Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

NHL patřila brankářům. Ullmark z Bostonu vstřelil gól, Mrázek si připsal asistenci

Brankář Bostonu Linus Ullmark slaví se spoluhráči vstřelený gól. foto: AP

Brankář Bostonu Linus Ullmark se v NHL zaskvěl gólem přes celé hřiště, kterým zpečetil výhru Bruins 3:1 nad Vancouverem. První branku nejlepšího celku soutěže připravil český útočník David Krejčí. Do kanadského bodování se v sobotním programu zapsal také český brankář Petr Mrázek, jenž asistoval u jednoho gólu Chicaga při výhře 4:3 po samostatných nájezdech nad San Jose a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.
  9:00aktualizováno  11:06

Boston o šestém vítězství za sebou rozhodl v první třetině, v níž odskočili na rozdíl dvou branek. V 18. minutě otevřel skóre po Krejčího asistenci bek Hampus Lindholm a o necelou minutu a půl později zdvojnásobil vedení Brad Marchand.

Vancouver ve třetí části snížil, závěr ale patřil brankáři Ullmarkovi, jenž 48 sekund před sirénou zkusil při power play soupeře štěstí nahozením puku na prázdnou branku a završil vítězství Bostonu. Devětadvacetiletý Švéd se v NHL prosadil jako první gólman od ledna 2020, kdy skóroval Pekka Rinne z Nashvillu.

„Vždycky jsem snil o tom, že dám gól. Zkusil jsem štěstí, ale nejdřív jsem vůbec nevěděl, kam puk letí, protože mi zmizel za hráči. Když jsem ho znovu spatřil, uvědomil jsem si, že míří do branky,“ řekl švédský gólman.

Ullmark je teprve třináctým brankářem v ligové historii, který se dokázal zapsat mezi střelce. Rekordmanem je Martin Brodeur, který v kariéře vstřelil tři góly. „Je to krásný pocit. Všichni brankáři, kteří skórovali přede mnou, jsou opravdu velké hvězdy. Je těžké popsat, co se ve mně odehrává, musím to ještě nějak zpracovat,“ líčil nadšený Ullmark.

Devětadvacetiletý Švéd gólem podtrhl svou skvělou sezonu. Jako první brankář dosáhl na 30 výher, dominuje v obou hlavních brankářských statistikách a je jedním z hlavních kandidátů na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana NHL.

Charlie McAvoy (vpravo) gratuluje brankáři Linusi Ullmarkovi ke vstřelenému gólu do sítě Vancouveru.

„Je to skvělý brankář, dnes si ale řekl o místo v přesilovkové formaci,“ vtipkoval Marchand. „Nikdy jsem v zápase nezažil to, že by dal brankář gól. Je to opravdu skvělý počin,“ dodal kanadský útočník.

Chicago, v jehož sestavě kvůli spekulacím o výměně chyběl Patrick Kane, na ledě San Jose třikrát vedlo. O náskok ale vždy přišlo a zápas dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých Blackhawks rozhodli o páté výhře za sebou. Mrázek zaznamenal asistenci u třetího gólu Jestřábů a do statistik se zapsal podruhé v sezoně.

Český gólman v utkání kryl 45 střel San Jose a stal se mužem zápasu. „Jako tým jsme odehráli skvělý duel, obzvlášť když přihlédneme k tomu, že jsme hráli na hřišti soupeře,“ pochvaloval si Mrázek.

Zazářili i další brankáři. Andrej Vasilevskij předvedl 45 zákroků a Tampa Bay porazila Detroit 3:0, čisté konto udržel i Akira Schmid, který čelil 24 střelám a jehož New Jersey smetlo Philadelphii 7:0.

Dokonce 51 zásahů předvedl John Gibson při vítězství Anaheimu nad Carolinou. Ducks zdolali druhý tým Východní konference 3:2 a podeváté v ročníku vyhráli v základní hrací době. Po dvou asistencích zaznamenali Trevor Zegras a Ryan Strome.

Popáté za sebou vyhráli hokejisté Colorada, kteří porazili Calgary 4:1 a v tabulce Západní konference se posunuli na páté místo. V souboji divizních lídrů Dallas porazil Vegas 3:2 po samostatných nájezdech a přiblížil se soupeři na rozdíl dvou bodů.

St. Louis nestačilo na Pittsburgh, prohrálo popáté v řadě a na příčky zaručující play off ztrácí již 13 bodů. Nedaří se ani newyorským Rangers, kteří podlehli Washingtonu 3:6 a nebodovali potřetí za sebou. Vítězství Capitals čtyřmi body za dva góly a dvě asistence řídil Jevgenij Kuzněcov.

Columbus si nad kanadským favoritem postupně vypracoval čtyřgólové vedení. V úvodu duelu se dvakrát trefil Kirill Marčenko a na předčasném střídání Jacka Campbella se podíleli také střelci Boone Jenner a Patrik Laine. S nástupem Stuarta Skinnera se Edmonton zvedl a díky famóznímu výkonu elitní formace dokázal ještě ve druhém dějství srovnat na 4:4.

Vše odstartoval Warren Foegele a následně tříbodovou bilancí 2+1 dorovnal skóre nezastavitelný Connor McDavid. V přesilovce asistoval u branky Leona Draisaitla a následně dokázal skórovat i při hře v oslabení. Do třetí třetiny ale lépe vstoupili opět domácí. V dresu Blue Jackets zazářil Jack Roslovic, jenž ke dvěma asistencím přidal i dva góly a zápas rozhodl. Oilers ze závěrečného tlaku vytěžili již jen snížení Zacha Hymana. Svůj čtvrtý bod večera si připsal lídr produktivity a nejlepší střelec soutěže McDavid.

Výsledky NHL

NHL
25. 2. 2023 21:30
St. Louis Blues St. Louis Blues : Pittsburgh Penguins Pittsburgh Penguins 2:3P (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Góly:
20:23 Bučněvič (Thomas, Faulk)
57:33 Faulk (Toropčenko, Blais)
Góly:
26:59 Malkin (Rust, M. Pettersson)
54:32 M. Pettersson (Blueger, D. O'Connor)
61:16 Rust (Malkin, Petry)
Sestavy:
Binnington (Greiss) – Parayko, Leddy, Faulk, Scandella, Bortuzzo, Krug – Bučněvič, Thomas, Barbašev – Kyrou, B. Schenn, Saad – Blais, Alexandrov, Toropčenko – T. Pitlick, L. Brown, N. Walker.
Sestavy:
Jarry (DeSmith) – Letang, Dumoulin, Petry, M. Pettersson, Rutta, P. Joseph – Rakell, Crosby, Guentzel – Rust, Malkin, Zucker – Heinen, Carter, McGinn – Archibald, Blueger, D. O'Connor.

Rozhodčí: Charron, O ́Rourke – Alphonso, Fournier

Počet diváků: 18 096

NHL
26. 2. 2023 1:25
New Jersey Devils New Jersey Devils : Philadelphia Flyers Philadelphia Flyers 7:0 (0:0, 3:0, 4:0)
Góly:
22:59 Siegenthaler (Wood)
28:35 J. Hughes (Siegenthaler)
39:00 Mercer (Hischier)
44:05 Hischier (Marino, Graves)
45:16 Hamilton (Siegenthaler, M. McLeod)
53:49 Bratt (J. Hughes, Šarangovič)
56:00 Bastian (Bahl, Tatar)
Góly:
Sestavy:
Schmid (Vaněček) – Siegenthaler, Hamilton, Graves, Marino, Bahl, Severson – Tatar, Hischier (C), Mercer – Šarangovič, J. Hughes (A), Bratt – Palát (A), Haula, J. Boqvist – Wood, M. McLeod, Bastian.
Sestavy:
Ersson (Hart) – Provorov, DeAngelo, Sanheim, Ristolainen, Seeler, Braun – Farabee, Frost, Tippett – Hayes, N. Cates, Allison – Laughton (A), Desnoyers, Lycksell – Deslauriers, P. Brown, Bellows.

Rozhodčí: Sandlak, Furlatt – Suchánek, McNamara.

Počet diváků: 16 514

NHL
26. 2. 2023 4:00
San Jose Sharks San Jose Sharks : Chicago Blackhawks Chicago Blackhawks 3:4N (2:2, 0:0, 1:1 - 0:0)s.n.0:1
Góly:
04:17 Bonino (MacDonald, Sturm)
10:52 J. Svečnikov (Sturm, Vlasic)
57:49 E. Karlsson (Vlasic, Couture)
Góly:
02:14 Gust (Blackwell, Dickinson)
05:12 Seney (S. Jones)
40:16 Domi (McCabe, Mrázek)
Kurashev
Sestavy:
Kähkönen (Reimer) – Harrington, E. Karlsson, MacDonald, Ferraro (A), Vlasic, Benning – Eyssimont, Couture (C), Barabanov – Bonino (A), Kaut, Hertl – Lindblom, Labanc, Lorentz – Sturm, J. Svečnikov, Gregor.
Sestavy:
Mrázek (Stauber) – McCabe (A), S. Jones (A), J. Johnson, Murphy (A), I. Phillips, C. Jones, Mitchell – Athanasiou, Kurashev, Domi – T. Johnson, Guttman, Raddysh – Blackwell, Dickinson, Gust – Katchouk, Seney.

Rozhodčí: Kea, L'Ecuyer – Daisy, Knorr

Počet diváků: 17562

NHL
26. 2. 2023 4:00
Colorado Avalanche Colorado Avalanche : Calgary Flames Calgary Flames 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Góly:
03:06 MacKinnon (Ničuškin)
08:22 Newhook (L. O'Connor, Cogliano)
22:42 Rantanen (Ničuškin, Byram)
44:11 Malgin (Manson)
Góly:
37:20 Toffoli (R. Andersson, Kadri)
Sestavy:
Georgijev (Annunen) – D. Toews, Girard, Manson, Byram, MacDermid, Englund, B. Hunt – Ničuškin, MacKinnon, Lehkonen – Rantanen, Compher, Rodrigues – L. O'Connor, Newhook, Malgin – Nieto, Cogliano.
Sestavy:
Markström (Vladař) – R. Andersson, Hanifin, C. Tanev, Weegar, Gilbert, Zadorov – Toffoli, E. Lindholm, Dubé – Huberdeau, Kadri, Pelletier – Coleman, Backlund, Mangiapane – Duehr, Lewis, Lucic.
NHL
26. 2. 2023 2:00
Detroit Red Wings Detroit Red Wings : Tampa Bay Lightning Tampa Bay Lightning 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly:
Góly:
09:04 Point (Kučerov, Killorn)
39:53 Kučerov (Point, Paul)
57:47 Killorn (Hagel)
Sestavy:
Husso (Hellberg) – Seider, Walman, Hronek, Chiarot (A), Lindström, Määttä – Kubalík, Larkin (C), Bertuzzi – Perron (A), Copp, Rasmussen – Fabbri, Veleno, Berggren – Sundqvist, P. Suter, Zadina.
Sestavy:
Vasilevskij (Elliott) – Bogosian, Hedman (A), Perbix, Sergačjov, C. Foote, Cole – Kučerov (A), Point, Hagel – Stamkos (C), Cirelli, Killorn – Naměstnikov, Paul, Colton – Perry, Bellemare, Maroon.

Rozhodčí: Rooney, Skilliter – Baker, Apperson

Počet diváků: 19 515

NHL
26. 2. 2023 4:00
Vegas Golden Knights Vegas Golden Knights : Dallas Stars Dallas Stars 2:3N (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)s.n.0:2
Góly:
32:00 Amadio (McNabb, Theodore)
55:24 Eichel (Stephenson, Marchessault)
Góly:
34:02 W. Johnston (Dellandrea, Ja. Benn)
59:22 Hintz (J. Robertson, Ja. Benn)
J. Robertson
Sestavy:
Hill (Brossoit) – Martinez, Pietrangelo, McNabb, Theodore, Hague, Whitecloud – Cotter, Eichel, Marchessault – R. Smith, W. Karlsson, Amadio – W. Carrier, Stephenson, Kessel – Howden, Froese, Kolesar.
Sestavy:
Oettinger (Wedgewood) – Heiskanen, C. Miller, Lindell, Hakanpää, R. Suter, Lundkvist, Hanley – J. Robertson, Hintz, Pavelski – Marchment, Faksa, Seguin – Ja. Benn, W. Johnston, Dellandrea – F. Olofsson, Gurjanov.

Rozhodčí: Schlenker, MacDougall – Murray, Galloway

Počet diváků: 17 906

NHL
26. 2. 2023 1:00
Carolina Hurricanes Carolina Hurricanes : Anaheim Ducks Anaheim Ducks 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Góly:
44:19 Kotkaniemi (Slavin)
53:35 Fast (Pesce, J. Staal)
Góly:
36:18 Klingberg (Zegras, R. Strome)
44:06 Silfverberg (R. Strome, Zegras)
52:01 Terry (Lundeström, Fowler)
Sestavy:
Andersen (Raanta) – Burns, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, de Haan – Jarvis, S. Aho II, A. Svečnikov – Nečas, Kotkaniemi, Teräväinen – Fast, J. Staal (C), Martinook – Stepan, Stastny, Noesen.
Sestavy:
Gibson (Dostál) – Kulikov, Fowler (A), Shattenkirk, Benoit, Klingberg, Beaulieu – Terry (A), R. Strome, Zegras – Silfverberg (A), McTavish, Max Jones – Jays. Megna, Lundeström, Vatrano – Carrick, Grant, Comtois.

