130 let

Hokejový brankář Roman Málek | foto: MAFRA - Adolf Horsinka

Rozhovor

Z přeřazení k juniorům se Málek nehroutí. Nabídka ještě přijde, věří

Sport
  •   9:00
OSTRAVA - Tušil, že po návratu z hostování ve Spartě nebude jeho postavení ve vítkovickém brankovišti zrovna výsostné. Že mu ale trenér odepře možnost přípravy s A-týmem, to zaskočilo i 36letého mazáka Romana Málka. "I trénování s juniory mě však pořád baví, končit kvůli tomu nehodlám," říká v rozhovoru pro Lidovky.cz gólman, který se dostal do patové situace.

Není tajemstvím, že si s hlavním trenérem Peterem Oremusem zrovna nepadl do noty. Po jeho příchodu v průběhu předloňské sezony se Málkova zdánlivě neotřesitelná pozice gólmanské jedničky začala bortit, následně ztratil i pozici dvojky a zápasy sledoval z tribuny. Vše vyvrcholilo odchodem na hostování do Sparty v polovině ledna letošního roku.

Jak probíhal váš návrat do Vítkovic?
K 30. dubnu mi skončilo hostování ve Spartě a podle smlouvy jsem se měl normálně vrátit. Nikdo mi nezavolal, že nemám chodit, tak jsem nastoupil do letní přípravy a začal trénovat.

Nic tedy nenasvědčovalo tomu, že by s vámi Vítkovice nepočítaly?
Bylo mi jasné, že když jsme tu podepsaní tři brankáři, tak se bude hledat způsob, jak mě někam vyměnit. Což samozřejmě chápu.

VÝMĚNA ROLÍ. Zatímco dlouhou dobu kryl Filip Šindelář (vlevo) záda Romanu Málkovi, loni si pozice vyměnili.

Když jste tušil, jaká situace vás ve Vítkovicích čeká, zkoušel jste se už před létem poohlédnout po novém angažmá?
S agentem jsme se o tom bavili, ale je to věc pouze jeho a klubu. Já z pozice třetí strany ani nemůžu s nikým jednat, když jsem ještě rok pod smlouvou. Všechny extraligové týmy ale už mají brankoviště obsazená. Tím pádem je pro obě strany šance odejít z této patové situace nulová.

Teď vás potkalo něco, co není úplně standardní...
Zažil jsem už hodněkrát v kariéře, že se hráč vrátil z hostování a trenér o něj neměl zájem. Ale vždy aspoň mohl trénovat s A-mužstvem, což teď já nemůžu. Že mě v týmu nechce je trenérovo rozhodnutí a já ho respektuji. Mě šlo jen o to, abych se mohl připravovat s áčkem a být připravený, až nějaká ta nabídka přijde. A já věřím, že přijde.

Může být přístup Vítkovic cesta, jak vás odradit od dodržení smlouvy?
Takhle to nevnímám, to je pouze věc trenéra. Nechtěl bych to srovnávat třeba s mojí situací v Plzni. Tam jsem byl svého času nejlépe placeným hráčem a klub se mě kvůli tomu snažil zbavit všemožnými praktikami. Nakonec se jim to povedlo, ale odvolací komise mi poté dala zapravdu a Plzeň mi chybějící peníze musela doplatit. Ve Vítkovicích se ale ke mně všichni chovají slušně a peníze mi chodí. Jen mám teď více času.

Jste už smířen s tím, že se možná blíží konec kariéry?
To už jsem byl před loňskou sezonou. Měl jsem velké problémy s třísly, takže jsem ani pořádně neabsolvoval letní přípravu. Doktor mi je však napravil, s průběhem sezony se to lepšilo a já se cítil dobře. Vždycky mám na mysli, co mi říkali starší spoluhráči, kteří už skončili, že dokud jsi zdravý a máš chuť, tak hraj. A chuť já pořád mám.

Autor: Martin Křížek