Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Za titulem... Třinec přišel o dvě opory

Sport

  16:15
TŘINEC/PRAHA - Ve své aréně budou mít stejně bouřlivé prostředí. V pokladně stejně silný rozpočet, v kádru stejně odhodlané bojovníky a ve své mysli nejspíš stejně vysoký cíl. Ale jedno se přece jen změnilo.

Hokejisté mistrovského Třince foto: ČTK

Hokejisté Třince zahájili přípravu na ledě bez zadáka Lukáše Krajíčka a útočníka Martina Růžičky. Dvou opor, bez nichž obhajoba titulu bude zase o něco složitější. "Zvlášť když se extraliga strašně moc vyrovnala," říká hokejový analytik Martin Hosták. "Dnes už není éra, kdy suverénnímu Vsetínu mohla konkurovat jenom Sparta. Tady může na titul pomýšlet řada týmů."

Změny v kádru

PŘÍCHODY
Michal Chovan (Zvolen/Slov.)

ODCHODY
Martin Růžička (Chabarovsk/KHL), Lukáš Krajíček (Din. Minsk/KHL), Marek Zagrapan (Hämeenlinna/ Fin.), Vojtěch Polák

Třinec bude znovu patřit k nejužší společnosti horkých favoritů. Přichází ale o jistotu vzadu i řadu gólů. Zatímco Krajíček, loňská posila z NHL, byl vyhlášen nejlepším bekem minulého ročníku, Růžička se sedmnácti góly v 18 startech překonal rekord play off a převzal si pak cenu pro nejlepšího hráče ligy.

Oba nyní zkusí štěstí v ruské KHL. "V Třinci mají dostatek dobrých hráčů, aby si Růžičkovy góly rozdělili mezi sebe. V obraně dominující Krajíček ale bude pro tým opravdová ztráta," uvažuje pro LN Hosták.

Vyčkávání se jim už vyplatilo

Pokud jste si mysleli, že za oba sežene klub kvalitní náhradu, jste poněkud vedle. Zatím jediná posila do ofenzivních řad se jmenuje Michal Chovan ze slovenského Zvolena. Tým teď zahajuje přípravu se čtyřicítkou hráčů, mezi nimiž jsou odchovanci klubu či navrátilci z hostování. Jen málokdo z nich se však do jmény nabitého kádru prosadí.

Kde jinde zahájili přípravu na ledě

MINULÝ TÝDEN
Liberec

(ještě bez kapitána Nedvěda)
Kladno
(ještě bez kapitána Patery)
Litvínov
(ještě bez útočníka Ručinského)

TENTO TÝDEN
Slavia Praha
(s útočnou posilou Kůrkou)
Vítkovice
(už bez útočníků Huny či Vrány)
Kometa Brno
(s posilou do obrany Žižkou)
Pardubice
(s trenéry Hynkem a Lubinou)
Plzeň
(s posilami Dudou či Kaberlem)
Mladá Boleslav
(s posilou Davidem Výborným)
Karlovy Vary
(zatím pouze se čtrnácti hráči)
České Budějovice
(se slovinskou posilou Kranjcem)

Protože Třinec velká jména stále má. Třeba Ladislava Kohna, Václava Varaďu nebo Radka Bonka – tahouny, bez nichž by Růžička nikdy tolik gólů nenastřílel. "Lezli tam na ledě po čtyřech, jsou to bojovníci," pamatuje internacionál Pavel Richter. "Navíc v Třinci si svůj kádr dávali dohromady dlouhodobě."

Jejich organizace je považována za nejbohatší v soutěži, třebaže svůj rozpočet nikdy nezveřejnila. I proto se čeká, že bude na trhu aktivní. Břetislav Kopřiva, asistent trenéra Pavla Marka, pro ČTK prohlásil: "Nebráníme se příchodu kvalitního hokejisty, díru v naší sestavě musíme nějak zacelit. Ovšem muselo by se jednat o ověřeného hráče, kterého není třeba testovat."

Vzpomínáte ještě? Krajíčka, z něhož se 7,2 miliony udělali nejbohatšího hráče extraligy, také loni získali až na poslední chvíli – pouhý den před začátkem ročníku.
Trpělivost se občas vyplácí.
A na Slezsku to moc dobře vědí.

Brankář Hamerlík o tři roky prodloužil smlouvu

Třinecký hokejový klub si pojistil služby slovenského reprezentačního gólmana Petera Hamerlíka, se kterým prodloužil smlouvu o tři roky. Devětadvacetiletý rodák z Myjavy byl v jarní cestě za titulem jednou z opor Ocelářů. V poslední sezoně si připsal hned osm vychytaných nul, v souboji o post týmové jedničky vytlačil Tomáše Dubu a neminula ho pozvánka do slovenské reprezentace na letošní světový šampionát v Bratislavě a Košicích.

Na Hamerlíkovi chce Třinec stavět i nadále, s gólmanem proto podepsal novou tříletou smlouvu. "Byl jsem rád, že Třinec projevil o mé služby zájem. Nemusel jsem nabídku dlouho zvažovat. Jsem tady velice spokojený a nebyl velký důvod odcházet. Byla tam oboustranná chuť k dohodě, což je vždy pozitivní signál do budoucna," uvedl pro třinecký web Hamerlík.

Někdejší slovenský mládežnický reprezentant přišel do Třince před dvěma lety po angažmá v ruském týmu Usť-Kamenogorsk. Dřív prošel také několika celky v nižších zámořských ligách, chytal i ve Skalici a Senici.                                                        ČTK

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč