Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Voráček: Udržet se v bodování vysoko i na konci sezony bude těžké

Sport

  6:00
LOS ANGELES (od spolupracovníka LN v USA) - Pětadvacetiletý český reprezentant Jakub Voráček se dostal do nejlepšího hokejového věku a na jeho letošních výkonech v dresu Philadelphie Flyers je to znát, když se v tabulce kanadského bodování celé NHL dělil před sobotními zápasy o první místo se slavným Crosbym.

Útočník Philadelphie Flyers Jakub Voráček. foto: ČTK/AP

Letci z Philadelphie se sice stále nemohou dostat do tempa, pohybují se u konce Metropolitní divize, ale Voráček září. V sobotním zápase proti Los Angeles Kings sice nebodoval, ale mohl být i přesto spokojený. Flyers totiž vyhráli 2:1.

Tipuji, že nastoupit do utkání proti obhájcům Stanleyova poháru musí být pořádná motivace…
To taky je. Hrát proti Kings zde v Los Angeles je nesmírně těžké, dobře brání, mají skvělého brankáře a výborně sehranou obranu, navíc všichni jsou to velcí chlapi. Podobný těsný výsledek s málo góly jsme očekávali, a proto je dobře, že jsme to byli my, kdo tu bitvu vyhrál.

Vy osobně musíte být s letošní sezonou nadmíru spokojený…
Bodově určitě, to máte pravdu, je to lepší, než jsem si představoval. Ale týmu se zdaleka nedaří, měli bychom se nacházet v tabulce výše. Vyšel nám ale nyní ten kalifornský výlet, už v San Jose jsme měli vyhrát, byli jsme lepší, v Anaheimu jsme prohráli až na nájezdy a nyní jsme dosáhli velkého vítězství proti Kings.

Jste teď u fanoušků hodně vidět. Čemu přičítáte to osobní zlepšení?
Neřekl bych, že se jedná o tak velké zlepšení. Již před dvěma roky – po konci výluky ligy – jsem si udržoval průměr bod na zápas, vloni jsem byl na začátku sezony zraněný, takže mi chvilku trvalo, než jsem se do toho dostal, ale pak jsem opět měl průměr skoro bod na zápas. Takže bych neřekl, že by se letos jednalo o nějaké moje super markantní zlepšení. Jen opakování toho z minula.

Ale na čele kanadského bodování celé soutěže jste ještě nebyl a českým hokejistům se to nedaří každý rok…
Jsme stále ještě na začátku sezony, 25 utkání nic neznamená. Udržet toto postavení i na konci, po 82 zápasech nebude jednoduché. Ale, abych byl upřímný, budu spokojenější, když budeme vyhrávat jako tým, přestože třeba nebudu bodovat.

Změnil jste přípravu před sezonou?
Ne, nezměnil. Posiloval jsem stejně jako v minulosti, také na ledě jsem se připravoval podobně. Jediné, co jsem zásadněji změnil, byl jídelníček, což asi byla ta největší změna. Přestal jsem zcela jíst těstoviny, špagety, chléb, máslo, naopak si vybírám různé saláty, ryby a především bílé maso.

Jak se vám hraje ve formaci s Claudem Girouxem a Michaelem Rafflem?
Velmi dobře. Claudie Giroux již více než pět let všem ukazuje, jak skvělým je hráčem. Michael Raffl na levém křídle má zase skvělou střelu a je to dříč. Myslím, že nám to docela šlape, a navíc dáváme důležité góly, a to je důležité.

Jste také nejlepším Čechem v NHL, i když v ní dál hraje Jaromír Jágr. Těší vás to?
Abych pravdu řekl, tak se tím příliš nezaobírám. Je celkem jedno, zda jsem první, pátý, či devátý. Je pro mne jen důležité, když se vyhraje a v šatně vládne dobrá nálada.
Body? Spokojenější budu s výhrami.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!