Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Voráček řádil. Vstřelil hattrick a jeho tým porazil Pittsburgh

Sport

  8:03
PITTSBURGH - Hokejový útočník Jakub Voráček vstřelil ve středečním utkání NHL tři góly a zařídil výhru Philadelphie na ledě Pittsburghu 6:5. Třiadvacetiletý rodák z Kladna si tak připsal svůj první hattrick v zámořské soutěži a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Jakub Voráček za Philadelphii slaví svůj gól, který vstřelil týmu Winnipeg Jets. foto: Reuters

Přestřelku dvou tradičních rivalů odstartovali lépe Tučňáci, kteří se rychle ujali vedení 2:0, Letci ale ještě do konce první třetiny vyrovnali na 2:2. Voráček se prvně prosadil deset sekund před koncem druhé dvacetiminutovky, kdy trefou v přesilové hře dostal Flyers poprvé v utkání do vedení 3:2.

Hned osmnáct sekund po začátku třetího dějství český reprezentant zvýšil na 4:2. Domácí však dokázali dvoubrankové manko smazat, když Brandon Sutter dvě minuty před třetí sirénou vyrovnal na 5:5.

ČTĚTE TAKÉ:

Pak však přišla velká chvíle Voráčka, jenž 91 sekund před koncem třetího dějství potřetí vyzrál nad Tomášem Vokounem v brance Pittsburghu a vedle hattricku tak zaznamenal i vítězný gól.

Divoký zápas plný emocí a osobních soubojů dal vzpomenout na loňský vzájemný duel obou celků v play off. "Byl to skvělý zápas pro fanoušky, pro hráče, pro všechny. Svou atmosférou jasně připomínal play off," konstatoval trenér Philadelphie Peter Laviolette.

Voráček třemi góly navázal na své povedené představení z minulého utkání proti New Yorku Islanders, kdy čtyřmi asistencemi přispěl k triumfu 7:0.

Už je to dlouho, co jsem dal hattrick, říká Voráček

"Někdy se k vám puky odrážejí, jindy ne. Už je to dlouho, co jsem dal hattrick. Myslím, že někdy doma v mládežnickém věku, ale nemohu si vzpomenout," pátral Voráček v paměti.

"Nikdy nevíte, co se v tomhle zápase stane. Je to vždy hokej nahoru dolů a vypadá to, že pokaždé vyhraje ten tým, který dá poslední gól," prohlásil Voráčkův parťák Wayne Simmonds, který si připsal tzv. hattrick Gordieho Howea (dal dva góly, na jeden přihrál a popral se s Tannerem Glassem).

Letci už popáté od 18. března loňského roku dokázali vyhrát nad Pittsburghem poté, co v průběhu utkání prohrávali o dva góly. "Vždy máme slabší začátek, ale pak najdeme cestu, jak utkání otočit. S Pittsburghem to jsou prostě památné bitvy. Nevím, jestli tenhle zápas bavil diváky, ale nás hráče určitě ano," řekl s úsměvem další útočník Flyers Claude Giroux.

O vlažném začátku ze strany Philadelphie vypovídá i poměr střel na branku. V průběhu první třetiny vedli Tučňáci na střely 12:2, na jejím konci už to bylo 15:13 ve prospěch Letců. Nakonec oba celky vyslaly na branku 32 pokusů.

V ostatních zápasech tolik gólů nepadalo

Další dva středeční zápasy takové střelecké hody rozhodně nepřinesly. Hráči Los Angeles zvítězili na ledě Calgary 3:1 a navázali tak na stejnou výhru z předchozího dne v Edmontonu.

V souboji Colorada se St. Louis viděli diváci pouze jediný gól, o nejtěsnější výhře domácích Avalanche 1:0 rozhodl šestnáct sekund před koncem prodloužení David Jones. Zápas nedohrál útočník Milan Hejduk, jenž už v první třetině odstoupil ze hry kvůli blíže nespecifikovanému zranění.

Výsledky NHL:

Pittsburgh - Philadelphia 5:6 (2:2, 0:1, 3:3) Branky: 6. Niskanen, 8. Malkin, 46. Kennedy, 53. Neal, 58. Sutter - 40., 41. a 59. VORÁČEK, 13. a 48. Simmonds, 12. Grossmann. TOMÁŠ VOKOUN odchytal za Pittsburgh 59 minut, z 32 střel inkasoval 6 gólů a úspěšnost zásahů měl 81,3 procenta. Střely na branku: 32:32. Diváci: 18.650.

Calgary - Los Angeles 1:3 (1:2, 0:0, 0:1) Branky: 15. Brodie (HUDLER) - 7. Brown, 16. Lewis, 50. J. Carter. Střely na branku: 27:33. Diváci: 19.289.

Colorado - St. Louis 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0) Branka: 65. Jones. Střely na branku: 20:33. Diváci: 14.651.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...