Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Začíná nová sezona NHL. Překvapí znovu zázrak z Las Vegas?

Sport

  8:00
PRAHA - Před 118 dny washingtonský kapitán Alexandr Ovečkin poprvé pozdvihl nad hlavu Stanley Cup. Poté začalo pro fanoušky NHL trudné období, téměř čtyři měsíce vyhlíželi na další soutěžní zápas.

Uspěje opět tým kolem Marka-Andrého Fleuryho? foto: Reuters

Začalo vyšetřování Voráčkova spoluhráče Lehterä kvůli zapletení do prodeje drog

Tečku za přípravou udělal symbolicky Taylor Hall, obhájce trofeje pro nejužitečnějšího hráče soutěže. 

V pondělí pod Alpami vlétl do útočného pásma a rozesmutnil fanoušky Bernu. Teď už se bude bojovat naostro, nová sezona kanadsko-americké ligy startuje v noci na čtvrtek.

Washington v roli obhájce

V pondělí se Ovečkinova parta dočkala prstenů pro šampiony NHL. Blyští se na nich přes dvě stovky diamantů, rubíny, safíry i zlato. Plán Capitals je jasný, za rok si stejnou kratochvíli zopakovat. 

Už při červnových oslavách u Bílého domu Ovečkin vyjádřil touhu po obhajobě a křičel: „Back to back“. 

Získat stříbrný pohár podruhé za sebou se povedlo za posledních 20 let jen dvěma klubům: v roce 1998 Detroitu a loni Pittsburghu.

Favorité z jihu USA

Sedm z osmnácti odborníků z webu NHL.com tipuje, že novým šampionem NHL se stane San Jose. Akvizice Karlssona je zkrátka od kalifornského klubu majstrštyk. 

Často byla jmenována také Tampa Bay, v posledních letech pokaždé zářila a hrála parádní, moderní hokej. 

Mezi favority počítejme také Nashville, Pittsburgh a Winnipeg. A není nepravděpodobný ani scénář, že za devět měsíců bude třímat Stanley Cup zase ruský kanonýr Ovečkin.

Hvězdy v nových dresech

Letošní léto bylo výjimečné. V Česku tropickým horkem, v NHL přestupy superhvězd. Erik Karlsson zažil v Ottawě peklo, když jeho manželka čelila nechutným útokům. 

Týkaly se mimo jiné i syna Axela, který se narodil mrtvý. Švéd potřeboval změnu prostředí, dočkal se výměny do San Jose. 

„Ta posila je neskutečná, ohromná. Máme nejnebezpečnější obranu v lize, která bude postrachem všem klubům,“ komentoval Tomáš Hertl příchod vítěze dvou Norrisových cen pro nejlepšího obránce NHL.

John Tavares spával jako dítě v dresu Toronta a nově v něm bude také hrát. Opustil newyorské Islanders a splnil si klukovský sen. 

Kanadský útočník je modlou, doma má olympijské zlato, na ledě umí dominovat. S příjmem 15,9 milionu dolarů bude nejlépe placeným hokejistou nové sezony NHL.

Čeští borci

Dvaatřicet – tolik Čechů v tuto chvíli figuruje na soupiskách klubů NHL. 

Dva se těší statusu ofenzivní hvězdy svého týmu, David Pastrňák zase bude drzými výpady bavit v Bostonu, Jakub Voráček opět chytrými pasy zajistí spoustu gólů Philadelphii. 

„Je mi devětadvacet, jsem v nejlepším hokejovém věku. Chci uspět,“ těší se Voráček na nový ročník.

O slovo se hlásí nastupující generace. Průlomový rok mohou zažít Pavel Zacha (New Jersey) s Jakubem Vránou (Washington), dost prostoru by měli dostat teenageři Filip Chytil (NY Rangers) s Martinem Nečasem (Carolina). 

David Pastrnak (vlevo) bojuje o puk se svým protihráčem Antoinem Rousselem.
Jakub Voráček rozhodl v úterním utkání NHL v prodloužení o vítězství...

Jejich parťák z reprezentační dvacítky Filip Zadina začíná na farmě.

Řada krajánků se v létě stěhovala. Gólman Petr Mrázek se chce prosadit v Carolině, soupeřem o post jedničky mu je Scott Darling. 

Po krátké štaci v Torontu se do svého osudového klubu vrací Tomáš Plekanec, zase oblékne dres Montrealu. Česká minikolonie je v Dallasu, kam v létě zamířil za Radkem Faksou a Martinem Hanzalem obránce Roman Polák.