Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rivalové jdou proti sobě. Hadamczik: Když Růžičku nepotkám, chybět mi nebude

Alois Hadamczik. foto: Anna Vavríková, MAFRA

BRNO/PRAHA - Poprvé po pěti letech se potkají v hokejové extralize jako soupeři. Dvě trenérské osobnosti, muži, kteří se v poslední dekádě střídali u národního týmu. Ve večerním zápase mezi Kometou Brno a Chomutovem ožije dávná rivalita. Je tu souboj Alois Hadamczik vs. Vladimír Růžička.
  9:01

„O mně a Růžičkovi to není. Mě zajímá Brno a chci vyhrát, i kdyby tam stál kdokoliv jiný.“

„Neřeším to. My jedeme do Brna, kde chceme odehrát dobré utkání, rádi bychom bodovali, i když nás tam čeká horká půda.“

Prohlášení obou uznávaných trenérů před vzájemnou bitvou jsou mírná, jako by se nic nedělo.

Kometa stojí o Havláta. Musí se ale ozvat sám, prohlásil Hadamczik

Možná si skutečně ani Hadamczik ani Růžička nepřipouštějí, že zápas 10. kola vnímá hokejová veřejnost speciálně. Ovšem duel má díky historii jejich osobních vztahů opravdu punc výjimečnosti.

Třeba utkání proběhne v klidu, ale fanoušci i novináři se těší. Kdo zvítězí? Co udělají? Co řeknou?

I když se zdá, že mezi Hadamczikem a Růžičkou, kteří od tragického úmrtí Ivana Hlinky v roce 2004 až do letošní Růžičkovy rezignace kvůli podezření z korupce vedli českou reprezentaci (samozřejmě ne spolu), už to teď tolik nejiskří, na jejich spory lze jen těžko zapomenout.

Hadamczik je pro mě pára, řekl Růžička

Právě před semifinálovou sérií v roce 2010, kdy se střetli naposledy, vzájemné nesympatie eskalovaly.

„Hadamczik je pro mě pára, vzduch. Neuznávám ho,“ řekl tehdejší slávistický kouč Růžička. „Je to klaun, zbabělec a posera. Ať si klidně kecá dál, mě tím nerozhodí,“ kontroval Hadamczik z Vítkovic.

Rivalita postupně rostla zhruba od roku 2003, kdy Hadamczik trénoval Spartu. To už samo o sobě stačilo, když Růžička šéfoval ve Slavii.

Olympijský vítěz z Nagana a mistr světa jako hráč i trenér však přidal na obrátkách: „Spletl jsem se v něm (Hadamczikovi) jako v člověku, zklamal mě po lidské stránce.“

Trenér Chomutova Vladimír Růžička udílí pokyny svým hráčům.

Pak se hádali kvůli národnímu mužstvu a uvolňování hráčů, což ostatně dělalo problém brněnskému Hadamczikovi i letos v létě při přípravném kempu pod vedením Vladimíra Vůjtka.

V roce 2009 byl (severo)moravský patriot osočen tehdejším Růžičkovým asistentem a dnes sparťanským trenérem i Vůjtkovým spolupracovníkem Josefem Jandačem, že schválně bránil hráčům Vítkovic, aby reprezentovali.

„Teče mu trenérské mléko po bradě,“ prohlásil Hadamczik o Jandačovi a Růžička svého kolegu hájil: „Tomu se musím smát!“

Rivalové si podali ruce: Všechno je zapomenuto

Vše vyvrcholilo ve čtvrtfinále, když po vyřazení ostravského týmu Hadamczik nepodal Růžičkovi ruku.

O rok později však skončila vyhecovaná semifinálová série smírem. Oba si podali ruce a s úsměvem tvrdili: „Všechno je zapomenuto.“

Od té doby se nic významného mezi nimi nestalo, ani vlastně nemohlo, když do styku přicházeli minimálně. Ačkoliv Hadamczik si párkrát do Růžičky nenápadně rýpl. Chomutovský trenér se o rivalovi takřka nezmiňoval.

Teď se potkají v brněnské hale, ve šlágru nedělního hokejového programu. Nebo ne?

„Budete se divit, já jsem se nepotkal s Rulíkem ani Jandačem. Nevím, jestli se potkáme,“ řekl Hadamczik po čtvrtečním tréninku. Prý se tady občas ruce nepodávají...

„Já vám to řeknu tak, Růžičku jsem viděl v televizi nebo novinách a četl o něm. Ale neviděl jsem ho tři roky. Když ho nepotkám v Brně, chybět mi nebude.“

Kometa uvažovala o Červenkovi

Zápas mezi brněnskou Kometou a chomutovskými Piráty poutá pozornost nejen kvůli duelu Hadamczik vs. Růžička, ale jde také o střet dvou ambiciózních celků. Pro Brňany to bude druhé domácí utkání v řadě proti silnému soupeři. “Jak se chystáme na Spartu, budeme se tak chystat na Chomutov,” řekl Hadamczik.

Kouč Komety zároveň odmítl, že by se jeho mužstvo nějak speciálně připravovalo na hvězdného útočníka soupeře Romana Červenku. “Hokej není o jednom hráči, osobku na něj hrát nebudeme. Ale víme o tom, že je v útočném pásmu nebezpečný.”

Hadamczik prozradil, že mluvil s Červenkovým agentem a zajímal se, zda by při neúspěšném hledání angažmá nemohl působit v Kometě. “Ale rychle jsme od toho odstoupili. Raději jsme si nechali peníze na nový stadion,” zasmál se.

Autoři: