Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vrána se vrací do Švédska, Pastrňák o místo v NHL ještě zabojuje

Sport

  14:51
WASHINGTON, BOSTON - Talentovaný hokejový útočník Jakub Vrána bude v příští sezoně hrát ve švédském Linköpingu. V letošním roce nejvýše draftovaný Čech se v kempu Washingtonu neprobojoval do elitních dvou formací a vedení Capitals se rozhodlo jej uvolnit zpět do Evropy.

Jakuba Vránu si vybral Washington Capitals. foto: ČTK/AP

"Jakub se vrací zpět. Přiletět by měl už v neděli. Má za sebou dobrý kemp, ale první dvě formace Capitals jsou našlapané," řekl ČTK hráčův zástupce Aleš Volek ze společnosti Alvo sports management.

Osmnáctiletý Vrána se v letošním roce výrazně podílel na zisku stříbrné medaile na mistrovství světa hráčů do 18 let a startoval i na juniorském šampionátu.

Ve Švédsku působí již od roku 2011 a v nadcházející sezoně by měl mít pevné místo v sestavě seniorského týmu Linköpingu. Zároveň bude k dispozici i juniorské reprezentaci na MS a je pravděpodobné, že se dočká i pozvánky do seniorského národního týmu.

Společně s Vránou, jehož si Washington na draftu vybral jako hráče číslo 13, se do Evropy vrací i brankář Vítek Vaněček. Ten má smlouvu s extraligovým Libercem a měl by být k dispozici i prvoligovým Benátkám nad Jizerou.

Pastrňák čeká na start kvůli zranění

To šance na místo mezi elitou má stále útočník David Pastrňák. Týden po zranění ramena sice stále ještě nenastoupil za Boston v přípravě před NHL, ale jeho stav se lepší. Osmnáctiletý talent, jehož si Bruins vybrali letos v prvním kole draftu jako 25. hráče v pořadí, už od středy bruslí. V pátek vynechal už třetí duel Bostonu na ledě Washingtonu a ani v sobotu v Detroitu nenastoupí.

Davida Pastrňáka si při letošním draftu vybral Boston Bruins.

"Je dobré znamení, že už bruslí," řekl deníku Boston Globe trenér Claude Julien. Podle svého zástupce Aleše Volka by se Pastrňák v příštím týdnu měl do zápasů zapojit.

Rodák z Havířova měl v kempu ukázat, zda bude schopen hned po draftu naskočit do NHL. Situaci mu ale zkomplikovalo minulý víkend zranění v tréninku po souboji s Mattem Bartkowskim.

Pastrňák, který byl jednou z opor české hokejové osmnáctky při zisku stříbra na dubnovém mistrovství světa ve Finsku, má za sebou dvě sezony ve švédském druholigovém Södertälje. Tam by se mohl vrátit v případě, že by se nedostal do kádru Bruins.

Autoři: ,