Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Z nominace vypadl i Růžička. Přiletí Frolík

Sport

  20:28aktualizováno  21:08
PRAHA - Hokejovou reprezentaci posílí na blížícím se mistrovství světa Michael Frolík z Chicaga, kterého kouč Alois Hadamczik zařadil do kádru dva dny před začátkem turnaje. Po posledním přípravném zápase proti Kanadě kádr opustili obránce Martin Ševc a útočníci Michal Vondrka a Martin Růžička.

Channel One Cup: Česko - Švédsko (Martin Růžička). foto: ČTK

Zatímco vyřazení Ševce a Vondrky se očekávalo, "konečná" pro Růžičku je trochu překvapivá. Útočník Třince byl totiž nejproduktivnějším hráčem play off a v úterý byl vyhlášený Hokejistou extraligy uplynulé sezony. "Nemáme pro něj takovou pozici, díky které by dostat tolik prostoru jako v Třinci. Samozřejmě, že je trošku absurdní, že když vyhraje bodování extraligy a nejede. Tým ale skládáte podle vlastností, herního charakteru hráče," řekl Hadamczik.

Světový šampion z loňského roku Růžička podle něj doplatil na přetlak pravých křídel. "Vejde se do čtvrté řady, kam ale chceme odolné hráče, kteří by splňovali roli defenzivních hráčů. A u něj jsme nebyli přesvědčeni, že to splňuje," vysvětlil kouč důvody, proč jej nevzal. Podobně se

Nominace v číslech:

Nejstarší hráči: 1. Jaromír Jágr (39 let), 2. Patrik Eliáš (35 let), 3. Radek Martínek (34 let).

Nejmladší hráči: 1. Jakub Voráček (21 let), 2. Jakub Kovář (22 let), 3. Michael Frolík (23 let).

Nejvíce reprezentačních startů: 124 - Petr Čáslava, 114 - Jaromír Jágr, 108 - Jan Marek a Tomáš Rolinek.

Nejvíce reprezentačních branek: 38 - Jaromír Jágr, 28 - Jan Marek, 25 - Tomáš Rolinek.

Nejvíce účastí na MS: 7 - Jaromír Jágr, 5 - Tomáš Rolinek, 4 - Petr Čáslava a Marek Židlický.

Ligy podle zastoupení: 13 - KHL, 8 - NHL, 5 - extraliga.

Hadamczik zachoval i v roce 2006, kdy vyřadil Jana Marka.

Podobně nečekaně byl do kádru zařazen Frolík, jehož Chicago vypadlo v 1. kole play off NHL. Ještě minulý týden sice Hadamczik prohlásil, že jej zřejmě kontaktovat nebudou, nyní se se svými spolupracovníky rozhodl jinak.

"Sledovali jsme jeho výkonnost, která teď byla dobrá. Je to pohyblivý hráč mladší generace, kterého jsem poznal již ve dvacítce. A my potřebujeme hráče, kteří jsou dobří bruslaři, což on splňuje," uvedl Hadamczik, podle nějž může Frolík hrát ve všech formacích. Třiadvacetiletý hráč by se k týmu měl připojit v nejbližších dnech přímo v dějišti MS.

Ve výběru, který bude obhajovat zlaté medaile z předchozího šampionátu, je tak aktuálně 26 hráčů: tři brankáři, osm obránců a 15 útočníků. Na turnaji jich přitom může startovat jen pětadvacet.

Reprezentační tým by navíc ještě mohli posílit další hráči ze zámořské NHL.

Kouč Hadamczik by totiž rád na Slovensku přivítal krajánky z Montrealu nebo Bostonu, kteří se dnes v noci utkají v rozhodujícím sedmém zápase prvního kola Stanleyova poháru.

Ve hře jsou tak zejména Tomáš Kaberle, David Krejčí, Tomáš Plekanec, teoreticky i Roman Hamrlík a Jaroslav Špaček. Zámořská sezona může dnes skončit i pro Zbyňka Michálka z Pittsburghu. "Jsme připraveni kontaktovat všechny hráče, u Špačka a Hamrlíka ale neznáme jejich názor. Zatím jsme s nimi nemluvili," uvedl Hadamczik.

Současné složení národního týmu:

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL).
Obránci: Lukáš Krajíček (Třinec), Jakub Nakládal (Pardubice), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Martin Škoula (Omsk/KHL), Karel Rachůnek (Jaroslavl/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Radek Martínek (New York Islanders/NHL), Marek Židlický (Minnesota/NHL).
Útočníci: Jaromír Jágr, Roman Červenka, Petr Vampola (všichni Omsk/KHL), Petr Hubáček (Kometa Brno), Petr Koukal (Pardubice), Jiří Novotný (Astana/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Jakub Klepiš (Ufa/KHL), Jan Marek (Mytišči/KHL), Martin Havlát (Minnesota/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL), Jakub Voráček (Columbus/NHL), Patrik Eliáš (New Jersey/NHL), Michael Frolík (Chicago/NHL).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!