130 let
Česko - Norsko (zklamaný Jágr).

Česko - Norsko (zklamaný Jágr). | foto: ČTK

Doporučujeme

Vytočený Jágr: Ti, co se omluvili, by měli Reichelovi a spol. líbat pr....

Sport
  •   21:10
MANNHEIM/ZPRAVODAJ LN - Když vylezl z šatny, odchytili ho kanadšti novináři. "Kam s tímhle týmem můžete až dojít?" "Pro zlato," odsekl český hokejista Jaromír Jágr. "Vrátíte se někdy do NHL?" "Nikdy." "A jak dlouho chcete ještě hrát?" "Deset let." Tou ironií dával najevo, jak je na šampionátu po prohře s Nory otrávený. Od Kanaďanů pak odešel a začal mluvit vážněji. O dost vážněji.

Je pro vás tahle porážka hodně velkým zklamáním?
Nesmíme zapomenout, že to nejsou Norové z před deseti lety, realita je trochu jiná. Mají tu stejný tým jako na olympiádě, kde málem porazili v play off Slováky. A Slováci tam měli výborné mužstvo.

Norský hrdina Zuccarello Aasen: Od druhé třetiny jsme byli lepší - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Historická blamáž: Norové porazili 3:2 malátný český tým - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Rozzlobený Růžička: Nemůžeme pořád hrát po rozích. Udělám velké změny - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Kouč mistrů světa Josef Augusta: Červenka i další mladíci musí zabrat - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Ale dosud se svět dělil na silnější a slabší týmy, ne?
Jenže doba, kdy silná sedmička přejížděla ostatní mužstva, je dávno pryč. Proto by se v téhle souvislosti nemělo už používat slovo překvapení. Čekal jsem, že to bude těžký zápas, ale věřil jsem, že vyhrajeme.

Česko - Norsko (válečná porada českých hokejistů).

Co ten zápas ukázal? Reálný obraz síly mužstva?
Nikdo nemohl čekat, že tu budeme každému dávat sedm gólů. Máme spoustu mladých hráčů, kteří potřebují sbírat zkušenosti. Ale sami jsme se do té díry dostali, tak se z ní musíme i vyhrabat. Nedá se nic dělat, potřebujeme teď vyhrávat každé utkání, jako by to bylo play off.

Není trochu frustrující, že jste dva góly vstřelil vy sám?
Buďme upřímní: podívejte, kolik kluků z Ameriky odmítlo reprezentovat. Šanci dostali ostatní, jsou bojovníci. Musí sbírat zkušenosti, aby byli dobří. Že nedáváme góly? Nikdo by se neměl divit! Realita našeho hokeje je trochu jinde.

Česko - Norsko (Jágr před norskou brankou).

Viditelně vás to štve.
Mně vadí jedna věc, a to, že hráči odmítají na mistrovství jezdit. Ti, kteří se dostali do NHL, by si měli uvědomit jednu věc: že díky hráčům, jako byli Výborný, Dopita, Reichel, Procházka, Patera, bratři Kaberleové, Ručinský, zkrátka ti, kteří v minulosti vyhrávali šampionáty, v té NHL jsou. Těžko by si je někdo vybral, kdybychom se s reprezentací nikam nedostali. Těžko by teď polovina hráčů vůbec někde byla. jenže oni na to už zapomněli.

Měli by to teď vrátit českému hokeji a pomoci mu vychovat nové tahouny?
Ano. Pomoct ostatním otevřít dveře, jako je ti starší otevřeli jim. Ale každý z nich si musí sáhnout do svědomí - znovu se musím vrátit do zlaté generace, jací tam byli kluci borci. Podívejte, kolik šampionátů za sebou odehráli, rok co rok a bez přemlouvání. Ti současní hráči z NHL by jim měli líbat prd....

Česko - Norsko (Jágr se raduje).

Nejste pak zdeptán, že sám na všechno v Německu nestačíte? Vůbec ne, o tom nemluvme. Já jsem rád, že tu s mladými hráči můžu být. Prostě se prohrálo a musíme se poučit. Chápu, že jsou to stejné fráze pořád dokola, ale jedině díky těmhle zápasům se mladí hráči můžou dostat na jinou úroveň.

Vraťme se ještě k utkání s Nory. Na branku jste vyslali téměř padesát střel, přesto jste prohráli. Proč?
Ono taky záleží na tom, jaké střely to byly... Když střílíte z dálky nebo z úhlu, gólman to chytí. Náš problém je, že žádný z hráčů nechodí do brány, abychom měli odražené puky. Ale to byl vždycky problém českého hokeje.

Česko - Norsko (boj před norskou brankou).

Dá se s tím vůbec něco dělat?
Uvědomte si, že náš styl hokeje nikdy nebyl takový jako ten kanadský. Jiné góly ale nepadají. Proto máme na mezinárodní scéně problémy.

Nešlo na to zareagovat už v utkání a snažit se neefektivní hru změnit?
Po bitvě je každý chytrý, chtěl by změnit všechno. Během zápasu ale o tom nepřemýšlíte a reagujete podle situace.

Bude těžké se dát dohromady před utkáním se Švédskem?
Nic jiného nám ani nezbývá, musíme na to zapomenout. Nemyslím si, že by byl nějaký rozdíl vyhrát s Nory a prohrát se Švédskem.

Autor: Vítězslav Čermák