54. Ujčík (Krenželok, Štefanka) - 46. Červenka (Kadlec, Havel). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:11. Využití: 1:1. Diváci: 9395 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.

Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Rehák, Stehlík, Kuboš, Trnka - Klimek, Burger, Selingr - Kvapil, Vrána, Treille - Szturc, Štefanka, Krenželok - Ujčík, R. Hruška, Svačina. Trenéři: Hadamczik a Konečný.

Slavia: Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, Campbell, Kolařík, od 54. min. navíc Jebavý - Kůrka, Červenka, Vondrka - Svoboda, Holec, Doležal - Havel, V. Růžička ml., M. Čermák - Endál, P. Jelínek, Sklenář. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.

Havel se prokličkoval až před Štěpánka, který však jeho bekhendový manévr přečetl, a z protiútoku Hruška nabil mezi kruhy Ujčíkovi, jenž nápřahem bez přípravy neomylně zavěsil. Postrach neproměněných šancí se tak na Růžičkův celek opět přilepil hned v úvodu.

Štěpánek jistil i nejtenčí náskok. Hosté v pudu sebezáchovy zvýšili obrátky, elitní řadu vysílali na led skoro ob střídání, ale střelecké štěstí stálo k Pražanům zády. Červenka s Vondrkou i v oslabení rozebrali vítkovickou obranu, ale Červenkova rána ve 14. minutě těsně minula tyčku.

Slávistický kanonýr se neprosadil ani o dvě minuty později, kdy to přímo po buly zkusil pohotově ze vzduchu, ale Štěpánek byl znovu pozorný. I třetí vzájemný souboj obou jediných extraligových olympioniků měl stejný rezultát: Červenka hned v nástupu do druhé části zůstal sám před brankou, ale Štěpánka znovu neprostřelil. Akcie Pražanů šly v taktické bitvě pozvolna dolů.

Přečkali sice čtyři oslabení v řadě, místo tlaku v nich však museli hlavně bránit. A v závěru druhé části dostali další ránu v podobě druhého gólu, když Stehlíkovu střelu v přesilovce smolař Červenka přizvedl holí pod břevno vlastní branky. Slavia se ještě nenechala zlomit. Do zápasu ji vrátil Červenka, který konečně prolomil střelecké trápení a v 46. minutě tečoval za Štěpánkova záda Kadlecovu ránu od modré čáry.

Vítkovická radost.

Domácí prováhali 110 sekund přesilovky pět na tři a málem za to pykali, ale soupeř z obrovského závaru před vítkovickou brankou v 51. minutě vyrovnání nevytěžil. Šest minut před koncem tak postup Vítkovic stvrdil svým druhým gólem Ujčík, který doklepl vyraženou střelu Krenželoka.

Při záveřečném loučení obou týmů s fanoušky a vzájemnému gratulování se ve středu ledové plochy potkali také oba trenéři - Alois Hadamczik i hostující Vladimír Růžička a narozdíl proti loňskému roku si podali ruce, což ocenilo bouřlivými ovacemi také zaplněné hlediště vítkovické ČEZ Arény.

Autoři: ,