Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejový mlýnek na maso. Jak se východ NHL předháněl ve zbrojení na play off

Patrick Kane krátce před premiérou v dresu New York Rangers. foto: Reuters

Stačí se jen podívat na tabulku, která hovoří jasně. Týmy z východu mají v tomto ročníku NHL nad protivníky ze západu navrch. Před uzávěrkou přestupů navíc řada z nich výrazně posílila, na papíře rozdíl mezi oběma konferencemi ještě narostl. Nezadržitelně se blížící play off slibuje další díl hokejových hvězdných válek. A fanoušci se nemohou dočkat.
  14:02

Protože poslední týdny nabídly spoustu výměn a přesunů, rozhodně neuškodí si dění v táboře nejsilnějších mužstev Východní konference krátce zrekapitulovat.

Největší rozruch vyvolali Rangers. Do New Yorku zamířili Vladimir Tarasenko a Patrick Kane, dvě zkušená křídla, která moc dobře vědí, jaké emoce provází oslavy se Stanley Cupem.

Nezahálel ani Boston. Tyler Bertuzzi dodá suverénnímu lídrovi základní části produktivitu i důraz, ruský obránce Dmitrij Orlov posbíral v prvních pěti zápasech v novém působišti devět bodů (3+6).

Toronto přivedlo hned šest hráčů v čele s ofenzivním univerzálem a příkladným lídrem Ryanem O’Reillym, kterého ale momentálně trápí zlomený prst. Na trhu velmi žádaný střelec Timo Meier si plácl s New Jersey.

Dva nenápadné příchody (Shayne Gostisbehere, Jesse Puljujärvi) zaznamenala Carolina. Islanders získali a obratem na dalších osm let podepsali Boa Horvata.

Posílit o Mikaela Granlunda a Dmitrije Kulikova se rozhodl Pittsburgh, který stále odmítá zahájit nutnou přestavbu. Tampa obětovala hned pět voleb v draftu za Tannera Jeannota, ale oproti ostatním tentokrát zůstala mírně v ústraní.

Už tak mimořádně našlapaný východ zámořské soutěže se rázem stal ještě silnějším.

Švýcarský útočník Timo Meier v dresu New Jersey.

„Je to až neuvěřitelné! Jako by se v luxusním podniku sešla skupinka milionářů a předháněli se, kdo má dražší hodinky,“ uvedl pro ESPN anonymně jeden z hráčů působících v Západní konferenci.

Největší hvězdy, které se před uzávěrkou přestupů stěhovaly, opravdu až na pár výjimek zakotvily na východě. Za poněkud netradiční situací mohou stát i jiné než ryze sportovní důvody.

Názorným příkladem budiž Rangers, které magazín Forbes na konci minulého roku vyhlásil organizací s nejvyšší tržní hodnotou (2,2 miliardy dolarů, v přepočtu 44,2 miliardy korun) v celé lize.

„New York má kolem sebe speciální auru. Skvělé místo pro život, navíc pravidelně nastupujete před výbornými fanoušky v Madison Square Garden,“ vyprávěl po premiéře v modrém dresu Kane.

Rangers se navíc řadí mezi členy tzv. Original Six, které před jedenaosmdesáti lety položily základy NHL, jak ji známe dnes. Z týmu a všeho kolem něj dýchá tradice, stejně jako v případě Bruins či Maple Leafs.

Bohatou historií disponují i Penguins a Islanders. Do Tampy může leckoho přivábit sluncem zalité pláže a nízké daně. Hokejisté ale tak krátce před startem vyřazovacích bojů přichází na novou adresu především s touhou uspět.

A dosavadní průběh sezony ukazuje mezi oběma konferencemi výkonnostní nepoměr. Vždyť v elitní devítce aktuálního pořadí se drží jen tři týmy ze západu, nejlépe si vedou pátí Vegas Golden Knights.

Sázkové kanceláře pasují do role hlavního favorita na celkové prvenství Boston. Za ním se v predikcích objevuje Colorado, po němž následují Toronto, Carolina, New York Rangers, New Jersey a Tampa.

S výjimkou Avalanche, kteří po loňském triumfu vinou nevyrovnaných výkonů balancují na hraně postupu, jde výhradně o uchazeče z Východní konference, pro níž se v zámoří vžilo pojmenování hvězdné války.

„A víte, komu to nejvíce vyhovuje? Týmům ze západu. Nikdo mezi nimi nevyčnívá, konkurence bude výrazně nižší než v druhé polovině pavouka,“ kontroval Mark Lazerus z webu The Athletic.

Dominantní síla v Západní konferenci skutečně chybí. O trápení úřadujících mistrů byla řeč, Edmonton v čele s nezastavitelným Connorem McDavidem v play off už několikrát vybouchl.

Kapitán Edmontonu Connor McDavid v zápase proti Winnipegu.

Solidně si počínají hráči Vegas a Dallasu, o moc pozadu nezůstávají ani Minnesota s Winnipegem. Případný úspěch Los Angeles či Seattlu by přišel o poznání dříve, než se původně očekávalo.

Uspět může kdokoliv z postupující osmičky. To samé platí i pro situaci na východě, která nabídne mimořádně atraktivní série a setkání největších hvězd celé soutěže.

Systém play off NHL je v tomto ohledu nekompromisní. Když jedna z konferencí vyčnívá, favorité na sebe narazí dříve, než by si vzhledem k výkonům v základní části zasloužili.

Do vyřazovací fáze, která tentokrát začíná sedmnáctého dubna, projdou nejlepší tři celky z každé divize. Zbylá čtyři místa obsadí držitelé divokých karet, jimiž jsou dvě nejlepší mužstva z každé konference podle počtu bodů.

Právě s nimi se střetnou vítězové jednotlivých divizí, druzí a třetí v pořadí nastoupí proti sobě. „Pořád se to opakuje, chybí větší pestrost,“ povzdechl si Nazem Kadri z Calgary.

Vše se tak znovu schyluje k repríze souboje Toronta a Tampy. O zábavu bude postaráno, vždyť na ledě se potkají Auston Matthews, Mitchell Marner, Andrej Vasilevskij, Victor Hedman a Nikita Kučerov.

Vítěz navíc poté velmi pravděpodobně narazí na Boston. Pro první kolo je ve hře také očekávaný a mimořádně prestižní duel mezi Devils a Rangers, které pojí dlouhodobá rivalita.

Fanoušci už nemohou dospat, očekávání rostou. A novinář Greg Wyshynski z ESPN věští: „Čeká nás královská bitva velmocí, hokejový mlýnek na maso!“