Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Reprezentační kouč Vrba: Už to mělo úroveň, ale ideál to není

Sport

  15:07
PRAHA - Ve čtvrtek nad ránem se vrátil z přípravného utkání ve Finsku. A už cestou v letadle si zápas znova prohlédl. "Viděl jsem spíš plusy, i když tam byly i minusy," prohodil s úsměvem.

Trenér národního týmu Pavel Vrba. foto: MAFRA - Michal Šula

Středeční souboj v Helsinkách herně vyzněl líp, než březnová premiéra v Praze proti Norsku. "To očekávání tenkrát bylo větší, ale na hřišti nám to nešlo, jak bychom si to představovali. Ve Finsku už to mělo úroveň, i když neříkám, že to bylo ideální. Ale posun tam byl," řekl Vrba.

Co se vám tedy líbilo?
Spíš začnu tím, co se mi nelíbilo. V první půli jsme nebyli dost důslední a důrazní v defenzívě, k tomu jsme udělali taktické chyby. Nejenže jsme dostali dva góly, ale Finové měli i další šanci. Po přestávce jsme se výrazně zlepšili, naše napadání jim dělalo problémy. Dařilo se nám kombinace, ale bohužel jsme to nevyjádřili gólově. S Norskem jsme spravedlivě remizovali, ve Finsku jsme si podle mě zasloužili vyhrát.

Potíže v defenzívě byly dílem individuálních chyb, nebo celkově špatné součinnosti obránců?
Obojí. Spolupráce čtyř obránců mohla být lepší, což se projevilo u druhé branky. První gól padl po individuální chybě. Abych se přiznal, tak jsme se během tréninků věnovali hlavně ofenzívě. Až příště budou soustředění delší, tak se budeme věnovat i součinnosti v obraně.

Nominace na Rakousko

V úterý 27. května trenér Pavel Vrba oznámí nominaci na přípravný zápas proti Rakousku. Hraje se 3. června v Olomouci. Mužstvo bude složené převážně z hráčů české ligy, protože většině adeptů v zahraničních klubech už sezona skončila.

Pvní pozvánky se dočká sparťan Holek. Ve stoperské dvojici by mohl nastoupit s Tomášem Kalasem z Chelsea. "Tomáš je jedním z krajánků, o kterém uvažujeme," podotkl Vrba.

Sejde i s Tomášem Rosickým, který těsně před odletem do Finska onemocněl. "Uvidíme, jak na to je, jestli už nemá naplánovanou dovolenou."

Už proti Norsku se příliš nedařilo stoperu Suchému, který přitom v Basileje hraje velmi dobře, ale v reprezentaci svou výkonnost prodat nedokáže. Souhlasíte?
Určitě neříkám, jo, to bylo úžasný.  Každý udělal chybu, ne že by to všechno bylo na jedničku. Ale Marek je zkušený obránce a působí v kvalitním týmu. Další stopery ještě vyzkoušíme.

Proti Norsku nastoupil Suchý s Mazuchem, ve Finsku zase s Michalem Kadlecem. Kdy to bylo lepší?
Víme, že to nebylo optimální, v přípravných zápasech hráči do toho chodí trochu volněji. Třeba Procházka to ve Finsku odehrál suverénně. Příště proti Rakousku zkusíme ještě Holka. Ale kdo bude hrát v září kvalifikaci proti Holandsku, to vám nepovím, protože to sám ještě nevím.

Mohl by hrát už Sivok, který před několika měsíci absolvoval operaci kolene?
Zrovna jsem ho potkal na Strahově, dodělává si trenérskou licenci, takže je to můj budou konkurent. Počítá s tím, že ještě bude hrát, takže já tady já tady ještě vydržím. Ale vážně, počítá s tím, že v Besiktasi koncem června začne přípravu. V červenci by měli být na soustředění v Rakousku, tam se za ním vypravíme. Když bude v pořádku a rozehraný, patří k těm, kteří by nám mohli pomoct.

Uvažujete i o dalších zkušených reprezentantech Plašilovi a Hübschmanovi, kteří nyní v nominaci nebyli? Nebo z toho lze vyvodit, že s nimi už nepočítáte?
Dedukovat se z toho nic nedá. Tomášovi končí v Doněcku smlouva, neví, jak to s ním bude. Navíc v tuhle dobu na Ukrajině na fotbal moc myslet nejde. A Jara Plašil? Nebudu říkat, že má zavřené dveře, když mu je dvaatřicet. Když bude hrát v klubu, bude mít chuť a formu, tak nevidím důvod, proč by tady nebyl.

Ve Finsku nastoupilo devět hráčů z české ligy. Bude to pokračovat?
V reprezentaci jich teď bude víc, než bývalo obvyklé. A nemusí tým být jen hráči z Plzně a ze Sparty. Pokud se budou prosazovat v evropských pohárech, nevidím důvod, proč by nemohli hrát za národní mužstvo.

Před odletem do Finska onemocněl kapitán Rosický a museli jste hrát bez něj. Co vám to ukázalo?
Kdybychom vyhráli, tak bych byl spokojený. Ale vy asi chcete slyšet, že je Tomáš pro nás strašně důležitý. Ano, je to tak. Bohužel někdy se stane, že k dispozici nebude a proto jsem rád, že jsme si to zkusili bez něj. Po kombinační stránce to nebylo špatný, ale kdyby hrál, tak ve finální fázi by se prosadil líp než jiní hráči. Zápas ve Finsku by mu maximálně vyhovoval, měli jsme jsme hodně míč a v těch situacích bývá hodně silný.

Na jeho pozici nastoupil Hušbauer. V čem je to jiné, než by bylo s Rosickým?
Hušbauer je důslednější po ztrátě míč, vrací se hned za míč. Tomáš je zase silnější v té finální fázi, individuální technice.

Përparim Hetemaj (vlevo) v dresu Finska a Michal Kadlec.

Rosického roli by do budoucna mohl převzít Daridu. Souhlasíte?
Prokázal své kvality, jeho sebevědomí je větší než na podzim, kdy měl zdravotní problémy a ve Freiburgu hrál pokaždé na jiném postu. Ale taky mohl být občas přímočařejší, hru zrychlit, dát balon za obranu. Ale je to hráč, na kterém se dá stavět.

Ve Finsku debutovali pravý obránce Kadeřábek a defenzivní záložník Vácha. Jak si podle vás vedli?
Pavel patřil k těm, který mě příjemně překvapil. Hrál jako v Spartě. Jsem rád, že máme velice ofenzivního pravého beka. On i na druhé straně Limberský útočnou fázi hodně podporovali. Možná pár centrů mohlo být přesnějších, adresnějších, jak se to povedlo právě Limberskému při druhém gólu. Jinak předfinální fáze velmi dobrá.

A Vácha?
Podle mě to zvládl slušně. Po zisku míče sice mohl častěji dát přihrávku za obranu, víc na hrot a využít sprintérských schopností Vydry. Prostě víc hru zrychlit. Povinnosti dozadu si plnil dobře, v kombinaci je hodně silný. Ale obecně platí, že střední záložníci mohli hrát víc vepředu a nestahovat se tolik mezi stopery. Ale to všechno si budeme vysvětlovat.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...