Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vítkovice si zahrají semifinále Spengler Cupu

Sport

  17:31
DAVOS (Švýcarsko) - Hokejisté Vítkovic na Spenglerově poháru v Davosu po dvou prohrách zabrali a v play off přesvědčivě porazili švýcarský Kloten 5:1. Český vicemistr si tím zajistil účast v semifinále, v němž se v pátek od 15 hodin znovu utká s domácím Davosem. Třetí vystoupení na nejstarším turnaji světa vyšlo Vítkovicím na výbornou.

Radost hokejistů Vítkovic (zleva) Juraje Štefanka, Lukáše Klimka a Tomáše Kudělky po vítězství nad Klotenem ve švýcarském Spengler Cupu foto: Reuters

"V šatně je velice dobrá nálada. Jsme strašně šťastní, že se nám podařilo vyhrát a postoupit. V podstatě to byl nejdůležitější zápas turnaje a my jsme jej zvládli, takže můžeme mít radost. Ale ne dlouho, zítra nás čeká další těžká bitva," řekl útočník Jan Káňa, který se na výhře podílel jednou brankou.

I bez nemocného tahouna Burgera přečkaly platonický tlak soupeře v úvodu utkání a v osmé minutě mohly i udeřit, ale Klimek po Pohlově průniku nedokázal ani na dva pokusy překonat Rüegera.

Síť rozvlnil až Jan Káňa, který švihem zpoza obránce pod horní tyčku švýcarského brankáře v 17. minutě doslova znehybnil. Vedoucí gól zvýšil herní jistotu severomoravského týmu. Ostravané lépe bruslili, pátý celek švýcarské ligy bezchybnou defenzivou drželi od vlastní branky na distanc a hlavně po brejcích měli další slibné příležitosti.

HC Vítkovice Steel - Kloten Flyers 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 17. J. Káňa (Šedivý), 22. T. Káňa (J. Sýkora, Randegger), 39. J. Sýkora (Pabiška), 41. Pohl (Malík), 57. Štefanka - 59. Du Bois. Rozhodčí: Jablukov (Něm.), Massy - Kohler, Küng (všichni Švýc.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Diváci: 5677.

I druhý gól se zrodil z rychlého protiútoku. Tomáš Káňa prchl po pravém křídle a trefil místo pod lapačkou. Vítkovice dále svou agresivitou dotíraly na švýcarskou branku. Chvíli po Káňovi visel ve vzduchu třetí gól, ale Šedivý se v tlačenici před Rüegerem neprosadil. Kloten, bez českého útočníka Vojtěcha Poláka v sestavě, působil bezradně.

Definitivně ho srazil Sýkora, který těsně před koncem druhé části po Pabiškově přihrávce zpoza branky skóroval nekompromisní ranou bez přípravy. Když hned v úvodu třetí třetiny přidal v přesilovce přesným švihem čtvrtý gól Pohl, bylo o postupu Vítkovic rozhodnuto. Vedení ještě zvýraznil Štefanka, který puk za brankovou čáru dostal zpoza branky vychytralým nástřelem o gólmanovo lýtko.

Čisté konto nakonec vítkovický gólman Málek neuhájil, 82 sekund před koncem ho dělovkou překonal Du Bois. Svěřenci Mojmíra Trličíka si o postup do finále zahrají v pátek opět s domácím Davosem, kterému v základní skupině po vyrovnané bitvě podlehli 1:2.

V pátek si znovu zahrají proti domácímu Davosu

Vítkovické výkony mají ve Švýcarsku stoupající tendenci. Po debaklu 1:7 s Kanadou sehráli Ostravané vyrovnaný zápas s nešťastným koncem proti domácímu Davosu. Utkání s Klotenem už dnes měli ve své moci. "Já myslím, že to byl z naší strany hodně podobný zápas jako proti Davosu. Jenže tentokrát jsme dávali góly. Výborně nás opět podržel Málič (brankář Málek). Oproti tomu zápasu s Davosem jsme se ale nedopouštěli tolika chyb a nebyli tak nedůrazní před vlastní brankou," řekl Káňa.

Vedle něj se střelecky prosadil i starší bratr Tomáš, který na začátku druhé části zvýšil na 2:0. "Mám velkou radost, že se po dlouhé době prosadil taky brácha. Už čekáme na ohlasy od rodiny. Naši se sice nemohli dívat živě, ale zápas si nahráli a určitě si to budou potom užívat," uvedl Káňa.

O postup do finále se Vítkovičtí podruhé v turnaji střetnou s Davosem, který měl jakožto vítěz skupiny v úvodním kole play off volno. "Musíme se vyvarovat chyb, které jsme dělali. Musíme si pohlídat jejich nejlepší hráče - Sýkoru, Brendla, Tatíčka, pár ostatních. Když zlepšíme důraz před vlastní bránou a samozřejmě budeme schopní dávat góly, můžeme uspět," prohlásil Káňa.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč