Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zadina rozhodl o výhře Detroitu nad Montrealem. Skóroval i Kaše a Pastrňák

Útočník Filip Zadina (11). foto: Reuters

Aktualizováno
New York - Čeští hokejisté vstřelili v úterním programu NHL sedm gólů. Ondřej Kaše skóroval dvakrát, ale neodvrátil prohru Anaheimu 3:4 s Columbusem. Naproti tomu Filip Zadina rozhodl v 57. minutě o vítězství Detroitu 4:3 nad Montrealem a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Nejlepší střelec soutěže David Pastrňák a David Krejčí pomohli shodně jednou brankou k výhře Bostonu 6:2 v Nashvillu a Washington i díky trefě Radka Gudase porazil Ottawu 6:1. Dominik Kubalík vstřelil jediný gól Chicaga, které podlehlo Calgary 1:2.
  8:03aktualizováno  10:40

VIDEO: Francouz inkasoval v NHL jen jednou, jeho Colorado ale podlehlo Islanders

Kaše, který měl před utkáním na kontě jen tři góly z 36 utkání, dostal Anaheim po 24 sekundách hry ve druhé třetině do vedení 2:1. Český útočník se krásně trefil z levého kruhu pod horní tyč a ukončil 17 zápasů trvající gólový půst. Kadaňský rodák sice v minulém utkání pomohl v rozstřelu k výhře proměněným nájezdem, ale ze hry skóroval naposledy koncem listopadu. Od té doby si připsal jen čtyři přihrávky.

Columbus otočil skóre v závěru prostřední části a v 59. minutě Zach Werenski druhou brankou v zápase zvýšil při power play na 4:2. Kaše, druhá hvězda zápasu, ještě v čase 59:17 duel zdramatizoval, poté co usměrnil střílenou přihrávku do branky. Další gól už ale nepadl.

Detroit prohrával 0:2 a 2:3 a pod dvě inkasované branky se podepsal Filip Hronek. U prvního gólu vystihl Artturi Lehkonen u své obranné modré čáry přihrávku českého obránce a prosadil se v oslabení ze sólového úniku. U třetí trefy si Hronek srazil přihrávku Victora Metea do vlastní branky. Frans Nielsen ale v 52. minutě druhým gólem v utkání vyrovnal a Zadina rozhodl v čase 56:08 pohotovou střelou z přebrankového prostoru.

Pastrňák otevřel skóre ve třetím utkání za sebou a bodoval pojedenácté v řadě (6+10). Lídr tabulky střelců se ve druhé minutě při průniku z vlastního do útočného pásma vyhnul bránícímu hráči a ranou z pravého kruhu si připsal 32. gól v sezoně. Druhý v pořadí Auston Matthews z Toronta dal o tři branky méně.

Pastrňák zůstal v předchozích dvou zápasech jediným střelcem Bostonu, ale tentokrát se prosadily všechny čtyři lajny. „Nemyslím si, že nás soupeři berou jako tým jedné řady (Pastrňákovy). Samozřejmě jsou zápasy, kdy hodně bodují, ale jsme mužstvem o dvaceti hráčích a ostatní jim musí odlehčit práci. Pokud to nedělají, nebudeme vyhrávat. Musíte mít vyvážený útok. Zápas v Nashvillu je toho dobrou ukázkou,“ uvedl kouč Bostonu Bruce Cassidy.

Jeho svěřenci odskočili mezi 29. a 43. minutou z 1:0 na 4:1 a po snížení Nashvillu zpečetili výhru dvěma góly při power play. Uklidňující pátý zásah zaznamenal Krejčí, který se trefil do prázdné branky přes celé kluziště. Trenérovi Johnu Hynesovi, který v den zápasu nahradil odvolaného Petera Laviolettea, premiéra na lavičce Predators nevyšla.

Kubalík dal první gól zápasu, poté co před brankou clonil a poté i tečoval střelu od modré čáry. Plzeňský rodák se v sezoně trefil už potřinácté a je na druhé příčce v klubové tabulce střelců také mezi nováčky soutěže, kde ztrácí už jen tři góly na útočníka Buffala Victora Olofssona. Ten v dohledné době ale další zásahy nepřidá. Ještě zhruba měsíc zůstane mimo hru kvůli zranění.

VIDEO: Vrána pomohl dvěma góly k obratu, skórovali i Kubalík a Zadina

Calgary otočilo vývoj v prostřední třetině zásluhou Eliase Lindholma, který ozdobil dvěma góly pětistý start v NHL. V brance kanadského klubu dostal přednost Cam Talbot před Davidem Rittichem. Zastavil 31 střel a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu za Lindholmem a Kubalíkem.

Washington prohrával s Ottawou po první třetině 0:1, ale ve druhé a třetí části domácí nasázeli po třech gólech a zvítězili 6:1. U vyrovnávací branky si připsal přihrávku Jakub Vrána a rozdílový gól dal Gudas, který se prosadil zpoza levého kruhu střelou bez přípravy. Dvakrát se trefili T.J. Oshie a Alexandr Ovečkin, který se v historické tabulce střelců NHL vyrovnal jedenáctému Teemu Selännemu. Oba mají na kontě 684 zásahů.

„Moc to pro mě znamená, ale bez spoluhráčů bych na takové číslo nikdy nedosáhl,“ podotkl Ovečkin, který má na dostřel další velikány - Maria Lemieuxe (690), Steva Yzermana (692) a Marka Messiera (694). „Ještě je přede mnou dlouhá cesta, ale vydám ze sebe to nejlepší,“ slíbil autor 26 gólů v této sezoně.

Tampa Bay spustila doma kanonádu a roznesla Vancouver 9:2. Ondřej Palát asistoval ve 25. minutě u vyrovnávací branky na 1:1. Hlavním strůjcem osmé výhry Lightning v řadě byli Carter Verhaeghe, který zaznamenal první hattrick v NHL, a Brayden Point (1+3). I bez Petra Mrázka zdolala Carolina doma Philadelphii 5:4 v prodloužení. U vítězné branky asistoval Martin Nečas, na druhé straně připravil jeden gól Jakub Voráček.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...