Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vítkovice na Spenglerově poháru v prodloužení podlehly Ufě

Sport

  17:49
DAVOS (Švýcarsko) - Hokejisté Vítkovic vstoupili do Spenglerova poháru v Davosu smolnou prohrou s ruskou Ufou, které podlehli 4:5 v prodloužení. Účastník KHL celé utkání dotahoval manko, ale v nastavení už po dvanácti sekundách rozhodl Kolcov. O všechny čtyři góly Vítkovic se postaral Romanův útok. Druhé utkání ve skupině sehrají svěřenci Petera Oremuse v pátek od 15 hodin proti Fribourgu.

Spengler Cup, Vítkovice - Ufa. Hráč Vítkovic Lukáš Kučera (vpravo) a Alexej Kaigorodov z Ufy foto: ČTK

Ufa po hladké středeční prohře s Fribourgem (1:5) nastoupila i proti Vítkovicím vlažně a v úvodní desetiminutovce zcela přenechala iniciativu soupeři. Už ve druhé minutě upadl na vlastní modré čáře obránce Blaťák, ale Huna po sólu rozezněl jen horní tyčku. Hunovu hokejku puky přitahovaly jako magnet. Slovenský kanonýr si v sedmé a desáté minutě našel správné místo na soupeřově brankovišti a dvěma pohotovými zásahy přetavil převahu extraligového celku ve dvougólové vedení.

Matný výkon Ufy nezůstal bez odezvy a trenér Jurzinov k hráčům hned po druhé brance důrazně promluvil v oddechovém čase. Jeho tým se přece jen vymanil z velkého tlaku soupeře a Zinovjev v 15. minutě propasíroval puk zpoza branky přes Málkův beton do branky. Závěr první části ale znovu patřil Ostravanům. Huna z gólové parkety mířil do brankáře a Kudělka poslal odražený puk do tyčky.

Jenže druhá řada Severomoravanů byla k neudržení a Roman hned na startu druhé třetiny technickou střelou z otočky zvýšil na 3:1. Ufa rychle odpověděla zásluhou Mirnova a vedení soupeře mohl vymazat Filatov, který si však v samostatném nájezdu na Málka nepřišel. Galapředstavení Romanovy řady pak čtvrtým gólem podtrhl Svačina, který zblízka dorazil kotouč po individuálním průniku Stehlíka.

S velkou chutí hrající Vítkovice ubránily bezmála dvouminutové oslabení ve třech proti pěti, ale Zinovjev v 35. minutě opět přiblížil Ufu na rozdíl gólu. Ufa svou opravdovou sílu odkryla až v třetí dvacetiminutovce a po vyrovnávacím gólu Filatova jí byl plný led. Rusové zlepšili bruslení, zpřesnili kombinaci a Málek několika jejich šancím odolal i se štěstím. To pak chybělo Ostravanům v prodloužení. Po Burgrově špatné přihrávce Ufa vyrazila do přečíslení, z něhož Kolcov vstřelil už po dvanácti sekundách vítězný gól.

Výsledky Spengler Cupu

Skupina A
Vítkovice - Salavat Julajev Ufa 4:5 v prodl.
(2:1, 2:2, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Huna (Roman, Svačina), 10. Huna (Kucsera, Roman), 22. Roman (Huna), 27. Svačina (Stehlík, Szturc) - 15. Zinovjev (Chlystov, Filatov), 24. Mirnov (Musatov), 35. Zinovjev (Gurkin), 41. Filatov (Chlystov), 61. Kolcov (Kajgorodov, Pihlström). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Reiber - Fluri, Köhler (všichni Švýc.). Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváci: 6000.

Sestava Vítkovic: Málek - Wellinger, Barinka, Sloboda, Kudělka, Malík, Stehlík, L. Kovář, Voráček - J. Káňa, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - Bartánus, Kucsera, Klimek - Walker, Kolouch, Szturc. Trenéři: Oremus a Svozil.

Tabulka
1. Fribourg-Gottéron 1 1 0 5:1 3
2. Ufa 2 1 1 6:9 2
3. Vítkovice 1 0 1 4:5 1

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.