Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

V dramatickém utkání porazil výběr USA Švédy 4:3, ti ale postupují

Sport

  7:37
TORONTO - Hokejisté Výběru Severní Ameriky porazili v dramatickém utkání skupiny B Světového poháru v Torontu Švédsko 4:3 v prodloužení. Seveřané si i tak zajistili díky bodovému zisku postup do semifinále, kam půjdou z první příčky.

Americký tým v boji proti Švédům foto: Reuters

Mladíci z týmu Severní Ameriky vedli po 95 odehraných vteřinách už 2:0, poté v průběhu první třetiny ještě 3:1, ale uspěli nakonec až díky trefě Nathana MacKinnona ve strhujícím prodloužení v čase 64:11.

Zatímco Švédové mají jistotu postupu, Severoameričané vítěznou trefou o něco povýšili své naděje, ale přesto si musí počkat, zda jim pomohou ve zbývajícím duelu skupiny Finové a nepodlehnou Rusku. Finsko už je však ze hry o postup venku.

Kanada porazila Výběr Evropy na Světovém poháru v Torontu a vyhrála skupinu

„Potvrdili jsme, že tato mladá generace se může měřit se staršími hráči. Bavili jsme hokejem a chtěli jsme mít šanci v turnaji pokračovat. Máme jí, ale je to mimo naši kontrolu,“ uvedl kouč vítězů Todd McLellan.

Úvodní třetina byla nejlepší možnou reklamou na hokej. A Severoameričané, kteří potřebovali v utkání nutně uspět, do ní měli nástup z říše snů. Hned první střídání čelil švédský gólman Lundqvist šanci McDavida, ale vzápětí ještě vybojoval kotouč Matthews a byl i na konci celé akce - zastavil čas po 30 odehraných vteřinách úspěšnou dorážkou.

Uběhlo 26 sekund a Gaudreau se dostával za záda Karlssona, který si pomohl faulem. Z nařízeného trestného střílení ale Gaudreau zamířil mimo. Náprava na sebe nenechala dlouho čekat, v čase 1:35 se trefil Trocheck. Ve třetí minutě nechybělo mnoho, aby z další útočné laviny přidal třetí trefu McDavid. Jenže nestalo se a v deváté minutě naopak snížil Forsberg.

„Nejtrapnější pasáž hokeje“

„Ty první dvě minuty, to byla nejspíš ta nejtrapnější pasáž hokeje, jakou jsem kdy v týmu zažil. Všechno patřilo soupeři. Měli tam tři úniky, trestné střílení, bylo proti nám signalizováno vyloučení a k tomu dva góly v naší bráně. To byla facka do tváře,“ uvedl švédský bek Erik Karlsson.

Světový pohár - skupina B:

Švédsko - Výběr Severní Ameriky 3:4 v prodl. (2:3, 0:0, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky:
9. F. Forsberg (Hörnqvist, Bäckström), 17. Bäckström (F. Forsberg, E. Karlsson), 47. Berglund (E. Karlsson, Söderberg) - 1. Matthews (Rielly, McDavid), 2. Trocheck (Gostisbehere, Eichel), 14. Gaudreau (Gostisbehere), 65. MacKinnon (Gaudreau, Gostisbehere). Rozhodčí: Sutherland, Dwyer - Amell, Miller (všichni Kan.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 19.104.

Na konci 14. minuty zúčtoval s Lundqvistem Gaudreau, když tentokrát v souboji tváří v tvář zvolil blafák do forhendu a prokázal u něj mimořádné rychlé a šikovné ruce. Jen tři vteřiny po skončení oslabení však Bäckström napálil odražený puk do odkryté branky a Švédsko bylo znovu ve hře.

„Nachytali nás vážně velmi záhy, ale myslím, že to nebylo od věci. Museli jsme si uvědomit, že musíme předvést mnohem lepší hokej, abychom měli šanci na vítězství. Naši hru jsme pak měli lépe rozprostřenou do těch celých 60 minut a to je také důvod, proč jsme vítězem skupiny,“ prohlásil Karlsson.

I druhá třetina přinesla hned několik dobrých šancí na obou stranách, ale Švédové už byli výrazně pečlivější při bránění a nedopustili, aby Lundqvist musel čelit dalším brejkům. Dvě obrovské příležitosti měl i přesto MacKinnon, ale nedal. A jeho tým to mohlo mrzet.

Švédové totiž přestáli bez úhony i další šance a když ve 47. minutě napřáhl na modré čáře Karlsson a jeho ránu tečoval Berglund, bylo vyrovnáno. Když pak Murray a Forsberg odmítli rozhodnutí v základní hrací době, dospěl zápas do prodloužení.

V něm mělo na holi rozhodnutí hned několik hráčů, na straně Švédů tu největší Daniel Sedin, ale Gibson udržel nervy na uzdě a skvěle ho vychytal. Bouři nadšení v hledišti i v řadách svého týmu po chvilce na druhé straně zařídil MacKinnon, když si osamocený pohrál s Lundqvistem.

„Dnes vyhrál soupeř, ale my jsme vyhráli skupinu, což je něco, z čeho máme na konci radost my,“ řekl Karlsson.

Tabulka:

1.Švédsko320107:55
2.Severní Amerika3110111:84
3.Rusko210015:52
4.Finsko200021:60
Autor: