Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Voráček zrežíroval výhru proti Rangers, Vaněček vynuloval Buffalo a zapsal první čisté konto

Jakub Voráček pomohl Philadelphii k výhře nad Rangers třemi body - vítězným gólem v prodloužení a dvěma nahrávkami. foto: ČTK

Aktualizováno
New York - Český hokejový útočník Jakub Voráček gólem v prodloužení rozhodl o výhře Philadelphie na ledě New York Rangers 5:4. Kladenský odchovanec v pondělním utkání také dvakrát asistoval a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Brankář Washingtonu Vítek Vaněček vychytal v Buffalu domácí Sabres a po vítězství 6:0 si připsal první čisté konto v NHL. Gólové nahrávky Dominika Kubalíka, Davida Kämpfa, Davida Pastrňáka a Filipa Chytila k výhrám jejich týmů nepomohly.
  7:15aktualizováno  9:40

Flyers vstoupili do souboje v Madison Square Garden lépe než domácí a po šesti minutách vedli o dvě branky. Rangers odpověděli ve druhé části, kdy třemi góly skóre otočili. Na vedoucí branku Newyorčanů přihrál rozjetému Julienu Gauthierovi Chytil.

Ve 39. minutě se poprvé o slovo přihlásil Voráček, který rozehrál přesilovkovou akci, na jejímž konci stál úspěšný střelec Joel Farabee. Flyers dokázali odpovědět i na druhý vedoucí gól Rangers a opět u toho byl jednatřicetiletý český útočník. Na začátku čtyřminutové přesilové hry předvedli s Claudem Girouxem parádní souhru, na jejímž konci Voráček našel povedenou křížnou nahrávkou spoluhráče před odkrytou brankou a vybídl ho ke snadnému srovnání na 4:4.

V prodloužení využil český reprezentant riskantní rozehrávku brankáře domácích Keitha Kinkaida, obral o puk Artěmije Panarina a mazáckým forhendovým blafákem rozhodl o výhře Philadelphie. „Byl jsem unavený, stejně jako Panarin, ale puk se pro mě výhodně odrazil a já mohl jet sám na brankáře. Kinkaid se krásně chytil na moje naznačení a já mohl pohodlně zakončit,“ popsal rozhodující moment Voráček.

Vaněčkův spolehlivý výkon v brance Washingtonu pomohl Capitals k jasné výhře v Buffalu. Český brankář kryl 23 střel Sabres a připsal si ve 21. zápase v NHL první nulu. Jediné Vaněčkovo zaváhání přišlo v 32. minutě, kdy neudržel střelu obránce Colina Millera od modré čáry. Vedení Washingtonu 3:0 a čisté konto českého gólmana ale zachránila levá tyč.

Na to teď vůbec nebudu odpovídat, nechce po brzkém vyřazení mluvit o odchodu z Plzně střelec Gulaš

„V celém dosavadním průběhu sezony chytá Vaněček výborně. I dnes odvedl dobrou práci. A konečně se dočkal i první nuly. V prvních dvou třetinách mu výborně pomáhali hráči před ním, ve třetí části měl už více práce, ale zvládl si s tím poradit,“ řekl trenér Washingtonu Peter Laviolette.

Šestou branku Capitals vstřelil kanonýr Alexandr Ovečkin. Pětatřicetiletý Rus dal 717. gól v kariéře a na šestém místě historických tabulek vyrovnal legendárního Phila Esposita. Na třetího Jaromíra Jágra ztrácí Ovečkin 49 branek. „Je krásné být v takové společnosti. Snažím se dělat vše, co je třeba, využívat své šance a posouvat se vzhůru,“ řekl rodák z Moskvy.

Washington pátou výhrou v řadě prohloubil trápení Buffala. Sabres nezvládli už jedenáctý zápas v řadě a s 16 body jsou nejhorší tým soutěže.

Na opačném konci tabulky se drží Florida. Panthers otočili vývoj duelu s Chicagem z 1:3 na 6:3 a vyhráli šestý z posledních sedmi zápasů. Vítěznou branku vstřelil v 54. minutě v oslabení Aleksander Barkov. 

Pavel Zacha a spoluhráč P.K. Subban.
Dvě přihrávky Jakuba Voráčka neodvrátily prohru Philadelpie 4:5 s Washingtonem.

Blackhawks k bodům nepomohly ani asistence českých útočníků Kubalíka s Kämpfem. Kämpf vybojoval v polovině první třetiny kotouč v útočném pásmu a zadovkou připravil ideální pozici Patricku Kaneovi, který otevřel skóre. Kubalík se podílel na brance Chicaga na 3:1. Plzeňský rodák tečí střely Duncana Keitha trefil na brankovišti stojícího Brandona Hagela, jenž dostal puk za bezmocného Sergeje Bobrovského. Kubalík si připsal 23. bod v ročníku (10+13) a je třetím nejproduktivnějším Čechem v soutěži.

Stejně bodových zápisů jako Kubalík má i bostonský Pastrňák (12+11). Havířovský rodák nahrál na jedinou branku Bruins v duelu s Pittsburghem, ve kterém domácí Penguins zvítězili 4:1.

Jevgenij Malkin vstřelil třetí branku Tučňáků a stal se třetím hráčem v historii klubu, který překonal hranici 1100 bodů. Navázal na Maria Lemieuxe (1723) a současného kapitána Sidneyho Crosbyho (1289). „Jevgenij na sebe vytváří velký tlak a snaží se náš tým posouvat dopředu. Je to dominantní hráč, kterého si všimnete pokaždé, když nastoupí na led,“ řekl trenér Penguins Mike Sullivan, který oslavil 232. výhru na lavičce Pittsburghu.

Calgary zvládlo „bitvu o Albertu“ a porazilo Edmonton 4:3. Brankář David Rittich zůstal i ve třetím duelu Flames pod vedením nového trenéra Darryla Suttera pouze na střídačce, přednost dostala jednička týmu Jacob Markström. O výhře domácích rozhodl ve 47. minutě Noah Hanifin. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!