Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Tkachuk gólem z poslední minuty poslal Floridu do finále Stanley Cupu

Sport

  6:52aktualizováno  7:05
Spanilá jízda hokejistů Floridy v letošním play off NHL nebere konce. Po překvapivém vyřazení rekordmanů z Bostonu a následném úspěchu proti favorizovanému Torontu si ve finále Východní konference Panthers poradili hladce 4:0 na zápasy s Carolinou. Rozhodující čtvrtý duel ve středu uhráli po těsném skóre 4:3, když v čase 59:55 rozhodl svou druhou trefou večera Matthew Tkachuk.

Hokejisté Floridy po čtvrtém vítězném zápase nad Carolinou převzali Prince of Wales Trophy poprvé od roku 1996. Tehdy parta kolem gólmana Johna Vanbiesbroucka a útočníka Scotta Mellanbyho ve finále Východní konference porazila 4:3 na zápasy Pittsburgh a v boji o Stanley Cup následně padla 0:4 s hvězdami nabitým Coloradem.

Na letošního soupeře o stříbrný pohár si Panthers ještě budou muset počkat. Vegas ovšem ve finále Západní konference vedou nad Dallasem už 3:0 na zápasy. Zpátky k rozhodující partii na Východě. První hvězdou nemohl být jmenován nikdo jiný, než autor vítězné trefy z poslední minuty Matthew Tkachuk.

Carolina, která měla v sérii již tradičně střeleckou převahu (39:24), v zápase dvakrát smazala ztrátu ve skóre. Na úvodní trefy Anthonyho Duclaira a aktivního Tkachuka na přelomu první a druhé třetiny odpovídali Paul Stastny a Teuvo Teräväinen. Gól na 3:2 od Ryana Lomberga pak vymazal až v 57. minutě Jesper Fast.

V danou chvíli vše nasvědčovalo, že se fanoušci dočkají už třetího prodloužení v sérii. To ale nakonec odmítl ve skvělé formě hrající Tkachuk. Pomohl mu faul veterána Jordana Staala z poslední minuty řádné hrací doby. V přesilovce se časomíra zastavila na 59 minutách a 55 vteřinách, když si známý provokatér vybruslil zpoza brány do střelecké pozice a překonal Frederika Andersena.

Rozhodčí ještě museli zkoumat, zda mu v pohybu nebránil na brankovišti operující Sam Bennett. Provinění proti pravidlům ale nenašli, Panthers s českým obráncem Radko Gudasem (17:21, +/-: 0, 1 střela) tak mohli slavit. Sezona naopak skončila pro útočníka Martina Nečase (17:46, +/-: 0, 3 střely).

Výsledek:

Play-off NHL
Finále V. konference 25. 5. 2023 2:00
Florida Panthers Florida Panthers : Carolina Hurricanes Carolina Hurricanes 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)
Góly:
00:41 Duclair (Barkov, Verhaeghe)
10:23 Tkachuk (Ekblad, Forsling)
29:49 Lomberg (White, E. Staal)
59:55 Tkachuk (Barkov, Reinhart)
Góly:
13:03 Stastny (Skjei, Martinook)
22:51 Teräväinen (Skjei, Kotkaniemi)
56:38 Fast (Martinook, Chatfield)
Sestavy:
Bobrovskij (Lyon) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Duclair, Barkov (C), Verhaeghe – Tkachuk (A), Bennett, Cousins – Reinhart, Lundell, Luostarinen – White, E. Staal, Lomberg.
Sestavy:
Andersen (Raanta) – Burns, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, Gostisbehere – Jarvis, S. Aho II, Noesen – Teräväinen, Kotkaniemi, Drury – Nečas, J. Staal (C), MacEachern – Fast, Stastny, Martinook (A).

Rozhodčí: McCauley, O'Rourke – Murray, Cherrey

Počet diváků: 20 065

Stav série: 4:0

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...