130 let

Brankář Panterů Tomáš Vokoun. | foto: ČTK

Vokoun se omluvil ze šampionátu

Sport
  •   19:02
PRAHA - Česká hokejová reprezentace se bude muset na nadcházejícím mistrovství světa ve Švýcarsku obejít bez pomoci brankáře Tomáše Vokouna z Floridy. Plánovaná jednička národního týmu se trenérovi Vladimíru Růžičkovi dnes omluvila.

"Já jsem s ním mluvil přibližně před třemi dny, Vláďa dnes. Poděkoval nám za zájem, ale řekl, že na mistrovství nepojede," uvedl generální manažer reprezenta Martin Urban. Hlavním důvodem, proč se světový šampion z roku 2005 a podle všeho v současnosti nejlepší český brankář rozhodl mužstvu ve Švýcarsku nepomoci, je jeho nevydařený závěr klubové sezony.

Dvaatřicetiletý gólman na konci kanadsko-americké soutěže nedostával příliš prostoru, trenér Peter DeBoer nasazoval do zápasů spíše Craiga Andersona. Růžička přitom s Vokounem, který byl na šampionátu ve Vídni před čtyřmi lety vyhlášen nejlepším mužem na svém postu a startoval i na olympijských hrách v Turíně, napevno počítal a slíbil mu pozici brankářské jedničky již před začátkem sezony.

Reprezentaci v Klotenu a Bernu nepomůže ani Ondřej Pavelec z Atlanty, kterého chtěl Růžička vyzkoušet na nadcházejícím turnaji seriálu Euro Hockey Tour v Liberci. Jedenadvacetiletý gólman jde po skončení sezony na operaci s meniskem a trenérům se proto také omluvil.

Pozice jedničky je neobsazena, touží po ní pětice gólmanů
V současnosti tak o tři místa v konečné nominaci bojuje pětice brankářů - Miroslav Kopřiva, Alexander Salák, Jakub Štěpánek, Lukáš Mensator a Martin Prusek. Nikdo z nich přitom nemá velké mezinárodní zkušenosti.

Na MS startoval pouze Prusek, ale už v roce 1999. Nejstarší z pětice potencionálních reprezentantů navíc není momentálně stoprocentně fit. V přípravě proti Slovensku si poranil přitahovač třísla a v úterý jej čeká další vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz