Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vulgarity v hledišti? Viníka v davu nechytíte, říká šéf svazu Řezníček

Sport

  9:15
PRAHA - Už jednou se Josef Řezníček, šéf hokejové extraligy, v této sezoně zabýval vulgarismy na stadionu. „Bylo to po zápase Sparty v Brně.“ Vše řešil domluvou. A teď po utkání stejných soupeřů na stejném místě řeší stejný problém. Jak tedy dle něj vymýtit vulgární nadávky z hokejových stadionů? „Momentálně vám nedokážu říct, jaký instrument na to najdeme.“

Ředitel extraligy Josef Řezníček. foto: MAFRA - Martin Stolař.

Jak to?
Brno je neustále vyprodané, je to tam náročné a taky slyšitelné. Klub ale v semifinálových zápasech udělal to, co měl – moderátor vyzýval lidi, aby s vulgárními pokřiky přestali. Jenže tím davem jsme omezeni. Navíc nadávky jsou určitý společenský jev. Přesto musíme ve spolupráci s kluby najít cestu, jak lidi na vše upozornit. Nemůžeme zakrývat oči před slušností.

Volíte tedy spíše prevenci?
Ano, já si totiž nedovedu představit, jak lidi na povel přinutit nekřičet sprostě. Dav je nebezpečný, protože se umí skrýt a vy nechytíte jednotlivého viníka.

ČTĚTE TAKÉ

Nepomohly by pokuty pro klub?
Represe se může vyvíjet jen v souladu s řády. A v nich se nemáme čeho chytit a podle čeho trestat.

Není to časovaná bomba? Na hokej chodí rodiny a nebyly v něm excesy jako ve fotbale.
Ale pokud je v Brně sedm tisíc lidí a mezi nimi několik procent dětí, které skandují totéž, a ještě se svými rodiči, pak je asi něco špatně. Klub však dělá spoustu akcí pro rodiny a já si nemyslím, že by Brno šlo, co se týče fandění, nějakým brutálním směrem.

Podobné je to i v Plzni, že?
Ano, taky to tak vnímám. Vždy jsem říkal, že plzeňský divák je hodně specifický. Umí pomoct týmu, ale v době, kdy se mu zdá, že se utkání nevyvíjí, jak by si přál, se tam objevují stejné věci jako v Brně.

Kometa Brno - Rytíři Kladno. Fanoušci domácího týmu

Není tedy čas na změnu řádů, abyste přece jen měli podle čeho trestat?
Kluby mají dnes samy velký prostor. Mají PR manažery, tiskové mluvčí, mají Twitter i další sociální sítě, a je tedy na nich, aby udělaly mravenčí osvětu. Rozesely komunikaci mezi lidi.

Na druhou stranu je však play off i plné gest fair play. Sparťan Pech odvolal faul na sebe, teď ho následoval i zlínský Kašík...
Ano, to jsou ti hrdinové a gladiátoři, kteří jdou příkladem. U nich to začíná. Když to dovede udělat hráč v nejvypjatější chvíli, měl by to umět ve vypjaté chvíli překousnout i divák.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!