Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vrbata: Jsem soudný. Trenér nasadil lepší hráče

Sport

  13:36
STOCKHOLM - Hokejový útočník Radim Vrbata se zatím na mistrovství světa trápí. Jedna z očekávaných opor národního týmu si sice ve třech zápasech na turnaji ve Stockholmu připsala dva kanadské body za gól a asistenci, ale sám Vrbata si uvědomuje, že k ideálu má jeho výkon daleko. Kouč Alois Hadamczik jej dokonce v závěru pondělního utkání proti Švýcarsku stáhl ze hry.

Vrbata stíhá Gardnera foto: Reuters

"Tohle je situace, která se stala mnoha hráčům přede mnou a ještě se stane mnoha hráčům po mně. I lepším. Jsme součást týmu, hrají ti, kteří hrají dobře. My zatím dobře nehrajeme, to víme všichni," řekl Vrbata novinářům po úterním dopoledním tréninku. Bezprostředně po utkání mluvit nechtěl. "Člověk nechce mluvit v emocích," vysvětlil.

Rozhodnutí trenéra Hadamczika ale juniorský i seniorský mistr světa chápe a respektuje. "Měl tam lepší hráče, s tím absolutně nemám problém. Jsem dost soudný na to, abych poznal, kdy hraju dobře a kdy ne," podotkl Vrbata, který podobnou situaci již několikrát zažil. I proto se již nyní soustředí na další zápas, ve kterém chce podat lepší výkon.

České zápasy

  • PÁ 3.5. ČR - Bělorusko 2:0
  • SO 4.5. ČR - Švédsko 1:2
  • PO 6.5. Švýcarsko - ČR 5:2
  • ČT 9.5. ČR - Dánsko 16:15
  • PÁ 10.5. Slovinsko - ČR 16:15
  • NE 12.5. Kanada - ČR 16:15
  • ÚT 14.5. ČR - Norsko 16:15

Vrbata nad svým výkonem přemýšlí od začátku turnaje. Po druhém duelu proti Švédsku si dokonce nechal sestříhat video s hrou své formace a snažil se najít chyby. "Všechno končí u útočné modré čáry. Když nahodíme puk, tak už stojíme a pak je těžké ho získávat zpátky. V mojí hře to vidím jako největší problém. Člověk hraje celá dvě pásma bez puku a pak je těžké ho získat na takhle velkém hřišti zpátky," popsal hlavní problém.

Hadamczik se snažil oživit Vrbatovu souhru a Martinem Hanzalem zařazením Petra Tenkráta místo Tomáše Fleischmanna. Nyní plánuje další změny.

"Uvidíme, jestli nějaké udělá. Od toho tady je on, my jsme hráči. Kam nás dá, tam budeme hrát. Zatím je to hledání a trápení. Víme, že nehrajeme dobře. Musíme najít způsob, jak to zlepšit," podotkl jedenatřicetiletý útočník Phoenixu.

Vrbata má na dresu "áčko" jako asistent kapitána, vůdčí roli ale zatím neplní. "Já takhle nepřemýšlím, jestli má někdo áčko nebo nemá. Chci hrát líp, nevím, co k tomu víc říct. Je ale jasné, že na to, aby někdo někoho usměrňoval, musí mít výkon a ten já zatím nemám. Navíc si o sobě myslím, že nejsem hráč, který by v kabině nějak extra mluvil. Jak ve Phoenixu, tak kdekoli jinde," uvedl Vrbata.

Národní tým má nyní před sebou dva dny volna, další zápas hokejisty čeká až ve čtvrtek, kdy se utkají s Dánskem. Vrbata volno uvítal. "Přijde vhod, člověk si trošičku odpočine. Po konci sezony v NHL bylo všechno hektické: přelet, aklimatizace. Ulevíme si a ve středu přijde pořádný trénink," dodal Vrbata.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...