Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

St. Louis a Omsk se přetahují o Sobotku. Dluží nám rok služeb, zní z NHL

Sport

  15:48
PRAHA - V tomhle týdnu by se měl český hokejový útočník Vladimír Sobotka rozhodnout, kde bude hrát příští sezonu. Vrátí se do zámořské NHL? Nebo zůstane v ruském Omsku? Možné jsou obě varianty.

Vladimír Sobotka v dresu St. Louis Blues. foto: Reuters

Sobotka se loni v létě dohadoval v St. Louis Blues o nové smlouvě, spor o peníze dospěl až k arbitráži, která přisoudila 27letému Čechovi kontrakt na jeden rok za 2,7 milionu dolarů.

Sobotka však na verdikt arbitráže nečekal a upsal se na tři roky Omsku. „Nebylo jiné východisko,“ konstatoval tehdy Sobotka zklamaně. Ovšem součástí dohody s ruským klubem je i klauzule, že se útočník po každé sezoně může vrátit do NHL.

Uplynulý ročník skončil, Sobotka reprezentoval na domácím mistrovství světa, dal sice čtyři góly, ale jako elitní centr měl předvést ještě lepší výkon. Přesto si českého hokejisty všimli zástupci St. Louis.

Útočník Vladimír Sobotka.
Souboj na vhazování. Lucas Wallmark vs. Vladimír Sobotka.

„Když se rozhodne vrátit do NHL, přivítáme ho s otevřenou náručí. A pokud ne, budeme to řešit příští rok,“ zopakoval zájem o víkendu v rozhovoru pro Post-Dispatch Doug Armstrong, generální manažer St. Louis.

Jenže Vladimír Šalajev, prezident Avangadru, tvrdí: „Na věc se dívám s optimismem. Pro další sezonu zůstane Vladimír Sobotka u nás.“

Pro agenturu TASS dokonce Šalajev popřel existenci výstupní klauzule.

„Kdyby vznikla specifická situace, mohli bychom hráči vyjít vstříc. Ale teď ten případ nenastal,“ řekl šéf Omsku.

Agent: Odchod do KHL mu neprospěl

Sobotkův agent Petr Svoboda navíc při jednání s Armstrongem zmínil, že jeho klient by měl dostat stejný plat také v příštím ročníku bez ohledu na pád rublu, což vlastně potvrdil i Šalajev.

Sobotka si vydělal 4,5 milionu dolarů a v KHL částku nemusel danit. Z tohoto důvodu je comeback do NHL méně pravděpodobný.

„Dobře jsme si (se Svobodou) pokecali. Řekl jsem, že bychom Sobotku rádi získali zpátky. Ale respektuji, kdyby ekonomická situace byla tak skvělá, že by musel zůstat. Jednali bychom příští rok znovu,“ uvedl Armstrong.

Pokus o zámoří č. 2? Červenka předčasně končí v Petrohradu i celé KHL

„Myslím, že Vláďovi neprospělo, že z NHL odešel. Předtím hrál lepší hokej. Nemám pochyby o tom, že jednou zase skončí v NHL,“ poznamenal Svoboda pro deník Sport.

V článku lokálního deníku Post-Dispatch se píše, že ani jedna ze stran necítí zášť. Armstrong rovněž vyvrátil spekulace, že by chtěl Sobotku v případě jeho návratu do nejslavnější ligy vyměnit. „Dluží ještě rok služby St. Louis Blues, to je můj záměr,“ řekl o plánech s českým reprezentantem.

Do konce června by mělo být jasno, kde bude Sobotka pokračovat v kariéře. Třebíčský rodák a slávistický odchovanec si připsal v dresu Omsku 38 bodů (10 gólů a 28 asistencí) v 53 zápasech základní části, v play off kvůli zdravotním problémům odehrál pouze pět utkání s bilancí 1+1. V NHL za Boston a St. Louis nastoupil v součtu s boji o Stanley Cup do více než 400 duelů a dosáhl na 135 bodů. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!