Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vrána po měsíci skóroval při výhře nad Buffalem. Brankář Vaněček exceluje mezi nováčky

Jakub Vrána skóroval v NHL přesně po měsíci. foto: ČTK

Aktualizováno
New York - Hokejový útočník Jakub Vrána skóroval v NHL přesně po měsíci a vstřelil rozdílový gól při výhře Washingtonu 4:3 v Buffalu. Gólman Capitals Vítek Vaněček přispěl k vítězství třiceti zákroky. Tomáš Hertl zpečetil trefou do prázdné branky výhru San Jose 5:2 nad Los Angeles. New York Rangers i díky přihrávce Filipa Chytila porazil v derby Islanders 4:1. Asistence Pavla Zachy nestačila New Jersey, které doma podlehlo Pittsburghu 4:6.
  7:16

Vrána dal jedenáctý gól v sezoně v 50. minutě, kdy zvýšil na 4:2 střelou z pravého kruhu bez přípravy k bližší tyči. Český útočník si předtím křikl na obránce Justina Schultze, který přiznal, že chtěl původně střílet. Místo toho na sebe natáhl protihráče a poslal puk bekhendem z mezikruží na pravou stranu.

Gólman Vítek Vaněček (vpravo) slaví vítězství nad Buffalem se spoluhráčem...
Radost. Gólman Vaněček zaznamenal šestnáctou výhru sezony

„Vím, že má skvělou střelu z první. Kdykoli mu do těch míst dáte takhle puk, máte velkou šanci, že z toho bude gól,“ řekl Schultz. „Zahrál to skvěle. Celý zápas jsme je tlačili, vytvořili jsme si nějaké šance. Jsem rád, že mi to tam také padlo,“ doplnil český útočník.

VIDEO: Návrat jako hrom. Mrázek ozdobil comeback do NHL vychytanou nulou

Vrána si v předchozích třinácti zápasech připsal jen pět asistencí. „Už dlouho si říkáme, abychom posílali puk na modrou čáru a zkoušeli něco vytvořit před brankou. Tentokrát jsme to dělali a byli jsme za to odměněni,“ konstatoval Vrána. „Stále jsou v naší hře okénka a můžeme být lepší, ale důležité je, že jsme vyhráli a že jdeme do dalšího zápasu v lepší náladě,“ dodal.

Vrána se na začátku dubna dokonce ve dvou utkáních nevešel ani do sestavy. Trenér Peter Laviolette mu vytýkal obrannou hru i nasazení při hře bez puku. „Dal hodně důležitý gól. Skvěle jej uvolnil Schultzy a on má neskutečnou střelu, velmi rychlou. Jsem rád, že se prosadil. Věřím, že mu to zvedne sebevědomí a že se bude posouvat správným směrem,“ řekl Laviolette o Vránovi.

Výsledky nhl

Buffalo - Washington 3:4, New Jersey - Pittsburgh 4:6, NY Islanders - NY Rangers 1:4, St. Louis - Minnesota 9:1, Vegas - Arizona 7:4, Anaheim - Colorado 0:2, San Jose - Los Angeles 5:2.

Buffalo snížilo třikrát na rozdíl jednoho gólu, osmdesát sekund před koncem ještě zdramatizoval duel tečí Tage Thompson. Washington už těsné vedení ale uhájil a Vaněček, který v zápase nenesl na žádném gólu vinu, zaznamenal šestnáctou výhru v sezoně. Mezi nováčky je v této statistice nejlepší. Český gólman zastavil v posledních třech startech 90 z 95 střel.

San Jose položilo základ výhry v úvodní třetině, v níž po rychle inkasované brance otočilo na 3:1. Kings sice ve 42. minutě snížili, ale domácí útočník Dylan Gambrell v oslabení při vyloučení Hertla vrátil týmu z přečíslení dva na gólmana dvoubrankový náskok. Poslední slovo měl Hertl, který při power play soupeře trefil z obranného pásma prázdnou branku a připsal si dvanáctý gól v sezoně.

Chytil se ve 27. minutě podílel na prvním gólu zápasu. Český útočník sice zblízka nepřekonal Semjona Varlamova, ale z dorážky se prosadil Alexis Lafreniere. „Kluci skvěle pracovali před brankou a puk se mi odrazil přímo na hokejku. Stál jsem ve správnou chvíli na správném místě,“ pochválil Lafreniere nepřímo i Chytila. Rangers už vedení nepustili a přivodili Islanders teprve druhou domácí prohru v základní hrací době.

Zacha si připsal asistenci za vyhrané vhazování, po kterém otevřel skóre Miles Wood. Bylo to jediné vedení Devils v zápase. Na obratu Pittsburghu se podíleli třemi body Sidney Crosby (1+2) a Bryan Rust (2+1).

St. Louis rozneslo doma Minnesotu 9:1. Blues vedli už v polovině utkání o šest gólů a výhru řídil Ryan O’Reilly, který si připsal druhý hattrick v kariéře a navrch přidal asistenci. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2019 se přiblížil v Západní divizi na rozdíl jednoho bodu poslednímu postupovému místu do play off. To drží Arizona, která v pátek podlehla domácímu Vegas 4:7. Coyotes prohrávali už ve 25. minutě 0:5.

Colorado zvítězilo 2:0 v Anaheimu a opět se vrátilo do čela soutěže před Carolinu a Toronto. Brankář Jonas Johansson kryl 28 střel a vychytal první nulu v NHL. Skóre otevřel ve 38. minutě Valerij Ničuškin, pojistku přidal při hře bez brankáře Mikko Rantanen.

Autor: