Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Voráček se připojil k týmu: Připomíná mi ten vítězný z Německa

Sport

  21:04
STOCKHOLM - Hokejový útočník Jakub Voráček hned na letišti ve Stockholmu rozesmál své reprezentační spoluhráče. Zatímco oni přiletěli z Čech připraveni na chladnější počasí, třiadvacetiletá opora Philadelphie čekala v příletové hale v tričku, kraťasech a pantoflích.

Jakub Voráček na tréninku reprezentace. foto: ČTK

"Ve Philly bylo už trochu tepleji, takže jsme vyrazil v pantoflích. Já to ale dělám skoro pokaždé, i když je zima. Dobře se v tom cestuje a já jsem takový pohodlnější," vyprávěl Voráček s úsměvem po prvním tréninku národního týmu v dějišti mistrovství světa.

Vše o hokejovém MS 2013

Chladnější počasí na severu Evropy mu nevadilo, horší bylo, že byl nevyspalý. "Den a půl jsem nespal. Letěl jsem přes noc a nespal snad ani minutu. Takže jsem hrozně unavený. Dám si večeři a zkusím se podívat alespoň na pět minut na fotbal. Uvidím, jestli to vyjde," naznačil, že by se rád lépe aklimatizoval na časový posun u odvety semifinále Ligy mistrů.

Bez ohledu na to se chce kladenský odchovanec rychle adaptovat i na větší rozměry kluziště. "To bude asi největší problém. Když jsem tady vyjel poprvé na led, tak jsem si říkal, že je to hrozné letiště. Možná to bude zápas dva tři trvat, ale turnaj je o jednom zápase. Když budeme dobře připravení na čtvrtfinále, tak se to bude brát jako úspěch," řekl Voráček.

České zápasy

  • PÁ 3.5. ČR - Bělorusko 16:15
  • SO 4.5. ČR - Švédsko 20:15
  • PO 6.5. Švýcarsko - ČR 16:15
  • ČT 9.5. ČR - Dánsko 16:15
  • PÁ 10.5. Slovinsko - ČR 16:15
  • NE 12.5. Kanada - ČR 16:15
  • ÚT 14.5. ČR - Norsko 16:15

Zda mu pomůže fakt, že při výluce NHL odehrál 23 utkání za Lva Praha, si netroufl odhadnout. "Pak jsem zase hrál padesát zápasů na malém. Je to o zvyku. Uvidíme, jestli mi to pomůže," pokrčil rameny. Na šampionátu by měl nastupovat v útoku společně s Jiřím Hudlerem a Jiřím Tlustým. "Jsou to výborní hráči, kteří umí dát gól a vidí i spoluhráče na ledě. Trochu si na sebe musíme zvyknout. Uvědomuji si ale, že to bude na nás stát," řekl.

Voráček má za sebou nejvydařenější sezonu v NHL, v 46 zápasech nasbíral 45 kanadských bodů za 21 branek a 24 asistencí. Patřil mezi klíčové hráče Flyers. "Měl jsme štěstí, padalo mi to tam, celou sezonu jsem hrál s Claudem (Girouxem). Chodil jsme na přesilovky a pak body přijdou. Před sezonou jsem podepsal novou smlouvu, očekávání i tlak tam byly, ale to mi nevadí. Mám to rád. Když je na tebe vytvořený tlak a ty dokážeš, že umíš hrát a tým táhnout, tak to dělá hráče hráčem," uvedl Voráček.

Podobná role jej nyní podle všeho čeká i v reprezentaci. "Myslím si, že tým je dobře vyvážený. Máme hodně kvalitních hráčů, kteří umí dát gól i tvořit hru. A máme i pár kluků, kteří výborně brání. Připomíná mi to tým, který byl v Německu," dodal světový šampion z roku 2010, který má ve sbírce i bronz z následujícího mistrovství na Slovensku.

Autoři: ,