Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Tragédie v Jaroslavli má svého viníka. Měl zastavit posádku bez oprávnění

Sport

  14:42
JAROSLAVL/PRAHA - Víc než tři roky trvalo vyšetřování letecké katastrofy v ruské Jaroslavli, při které zahynula i trojice českých hokejistů Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek. Závěr? Vše nejspíš odnese zástupce ředitele aerolinek Jak-servis Vadim Timofejev.

Tryzna v Minsku po letecké havárii hokejistů Jaroslavle. foto: Reuters

Vina za neštěstí přitom původně padla na pilota, který tragédii podobně jako všech 44 pasažérů nepřežil a který při startu údajně nedopatřením brzdil. Nezávislí vyšetřovatelé sice pár měsíců po havárii došli k závěru, že hlavní příčinou byla zastaralá a neudržovaná ruská technika, tamní úřady však tuto verzi vyloučily.

V Jaroslavli tragicky zahynuli i tři Češi: Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Jan Marek.

Ruský vyšetřovací výbor nyní toto stanovisko jen oficiálně potvrdil a kromě pilota obviňuje Timofejeva, jenž měl porušit bezpečnostní pravidla letového provozu. A to především tím, že nezákonně připustil posádku k letu.

Takto o závěru komise hovoří její mluvčí Vladimír Markin: „Podle názoru oprávněných osob měl Timofejev dodržet letovou bezpečnost a zároveň měl právo odepřít posádce společný let vzhledem k její nedostatečné kvalifikaci a zkušenosti.“

Falešná letecká licence

Rusové navíc údajně zjistili, že Timofejev zařídil kapitánovi letu platnou licenci za základě falešných dokumentů a druhý pilot nesměl létat, jelikož neměl ukončené školení na letadle Jak-42.

„Někdejší zástupce aerolinek podle dalších zjištění věděl, že posádka nedosáhla v rámci výcviku všech dovedností, které byly nutné pro zaručení bezpečnosti letu,“ uvádí ruská tisková agentura ITAR-TASS s tím, že Timofejev v minulosti nedbal ani na analýzu dat letových zapisovatelů. Ti prý zaznamenali kapitánovo pochybení už při předchozích letech.

Tryzna v Minsku po letecké havárii hokejistů Jaroslavle.
Tryzna v Minsku po letecké havárii hokejistů Jaroslavle.
Tryzna v Minsku po letecké havárii hokejistů Jaroslavle.
Tým ruské hokejové ligy KHL Lokomotiv Jaroslavl

„Vypadá to, že kapitán udělal víc chyb, z nichž některé ohrožovaly bezpečnost letu. Timofejev nezasáhl a vědomě pokračoval v zakrývání důležitých skutečností. Posádku letu s hokejisty Jaroslavle navíc tvořili dva piloti a palubní inženýr, kteří spolu letěli jen třikrát,“ tvrdí Markin.

Ruský tým vyšetřovatelů dále přišel s tím, že posádka neabsolvovala ani výcvik imitačních nouzových situací. Nashromážděné důkazy nyní předají soudu s návrhem na obvinění. Teprve potom padne definitivní verdikt, který celou událost uzavře.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...