Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vůjtek bere na Channel One Cup i lídra extraligového bodování Červenku

Sport

  11:23
PRAHA - Trenér hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek nominoval na nadcházející turnaj Channel One Cup útočníka Romana Červenku, lídra kanadského bodování extraligy. Nováčkem je jeho spoluhráč z Chomutova obránce Jan Rutta, v nominaci je s nulou na kontě reprezentačních startů rovněž třetí gólman David Rittich z Mladé Boleslavi, který byl pro předchozí turnaj Karjala náhradníkem.

Roman Červenka si položil brankáře Laca. foto: MAFRA - Michal Růžička

Vedle Červenky se poprvé pod Vůjtkem představí také další tři hokejisté, kteří reprezentovali na květnovém mistrovství světa v Praze. Jsou to brankář Alexander Salák z Novosibirsku a útočníci Martin Zaťovič z Togliatti a Petr Koukal z Jekatěrinburgu, který je stejně jako Červenka mistrem světa z Německa z roku 2010.

Šestnáct hráčů reprezentovalo na listopadovém turnaji Karjala, kde český tým skončil s dvěma body poslední. Nově jsou ve výběru také útočníci Tomáš Vincour z Novosibirsku, který naposledy byl v týmu loni v dubnu, a Jakub Valský z Liberce. Ten byl v přípravě na letošní šampionát.

Ve výběru pro druhou akci Euro Hockey Tour v sezoně je trojice brankářů, osm obránců a 13 útočníků. Největší zastoupení má Kontinentální liga, z níž Vůjtek povolal 13 nominovaných, deset hráčů je z extraligy a jeden ze švédské nejvyšší soutěže.

Nominace na turnaj Channel One Cup

Brankáři: David Rittich (Mladá Boleslav), Dominik Furch (Omsk/KHL), Alexander Salák (Novosibirsk/KHL)

Obránci: Tomáš Voráček (Mladá Boleslav), Jakub Jeřábek (Plzeň), Milan Doudera (Třinec), Radim Šimek (Liberec), Jan Rutta (Chomutov), Michal Kempný (Omsk/KHL), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Riga/KHL)

Útočníci: Roman Červenka (Chomutov), Dominik Kubalík (Plzeň), Jakub Valský (Liberec), Jan Buchtele (Sparta), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Jan Kovář, Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Roman Horák (Podolsk/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL), Marek Kvapil (Záhřeb/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)

Autor: