130 let

Radost Ondřeje Paláta po vstřelení vítězné branky v pátém zápase finále NHL. | foto: AP

Skvělý Palát rozhodl páté finále, za Tampu se trefil i obránce Rutta

Sport
  •   8:52
Hokejisté Colorada v pátek nedokázali proměnit výhodu domácího ledu a nevyužili první mečbol k zisku Stanley Cupu. Tampa Bay zvítězila 3:2 díky rozdílové trefě českého útočníka Ondřeje Paláta z 54. minuty a snížila stav série na 2:3. Mezi střelce se v zápase zapsal i obránce Jan Rutta, jenž za hosty v 16. minutě otevíral skóre.

Po dvou vítězných trefách ze závěrečných minut z finále Východní konference proti Rangers se český útočník ve službách Tampy Ondřej Palát podobně zaskvěl i ve finále Stanley Cupu, když v 54. minutě páteční partie ranou mezi betony brankáře Darcy Kuempera rozhodl páté pokračování série proti Coloradu a udržel tak svůj celek ve hře o třetí triumf za sebou.

Rodák z Frýdku-Místku dosáhl už své 11. trefy v probíhajícím play off a vyrovnal se tak s již vyřazeným Zachem Hymanem z Edmontonu a kapitánem finálového soupeře Gabrielem Landeskogem. Lepší bilanci mají již jen další forvard Colorada Nathan MacKinnon se 12 a vyřazený Evander Kane se 13 trefami.

Z 11 gólů českého reprezentanta byly tři vítězné. Stejný počet zápasů letos v play off rozhodli také Filip Chytil z Rangers, jeho spoluhráč Chris Kreider, Carter Verhaeghe z Floridy a rovněž Artturi Lehkonen z Colorada. V kanadském bodování Palát zaokrouhlil svou dosavadní bilanci na 20 zápisů (11+9) a uzavírá elitní desítku borců ve vyřazovacích bojích.

Palát (20:15, 1+0, +1, 3 střely) navíc nebyl jediným českým hokejistou, který v pátečním pátém finále slavil vstřelenou branku. V 16. minutě totiž po útočném výpadu zakončeném tvrdou ranou od pravého mantinelu zaskočil Darcyho Kuempera obránce Jan Rutta (12:40, 1+0, +/-: 0, 1 střela). K dosavadním čtyřem asistencím tak rodák z Písku přidal svou první trefu letošního play off.

Obránce Tampy Jan Rutta po úvodním gólu v pátém zápase finále NHL.

Colorado má ovšem ve svém středu nejlepšího zadáka v soutěži Cala Makara. Zasloužený vítěz Norris Trophy v 26. minutě nastřelil puk na Andrej Vasilevského a v brankovišti se nejrychleji zorientoval dorážející Valerij Ničuškin - 1:1. Vyprodaná Ball Aréna tak vybuchla radostí a skvělou atmosférou tlačila své oblíbence za ziskem Stanley Cupu. Zkušení borci Tampy si ovšem krátce nato vzali vedení zpět. Přesilovku 4 na 3 po několika zblokovaných střeleckých pokusech využil odrazem od tyče zakončující Nikita Kučerov. Druhá asistence večera putovala na konto veterána Coreyho Perryho.

Hned v úvodu třetí třetiny se znova připomněl v ofenzivě nebezpečný Makar. Obdobně jako u první trefy Avalanche nastřeloval puk na Vasilevského, před kterým znova operoval urostlý Ničuškin. Puk se jen tentokrát dostal do sítě odrazem od brusle bránícího Erika Černáka, za autora branky na 2:2 tak byl zapsán sám Makar. V 48. minutě byli Lightning blízko gólu, bek Michail Sergačjov rozezvonil tyč za již překonaným Kuemperem. Stav 2:2 ovšem zlomil až zmiňovaný Palát v 54. minutě. Obránce Victor Hedman jej našel volného mezi kruhy a pohotově zakončující forvard trefil mezeru mezi betony Kuempera.

Závěrečný tlak Colorada otupilo vyloučení z 58. minuty, kdy rozhodčí trestali hru domácích s šesti hráči v poli. Daná situace tak připomněla rozhodující okamžik předchozího čtvrtého duelu, kdy v prodloužení skóroval Nazem Kadri, přičemž v danou chvíli měli Avalanche na ledě rovněž šest borců. Colorado stále v sérii vede - 3:2 na zápasy. Šestý duel, jenž bude hostit Tampa, je na programu v noci z neděle na pondělí.

Výsledek finále Stanley Cupu - 5. zápas

Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky: 25:07 Ničuškin (Makar, MacKinnon), 42:31 Makar (Toews, Ničuškin) - 15:23 Rutta (Perry, Sergačjov), 28:10 Kučerov (Stamkos, Perry), 53:38 Palát (Hedman, Sergačjov). Rozhodčí: Hebert, Rooney – Kovachik, Murray. Stav série: 3:2

Colorado Avalanche Kuemper (Francouz) – Toews, Makar (A), J. Johnson, Manson, Byram, E. Johnson (A) – Landeskog (C), MacKinnon (A), Ničuškin – Lehkonen, Kadri, Rantanen (A) – Newhook, Compher, L. O'Connor – Cogliano, Helm, Sturm.

Tampa Bay Lightning Vasilevskij (Elliott) – Hedman (A), Rutta, McDonagh (A), Černák, Sergačjov, Bogosian – Palát, Stamkos (C), Kučerov – Hagel, Cirelli, Killorn (A) – Colton, Paul, Perry (A) – Maroon, Bellemare, Nash.

Autor: Martin Korbáš