Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Výluka trvá. Rakovina se musí vyříznout, slyší šéf NHL

Sport

  10:42aktualizováno  11:15
NEW YORK - Nic nenasvědčuje tomu, že by se blížil začátek NHL. Ani pondělní jednání nepřinesla posun a šéf prestižní zámořské soutěže Gary Bettman slyší ostrou kritiku. "Škodíte už dlouho. Rakovina se musí vyříznout!" vzkázal mu například hokejový útočník Floridy Kris Versteeg.

Šéf NHL Gary Bettman foto: ČTK

Zástupci hráčské asociace NHLPA by se s vedením ligy mohli sejít znovu v úterý. Dosud ve sporu mezi majiteli klubů a hráči o novou kolektivní smlouvu sice používaly obě strany "ostré náboje", aby vytvořily tlak na soupeře. Versteeg už však možná přestřelil.  "Myslím, že když se podíváte na Billa Dalyho a Gary Bettmana, tak už tuhle hru plení dlouho," prohlásil šestadvacetiletý útočník v kanadském rádiu.

"Musíš se podívat na rakovinu a rakovinu vyříznout," dodal. A to ještě o víkendu detroitský obránce Ian White řekl o komisionářovi NHL Gary Bettmanovi, že je idiot. Většina hráčů je naštvaná na vedení soutěže, protože výluka v NHL trvá už skoro dva měsíce. Hokejisté tak nemají práci a někteří z nich nechtějí za zaměstnáním do Evropy či do hokejově exotičtějších destinací.

"Nebereme si to osobně. Chápu, že tu panuje velká frustrace. I já jsem naštvaný, že jsme tady a nehraje se," snaží se krotit emoce Bettmanův zástupce Bill Daly. Oba se zúčastnili zhruba devadesátiminutového pondělního jednání v New Yorku, spolu s nimi byli přítomní také čtyři majitelé klubů. Za hráčskou asociaci přišli bojovat ředitel Donald Fehr a rovněž 18 hokejistů včetně hvězd Vincenta Lecavaliera, Martina St. Louise nebo Brada Richardse.

Hlavním problémem je také rozdělení výnosů z ligy

Ovšem ani to nepomohlo k nějakému rozuzlení. "Očekávám, že se ještě tento týden sejdeme, nicméně to zatím není potvrzené," citovala Dalyho agentura Reuters. "Je to pravděpodobné," souhlasí Fehr. Po osmi dnech pauzy se znovu řešily podmínky nové kolektivní smlouvy, bez níž nemůže nový ročník v NHL začít. "Chceme, aby nám hráčská asociace předložila komplexní návrh, kde budou všechny ekonomické otázky," řekl Daly. "Ale my jsme nikdy neslyšeli detailní návrh od nich," kontroval Fehr.

Fehr zámořským novinářům řekl, že asociace chtěla jednat o hráčských smlouvách. To vedení odmítlo s tím, že si počká na zmíněný kompletní návrh. Majitelé klubů usilují mimo jiné o zákaz dlouhodobých kontraktů delších než pět let. Zřejmě hlavním problémem je také rozdělení výnosů z ligy (loni to bylo 3,3 miliardy korun). Ze současných 57 procent by hráči podle návrhu NHL klesli na padesát.

Výluka zatím zrušila zápasy základní části do 30. listopadu a také novoroční zápas pod širým nebem, populární Winter Classic. Tento týden může být v zámoří klíčový, pokud by se znesvářené strany nedohodly, hrozí zrušení celé sezony stejně jako před osmi lety.

Autor: