Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Výhra Slovenska vyvolala v Bratislavě euforii

Sport

  9:00
BRATISLAVA - Vítězství slovenských hokejistů nad českou reprezentací v semifinále mistrovství světa vyvolalo v centru Bratislavy euforii. Dav fanoušků čítající podle odhadů několik tisícovek lidí, který sledoval utkání u velkoplošné obrazovky pod širým nebem, po závěrečné siréně odměnil postup do boje o titul dlouhotrvajícím potleskem.

Semifinálový zápas mistrovství světa v hokeji mezi Českou republikou a Slovenskem sledovali fanoušci na velkoplošné obrazovce na nábřeží Dunaje v Bratislavě. foto: ČTK

Náměstí u Dunaje zaplavily státní vlajky. Lidé oblečeni v hokejových dresech nebo se šálami a klobouky s národními barvami ze začátku většinou bez skandování sledovali dění na ledě, z davu bylo jen občas vidět mávání vlajkami nebo se ozýval potlesk a skandování "Slovensko, Slovensko".

Poklidná atmosféra se rázem změnila po úvodním gólu Miroslava Šatana, který poslal slovenský tým do vedení. Na to fanoušci podle očekávání zareagovali mohutným povzbuzováním. Potlesk se ozýval také z okolních barů, kam se přesunuli ti, jimž se nechtělo sledovat zápas ve stoje u velkoplošné projekce.

ČTĚTE TAKÉ

Náladu v davu před podiem příliš nezměnil ani vyrovnávací český gól. Naopak, dvě slovenské branky v poslední třetině fanoušky vyhecoval. V posledních minutách utkání odměnili potleskem každý zisk puku slovenskými hráči.

Po skončení zápasu pak náměstí doslova burácelo, mnoho lidí si připíjelo na vítězství. Hlasitý potlesk se ozval také po záběrech na českého kouče Vladimíra Vůjtka, který po nelichotivých výsledcích hokejistů Slovenska na předchozích šampionátech usedl na trenérskou lavičku slovenské reprezentace teprve loni a hned z prvního velkého turnaje si odnese medaili.

Slováci slaví gól Miroslava Šatana na 1:0.

Slovenští fanoušci velká očekávání před mistrovstvím světa neměli. Cílem reprezentace byl postup do čtvrtfinále a zajištění účasti na olympiádě v Soči. Po postupu Vůjtkova výběru do závěrečných bojů šampionátu v zemi ale vypukla hokejová horečka. Ta připomíná euforii ze začátku století, kdy hokejisté sbírali na šampionátech cenné kovy. Naposledy se Slováci do závěrečných bojů o medaile dostali v roce 2004. Letos utkání o postup do finále "okořenilo" derby reprezentací dvou států bývalé federace, z nichž historicky úspěšnější je český tým.

Slovensko čeká v neděli boj o druhé zlato s Ruskem. Právě vítězstvím nad tímto soupeřem před deseti lety se Slováci radovali z titulu mistrů světa poprvé.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...