Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Colorado udolalo Tampu, zisk Stanley Cupu slaví i brankář Francouz

Nazem Kadri, Erik Johnson a Artturi Lehkonen (zleva) slaví gól Colorado Avalanche. foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY SportsReuters

Hokejisté Colorada přerušili kralování celku Tampa Bay a slaví svůj třetí Stanley Cup v klubové historii. Stalo se tak díky nedělní výhře 2:1 na ledě soupeře, po které uspěli v sérii 4:2 na zápasy. Rozdílový gól vstřelil v 33. minutě útočník Artturi Lehkonen. Za domácí asistoval u úvodní trefy Ondřej Palát, stříbrnou trofej však tentokrát nakonec pozvedl nad hlavu jako třetí český brankář v historii Pavel Francouz.
  6:32

V ročníku 1996 (4:0 nad Floridou) a 2001 (4:3 nad New Jersey) slavila triumf v play off hokejové NHL parta kolem brankáře Patricka Roye a hvězdných útočníků Petera Forsberga a Joa Sakica. Posledně jmenovaný se v roli generálního manažera podílel i na třetím Stanley Cupu v klubové historii Colorada (2022 - 4:2 nad Tampou), které nově táhnou nejlepší obránce soutěže Cale Makar s útočníky Nathanem MacKinnonem a Gabrielem Landeskogem.

Stříbrnou trofej po výhře 2:1 nad Tampou v neděli pozvedl nad hlavu i Pavel Francouz jako teprve třetí český gólman v historii. Navázal tak na úspěch Romana Turka s Dallasem (1999) a triumfy Dominika Haška s Detroitem (2002 a 2008).

Z pozice náhradníka se skrz zdravotní potíže parťáka Darcy Kuempera v play off několikrát dostal do akce a na úspěchu tak má výrazný podíl. Ten největší ovšem měl obránce Makar, jehož vyhlásili nejužitečnějším hráčem play off a odnesl si tak cennou Conn Smythe Trophy.

Naopak na straně zklamaných po dvou oslavách Stanley Cupu v řadě (2020 - 4:2 nad Dallasem a 2021 - 4:1 nad Montrealem) zůstali hokejisté celku Tampa Bay. Porážku vstřebávali i český obránce Jan Rutta a ve velké formě hrající útočník Ondřej Palát, jenž v historii play off NHL z krajanů posbíral už čtvrtý nejvyšší součet bodů (1. Jágr 201, 2. Eliáš 125, 3. Krejčí 124, 4. Palát 94). Během letošních vyřazovacích bojů skončil 10. celkově s 21 zápisy (11+10) z 23 startů.

Rodák z Frýdku-Místku se dokázal prosadit i v šestém finále. Běžela 4. minuta zápasu, když se při úspěšném napadání v útočném pásmu od jeho brusle odrazil puk do předbrankového prostoru. Tam si jej našel kapitán Tampy Steven Stamkos a pohotovým zakončením poslal domácí do vedení. V 16. minutě měla Tampa štěstí, když se po finské souhře Rantanena s Lehkonenem odrazil puk od tyče za již překonaným Andrejem Vasilevským.

Stav 1:0 pro Lightning následně vydržel do 22. minuty, kdy Colorado vrátil do hry vyrovnáním Nathan MacKinnon. V signalizované početní výhodě od modré přihrával Bowen Byram a MacKinnon pálil přesně z pravého kruhu. Stejný hráč se navíc podílel i na obratu, když v 33. minutě asistoval u nakonec vítězné trefy Artturiho Lehkonena. Colorado bylo od druhé hrací části jasně lepší a v závěrečné dvacetiminutovce unaveného soupeře již nepustilo do nebezpečnější šance a mohly tak propuknout oslavy.

Naopak smutný zápis do historie soutěže zapsal 37letý veterán Tampy Corey Perry, jenž po triumfu s Anaheimem v ročníku 2007 odcházel z posledních třech finále Stanley Cupu v roli poraženého (2020 s Dallasem, 2021 s Montrealem a 2022 s Tampou). Je tak dosud jediným hráčem historie se třemi finálovými nezdary v řadě. Bohaté zkušenosti z finále má i jeho spoluhráč Pat Maroon. Po triumfu se St. Louis 2019 a navazujících dvou oslavách v dresu Tampy však tentokrát poznal i opačnou roli poraženého.

Výsledek finále Stanley Cupu - 6. zápas

Play-off NHL
Finále 27. 6. 2022 2:15
Tampa Bay Lightning Tampa Bay Lightning : Colorado Avalanche Colorado Avalanche 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Góly:
03:48 Stamkos (Palát)
Góly:
21:54 MacKinnon (Byram, Landeskog)
32:28 Lehkonen (MacKinnon, Manson)
Sestavy:
Vasilevskij (Elliott) – Rutta, Hedman (A), Černák, McDonagh (A), Bogosian, Sergačjov – Kučerov, Stamkos (C), Palát – Killorn, Cirelli, Hagel – Perry, Paul, Colton – Nash, Bellemare, Maroon.
Sestavy:
Kuemper (Francouz) – Makar, Toews, Manson, J. Johnson, E. Johnson, Byram – Rantanen (A), MacKinnon (A), Lehkonen – Ničuškin, Kadri, Landeskog (C) – L. O'Connor, Compher, Newhook – Sturm, Cogliano, Helm.

Rozhodčí: Sutherland, Dwyer – Barton, Daisy

Počet diváků: 19 092

Stav série: 2:4

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!