130 let
Útočník Washington Capitals Jakub Vrána (vlevo) se raduje z gólu v zápase proti...

Útočník Washington Capitals Jakub Vrána (vlevo) se raduje z gólu v zápase proti Bufallo Sabres. | foto: AP Photo/Nick Wass, ČTK

Vrána vstřelil v NHL dva góly, Kempný podpořil vítězství třemi přihrávkami

Sport
  •   10:53
New York - Útočník Jakub Vrána nasměroval Washington v pátečním utkání NHL dvěma góly v první třetině k výhře 6:1 nad Buffalem a stal se první hvězdou zápasu. Vítězství podpořil třemi přihrávkami Michal Kempný. Martin Nečas se podílel jednou trefou na kanonádě Caroliny, která porazila Detroit 7:3 i díky 29 zákrokům Petra Mrázka. Gól Tomáše Hertla nepomohl San Jose, které podlehlo Winnipegu 2:3

Washington rozhodl v rozmezí 7. až 11. minuty, během nichž dal čtyři branky. Skóre otevřel Vrána, když samostatný únik zakončil mezi betony Linuse Ullmarka. Ze skvěle sehraného přečíslení tři na jednoho zvýšil Chandler Stephenson a po přihrávce Kempného od levého mantinelu přidal třetí gól Vrána střelou z pravého kruhu. „Snažil jsem se uvolnit a Kemps mi skvěle nahrál. Chtěl jsem to využít,“ řekl Vrána.

U čtvrtého gólu si připsal asistenci Radko Gudas. Založil přihrávkou z vlastního pásma protiútok, na jehož konci stál Brendan Leipsic. V polovině utkání snížil Henri Jokiharju. Odpověď připravil Kempný, který udržel na modré čáře útočné pásmo a jeho střelu tečoval Tom Wilson.

VIDEO: Palát pomohl třemi body k výhře Tampy Bay na ledě New Jersey

Vzápětí měl na Vrána na hokejce hattrick, ale proti jeho střele do odkryté branky se stihl Ullmark přesunout a zasáhl levým betonem. Tečku udělal Oshie usměrněním střílené přihrávky Kempného. Český obránce si vylepšil bilanci v sezoně na tři branky a pět asistencí v sedmi zápasech.

„Po tréninku si přidává, pracuje na sobě a vyplácí se to,“ komentoval Vrána výkon Kempného, který prožil v NHL poprvé tříbodový večer. Washington si i díky příspěvkům českých hráčů upevnil vedení v soutěži, o které ho mohlo právě Buffalo v případě výhry připravit. Hráči z metropole ale potvrdili skvělou formu, v posledních osmi zápasech ztratili jen bod.

Hertl zapsal v zápase s Montrealem tři asistence, v NHL se dařilo i Jakubu Vránovi

„Máme teď sebevědomí i hodně energie, což nám dodaly výhry venku. Každý maká, blokuje střely, brání a z toho vznikají i šance v útoku,“ uvedl Vrána, jenž má na kontě šest gólů. Z Čechů jich v této sezoně dal více jen David Pastrňák z Bostonu, který se dělí s 12 zásahy o pozici nejlepšího střelce soutěže s Leonem Draisaitlem.

Nečasova třetí branka v sezoně byla rozdílová. Český útočník střelou bez přípravy z pravého kruhu zvýšil na 4:2 a vrátil Carolině ve 29. minutě dvoubrankový náskok jen 26 sekund poté, kdy se Detroit přiblížil ve skóre. Vzápětí přidal pátou trefu Sebastian Aho.

Mrázek vychytal doma patnáctou výhru v řadě. Tři góly dostal z 32 střel, za žádný nemohl. „Petr nás několikrát podržel a dopřál nám čas, abychom se dostali do naší hry,“ chválil kouč Caroliny Rod Brind’Amour.

San Jose dvakrát v zápase s Winnipegem dohnalo ztrátu, ve druhém případě zásluhou Hertla, jenž se prosadil zkraje třetí čtvrtiny tečí. Hrdina zápasu Connor Hellebuyck, který kryl 51 střel, už další branku nepustil a o výhře rozhodl trefou z předposlední minuty Nikolaj Ehlers.

San Jose prohrálo počtvrté za sebou a podesáté v sezoně. Už v týdnu si kapitán Logan Couture postěžoval, že týmu chybí góly od tahounů - jmenoval sebe (dal jen jednu branku), Timo Meiera i Hertla, který je ale s 12 body nejproduktivnějším útočníkem Sharks (4+8). Kouč Peter DeBoer se zase zlobil, že tým nehraje dost tvrdě, ale tentokrát ho pochválil.

„Svedli hodně osobních soubojů, bojovali a hráli stylem, jakým se chceme prezentovat. To už jsem nějakou dobu neviděl. Jsem přesvědčený, že když budeme hrát stejně, výhry přijdou,“ řekl DeBoer. Jeho svěřenci přitom přestříleli Winnipeg 53:19.

New York Islanders porazili doma Tampu Bay 5:2 a prodloužil sérii výher na osm. Stejně dlouhá šňůra se jim naposledy povedla v sezoně 1989/90, tehdy byla ještě o zápas delší. V dresu poražených si připsal jednu asistenci Ondřej Palát.

Philadelphia uspěla na ledě New Jersey 4:3 po nájezdech. Rozstřel rozhodl Sean Couturier precizně provedou forsbergovou kličkou. Jakuba Voráčka tak nemusel mrzet neúspěšný pokus z první série, kdy jeho střelu chytil Mackenzie Blackwood lapačkou.

Autor: ČTK