Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kouč mistrů světa Růžička přebírá extraligový Litvínov. Dosavadní trenér Országh končí po dvou výhrách

Hokejový trenér Vladimír Růžička (23. dubna 2019) foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Olympijský vítěz z Nagana a trenér mistrů světa z roku 2005 a 2010 Vladimír Růžička se vrací do extraligy, převezme hokejový Litvínov. Dosavadní kouč Vladimír Országh končí i přesto, že poslední dva zápasy vyhrál. Růžička začal s dospělým hokejem právě v Litvínově, odkud v sezoně 1989/90 přestoupil rovnou do NHL.
  15:42

Růžička podepsal smlouvu zatím do konce této sezony. Klub změnu na trenérské lavičce oznámil v úterý odpoledne na svém webu. Zdroje iDNES.cz tvrdí, že v klubu nepanuje dobrá nálada, hráči údajně nejsou spokojeni s napjatou atmosférou.

Růžičkovým pomocníkem bude dosavadní asistent Václav Sýkora, trenérem brankářů dál zůstává Zdeněk Orct.

„Vláďa (Růžička) je trenér, který má za sebou spoustu zkušeností na klubové i reprezentační úrovni. Věřím, že nám pomůže stabilizovat výkony mužstva,“ uvedl generální ředitel klubu Pavel Hynek.

Vladimír Országh dříve koučoval Litvínov, teď je asistentem trenéra v Třinci.
Hokejový trenér Vladimír Růžička (23. dubna 2019)

K Országhovi dodal: „Vladovi děkujeme za práci a odvedené služby v našem klubu. Přejeme mu hodně štěstí ve sportovním i rodinném životě.“

Růžička v minulé sezoně trénoval extraligový Hradec Králové, v tomto ročníku vedl prvoligové Trhače z Kadaně, kteří mají po 18 zápasech hrozivých nula bodů.

S majitelem kadaňského klubu Petrem Klímou se domluvil, že v případě nabídky z nejvyšší české soutěže může jít.

Klíma pro iDNES.cz uvedl: „Mluvil i se Zlínem, ten pak psal, že se nedohodli na financích. Takového trenéra nám nenahradí nikdo, a to říkám z mého hokejového pohledu, ne proto, že jsme kamarádi a vyrůstali jsme spolu.“

„Růža je jeden z nejlepších trenérů v Evropě. Kluci se od něj hodně naučili, i když výsledky nebyly takové, jaké bychom si představovali. Ale Růža jim ukázal, kudy vede cesta do vyšších soutěží,“ doplnil.

Růžička v mlze. Sní o KHL, pomáhá Kadani. Pryč může kdykoli, hlásí Klíma

Vedení Litvínova se zřejmě zdá, že kabina potřebuje impuls. Po 21 zápasech má 28 bodů a klubu ze severozápadu Čech patří desátá příčka v tabulce.

Růžička se představí poprvé příští pátek 19. listopadu po reprezentační pauze v domácím utkání proti Mladé Boleslavi.

Za sebou má bohatou hráčskou i trenérskou kariéru. V NHL nastoupil do 233 zápasů (167 bodů), hrál za Edmonton Oilers, Boston Bruins a Ottawa Senators.

V Evropě prošel slovenským Trenčínem, na začátku kariéry právě Litvínovem a později švýcarským Zugem a především pražskou Slavií.

Jako trenér dovedl Slavii v letech 2003 a 2008 k titulům v extralize, vedl i Chomutov, který ale v roce 2019 sestoupil z extraligy a prošel si krachem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!