Rozhodčí: Dwyer, Lambert – Gawryletz, Shewchyk

Počet diváků: 18 818

NHL
26. 2. 2023 1:00
Vancouver Canucks Vancouver Canucks : Boston Bruins Boston Bruins 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Góly:
47:24 Boeser (Garland)
Góly:
17:08 H. Lindholm (Krejčí, Hall)
19:26 Marchand (DeBrusk, Bergeron)
59:13 Ullmark
Sestavy:
Šilovs (Delia) – Q. Hughes (A), Bear, Wolanin, T. Myers, Stillman, Burroughs, Brisebois – Kuzmenko, E. Pettersson (A), Beauvillier – Garland, J. Miller (A), Boeser – Podkolzin, Räty, Dries – Joshua, Aman, Studnicka.
Sestavy:
Ullmark (Swayman) – Orlov, McAvoy, H. Lindholm, Carlo (A), Forbort, Clifton, Grzelcyk – Marchand (A), Bergeron (C), DeBrusk – Zacha, Krejčí, Pastrňák – Hall, Coyle, N. Foligno – Greer, Frederic, Hathaway – Nosek.
NHL
26. 2. 2023 1:00
Montreal Canadiens Montreal Canadiens : Ottawa Senators Ottawa Senators 2:5 (0:1, 2:1, 0:3)
Góly:
24:29 Matheson (J. Barron)
28:46 Suzuki (Kovacevic)
Góly:
15:12 Brassard (Holden, Kastelic)
33:51 Pinto (DeBrincat, Giroux)
44:31 Watson (Hamonic, Brassard)
45:18 Batherson (B. Tkachuk, Sögaard)
51:57 Gauthier (Holden)
Sestavy:
Montembeault (Allen) – J. Barron, Matheson, Savard (A), Schueneman, Kovacevic, Harris – Jos. Anderson (A), Suzuki (C), Harvey-Pinard – Dadonov, Dvorak, R. Pitlick – Ylönen, Drouin, Hoffman – Belzile, Tierney, Pezzetta.
Sestavy:
Sögaard (Talbot) – Zub, Chabot (A), Hamonic, Sanderson, Holden, Brännström – Giroux (A), Stützle, B. Tkachuk (C) – Batherson, Pinto, DeBrincat – Gauthier, Kastelic, Brassard – Watson, Gambrell, M. Joseph.

Rozhodčí: Tom Chmielewski, Justin St. Pierre. Čároví:Travis Toomey, Derek Nansen

Počet diváků: 21105

NHL
25. 2. 2023 18:30
Columbus Blue Jackets Columbus Blue Jackets : Edmonton Oilers Edmonton Oilers 6:5 (1:0, 3:4, 2:1)
Góly:
01:14 Marčenko (J. Gaudreau, Jenner)
21:33 Jenner (Laine, Roslovic)
23:24 Marčenko (J. Gaudreau)
25:56 Laine (A. Boqvist, Roslovic)
48:50 Roslovic (Laine, K. Johnson)
54:56 Roslovic (Bayreuther)
Góly:
26:40 Foegele
29:42 Draisaitl (McDavid, Barrie)
32:51 McDavid (Kulak)
34:42 McDavid (Kulak, Barrie)
57:04 Hyman (McDavid, Nurse)
Sestavy:
Korpisalo (Merzlikins) – Berni, Gudbranson, Blankenburg, Peeke, Bayreuther, A. Boqvist – J. Gaudreau, Jenner, Marčenko – K. Johnson, Roslovic, Laine – E. Robinson, Kuraly, Olivier – L. Foudy, Sillinger, Bemström.
Sestavy:
Campbell (26. S. Skinner) – Nurse, Ceci, Kulak, Barrie, Broberg, Bouchard, Desharnais – Draisaitl, McDavid, Ryan – Hyman, Nugent-Hopkins, Yamamoto – Foegele, R. McLeod, Puljujärvi – Kostin, Shore, Janmark.
NHL
25. 2. 2023 19:00
Washington Capitals Washington Capitals : New York Rangers New York Rangers 6:3 (1:1, 4:0, 1:2)
Góly:
04:25 Oshie (E. Gustafsson, Kuzněcov)
23:16 Oshie (D. Strome, E. Gustafsson)
27:05 Wilson (T. van Riemsdyk, Ovečkin)
32:52 Milano (Kuzněcov, Oshie)
38:19 Kuzněcov (Aube-Kubel, Fehérváry)
53:22 Kuzněcov (Ovečkin, Wilson)
Góly:
08:00 Goodrow (Motte)
46:49 Kreider (Fox, Zibanejad)
59:32 Kakko (Kreider, Zibanejad)
Sestavy:
Kuemper (C. Lindgren) – Jensen, Fehérváry, T. van Riemsdyk, E. Gustafsson, McIlrath, Irwin – Wilson, Kuzněcov, Ovečkin (C) – Oshie (A), D. Strome, Milano – Smith, Bäckström (A), Sheary – Aube-Kubel, Dowd, Eller.
Sestavy:
Šesťorkin (41. Halák) – Fox, R. Lindgren, Trouba (C), K. Miller, B. Schneider, Mikkola, Harpur – Vesey, Zibanejad, Kreider (A) – Tarasenko, Trocheck, Panarin (A) – Kakko, Chytil, Lafreniere – Goodrow, Motte.

Rozhodčí: Sutherland, Brenk – Barton, Brisebois

Počet diváků: 18 573

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!