Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vítkovický obr Malík: Nájezdu bych se nebál

Sport

  10:00
PRAHA - Fanoušci tu trefu nazvali gólem roku. Když 26. listopadu 2005 rozhodl obránce Marek Malík (35) nejdelší samostatné nájezdy v historii NHL, stal se okamžitě hrdinou. V patnácté sérii nájezdů proti Washingtonu totiž přisoudil New York Rangers výhru málo vídanou fintou – vyslal střelu s holí mezi bruslemi.

Marek Malík. foto: ČTK

A i když se v neděli při semifinále s Pardubicemi jeho spoluhráči z Vítkovic nemohli dlouho prosadit, zůstal v klidu na lavičce. "Máme na nájezdy plno lepších kluků. A taky to Jirka Burger ukázal."

Vážně vás vůbec nesvrběly ruce?
Upřímně? Trošičku jo. Kdyby na mě došla řada, nebál bych se a něco vymyslel. Máme ale určené jiné hráče, kteří je pravidelně jezdí.

První čtyři nájezdy však neproměnili. Neponoukali vás spoluhráči, ať si to jdete zkusit?
Ne, určeným klukům jsme věřili. Ony jsou penalty velká loterie. Navíc led už nebyl nic moc, klukům, co jeli, prý puk divně skákal.

Do sestavy jste se vrátil v neděli po dvouzápasové pauze. Proč?
Měl jsem nějakou virózu. Bylo mi špatně a měl jsem teplotu, skončil jsem v posteli s antibiotiky. Snažil jsem se uzdravit pro konec série, což se povedlo.

Malík rozhodl v NHL nevídanou fintou

V neděli jste tři čtvrtě hodiny mířili za postupem. Pardubice však pak dvěma slepenými góly vyrovnaly. Jak vám tehdy bylo?
Nebylo nám nejlépe, ale zůstávali jsme v klidu. Věděli jsme, že si šance vytvoříme. Gólman Adam Svoboda však i se štěstím Pardubice dlouho držel.

Sérii jste nakonec vyhráli jednoznačně 4:1 na zápasy. V čem jste byli lepší?
Ona to hlavně byla vyrovnaná série, její výsledek je pro Pardubice tak trochu krutý. Podle mě jim "odešla" první lajna, moc se jí bodově nedařilo. Také jim mohlo uškodit, že měli po čtvrtfinále dlouhou pauzu, Zlín porazili 4:0. Z vlastní zkušenosti vím, že přestávky vám mohou sebrat formu a fazonu. Pardubice prostě nebyly v takové formě jako proti Zlínu.

Co jsou podle vás hlavní zbraně Vítkovic?
Máme v kádru jak dravé mládí, tak zkušené hráče, vyrovnané lajny. Navíc skvěle chytá Roman Málek. A nikdy v životě neuděláte výsledek v play off, pokud nebudete mít kvalitního gólmana.

Jste vítkovický odchovanec, ale většinu kariéry jste si vydělával v NHL. Cítíte, že byste mohl teď tak trochu splatit "dluh"?
Naskytla se mi příležitost hrát na závěr kariéry ve Vítkovicích, za což jsem moc vděčný. Je pravda, že tímhle pěkným výsledkem, který ještě můžeme vylepšit titulem, snad něco klubu splatím.

Jakého soupeře byste si pro finále přál, kdybyste mohl volit?
Je mi to jedno. Oba týmy hrají na malých hřištích a oba jsou kvalitní. Třinec má podle jmen trochu kvalitnější kádr, ale Slavia to zase nahrazuje bojovností a týmovým pojetím.

Minulý týden vás reprezentační kouč Alois Hadamczik označil za nejlepšího beka Vítkovic. Nepřemýšlíte o národním týmu?
Momentálně vůbec ne, mám jinou práci. A co bude den po skončení sezony? To teď nechci řešit.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...